Criza datoriilor în Franța. Calculele care provoacă neliniște

Criza datoriilor în Franța. Calculele care provoacă neliniște Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a apreciat marți că "o criză a datoriilor este posibilă în Franța", dacă Adunarea Națională (RN), partidul favorit în sondajele pentru alegerile legislative anticipate din 30 iunie și 7 iulie, își va aplica programul.

"Niciodată" din 2017, data sosirii lui Bruno Le Maire în postul său, cu excepția perioadei pandemiei de Covid-19, "nu am văzut diferența de rate (de împrumuturi) dintre Franța și Germania sărind atât de brutal. Dacă RN își pune în aplicare programul, o criză a datoriilor este posibilă în Franța", a declarat Bruno Le Maire în timpul unei întâlniri de lansare a campaniei electorale la Pacy-sur-Eure, în fostul său bastion electoral din Eure.

Criza datoriilor: "Creditorii noștri sunt îngrijorați, încep să se miște, să se încrunte"

Alături de ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, un alt fost reprezentant ales al departamentului, Bruno Le Maire a subliniat că decalajul dintre rata împrumutului Franței la datoria sa suverană și cea a Germaniei ("spread") este acum mai mare decât cea existentă între ratele Portugaliei - o țară ale cărei titluri de creanță sunt considerate în mod tradițional mai puțin sigure decât cele ale Franței - și ale Germaniei. "Creditorii noștri sunt îngrijorați, încep să se miște, să se încrunte", a menționat ministrul Finanțelor. "De când a fost posibilă o victorie pentru RN, costul datoriei franceze a explodat", a adăugat el, citat de lefigaro.fr.

sursa foto. EVZ

"Nu avem mijloacele de a finanța zeci de miliarde de euro suplimentari ai dnei Le Pen", a asigurat Bruno Le Maire, personajul principal al partidului de extremă dreapta RN. Rata împrumutului francez pe zece ani a crescut la 3,32% marți în jurul orei 11:30 GMT, după ce crescuse deja cu o zi înainte. În jurul orei 17:30 GMT, se situa la 3,23% când, în același timp, echivalentul său german, considerat cel mai sigur din Europa, se situa la 2,62%. Rata împrumutului pe zece ani a Portugaliei a fost de 3,26%. (Traducerea-Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News