Evenimentul Zilei > Monden > „Îngerul francez”, celebrul luptător de wrestling după care ar fi fost creat personajul Shrek
„Îngerul francez”, celebrul luptător de wrestling după care ar fi fost creat personajul Shrek

„Îngerul francez”, celebrul luptător de wrestling după care ar fi fost creat personajul Shrek

Maurice Tillet, supranumit „Îngerul francez”, a fost un sportiv unic. Se zvonește că după aspectul său a fost creat și celebrul personaj de desene animate Shrek.

Născut în anul 1903, în Rusia, din părinți francezi, lui Maurice i s-a spus încă din copilărie „Îngerul”, datorită fizionomiei sale angelice. Și-a pierdut mult prea devreme tatăl, iar în 1917, Tillet și cu mama sa au părăsit Rusia, din cauza Revoluției, și s-au stabilit în Franța, la Reims.

La vârsta de 20 de ani, aspectul fizic al lui Maurice a suferit modificări serioase. Capul, picioarele, mâinile i se umflaseră, iar după o vizită la doctor s-a constatat că suferă de Acromegalie, o boală endocrină rară, caracterizată prin hipersecreție de hormon de creștere și care se asociază cu multiple complicații cardiovasculare și metabolice.

Cu toate acestea, el și-a dorit să devină avocat, dar boala nu i-a permis să-și îndeplinească visul. Totuși, Maurice s-a înrolat în Marina franceză, unde a petrecut cinci ani ca inginer. În 1937, francezul l-a cunoscut Karl Pojello, un luptător profesionist de wrestling și care l-a convins pe Maurice să intre în branșă. Cei doi s-au mutat în Paris, unde vreme de doi ani s-au antrenat, iar Tillet a concurat în Franța și în Anglia. În 1939, Tillet a fost forțat să se mute în SUA, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

Odată ajuns în America, francezul și-a căpătat rapid popularitatea și a fost poreclit drept „Îngerul francez”. Fiind foarte de neoprit în ring, Tillet a reușit să rămână neînvins în wrestling vreme de 19 luni consecutive. Tillet a fost campion mondial la categoria grea AWA, din mai 1940 până în mai 1942.

 

Însă, din 1945, starea de sănătate a lui Maurice devenise din ce în ce mai precară. Maurice Tillet a murit pe 4 septembrie 1954, în Chicago, din cauza unei boli cardiovasculare, după ce a fost informat de decesul antrenorului său.

Si astăzi se spune că celebrul personaj de desene animate Shrek a fost creat după aspectul lui Tillet, dar zvonurile nu au fost confirmate. Francezul a fost căsătorit cu o femeie frumoasă, pe nume Dorian Leigh. În desenul animat, Shrek se îndrăgostește și căsătorește cu prințesa Fiona.