Înfrângere pentru DNA într-un mega-dosar de evaziune. Judecătorii au constatat prescripția faptelor

Înfrângere pentru DNA într-un mega-dosar de evaziune. Judecătorii au constatat prescripția faptelorEvaziune. Sursa foto: Dreamstime.com

Un dosar de evaziune cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de lei s-a încheiat din cauză că a intervenit prescripția penală. Judecătorii Tribunalului Ilfov s-au pronunțat pe fond, punând capăt procesului, dar au cerut inculpaților implicați să achite prejudiciul constatat către ANAF. Ulterior, Curtea de Apel București a respins apelul formulat de procurori în acest caz, tranșând cazul definitiv.

Cazul de evaziune datează din anul 2011, când ANAF a descoperit o rețea de evazioniști care acționa pe piața de legume și fructe, provocând prejudicii uriașe, de ordinul miliardelor de euro. Astfel, mai multe firme implicate importau legume și fructe de milioane de euro, pe care le vindeau cu profituri uriașe, în țară, și dispăreau.

Conform autorităților, o firmă fantomă importa cu 100 de lei paletul de roşii şi îl vindea la un depozit en-gros din Voluntari cu 300 de lei, obținând un profit de 200 de lei. Conform legii, firma a vea la dispoziție 55 de zile ca să-și achite datorile la stat, TVA, impozit etc. În acest interval introduceau în țară mii de tiruri cu marfă, după care patronii din umbră, care supervizau afacerile vindeau societățile, din care scoteau banii, unor persoane greu de identificat (cetățeni turci, arabi, cetățeni din fostul spațiu sovietic, chinezi etc). Autoritățile urmăreau nu doar niște firme fantomă, ci și niște administratori ce nu puteau fi trași la răspundere.

Presa de la acea vreme a relatat că piața importurilor de legume şi fructe era dominată de fraţii kurzi Sahin, Abbas şi Ayhan Yuksek, care împreună cu alte rude şi apropiaţi erau cei mai importanţi jucători. Una dintre firmele familiei, Yuksek International Fruct a avut o evoluția spectaculoasă livrând marfă marilor rețele de supermarketuri din România.

Autoritățile au monitorizat activitatea companiilor deținute de familia Yuksek, iar în 2010 a fost instrumentat un dosar penal, care a fost trimis în justiție abia în 2022. Procurorii au pus sub acuzare nouă societăți comerciale, administrate în acte de doi egipteni (dintre care unul figura ca asociat/administrator în peste 100 de firme), dar în realitate de un reprezentant al familiei Yuksek.

Cele 9 firme au fost utilizate pentru comercializarea legumelor și fructelor provenite din importuri și din achiziții intracomunitare, fără să plătească datoriile către bugetul public. Este vorba de Meat Line Import Export SRL, Prestige International Invest SRL, Sonya Light Fruttisima SRL, Orange Green SRL, SC Kara-Kartal Fruct SRL, Cros Graund SRL, Lemon Soft Concept SRL, Leaf Lemon SRL și Lurista Beta SRL.

Toate cele nouă persoane juridice au fost trimise în judecată pentru evaziune fiscală, ANAF constituindu-se parte civilă cu suma de 70.573.253 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Procesul a încetat din cauza prescripției

În cursul procesului de la Tribunalul Ilfov avocații inculpaților au anunțat că cele nouă societăți societăţile recunosc săvârşirea faptei pentru care au fost trimise în judecată şi că sunt de acord ca judecata să aibă loc exclusiv în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, probe pe care le recunosc şi şi le însușesc. Judecătorii au luat act de deciziile Curţii Constituţionale a României și au pus în discuție problema prescripţiei răspunderii penale.

Pe 13 aprilie 2023, Tribunalul Ilfov – a decis încetarea procesului penal împotriva celor nouă inculate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală pe motiv că faptele s-au prescris. Instanța a obligat inculpatele la plata către ANAF a sumelor reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat, precum şi a sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală.

Instanța a menţinut de asemenea măsura sechestrului asigurător instituită asupra disponibilităţilor băneşti (atâtea câte au mai rămas) din conturile celor 9 firme evazioniste.

Curtea de Apel București a menținut sentința

Decizia a fost atacată de procurorii DNA, însă fără succes, la Curtea de Apel București. Decizia finală a fost luată la începutul acestei luni la final de proces.

„DP 1236/A/ În baza art. 421 alin (1) pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge, ca nefondat, apelului declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 84 din 13.04.2023 pronunţate de Tribunalul Ilfov în dosarul nr. 1264/93/2022. În baza art. 275 alin. 3 Cod proc.pen. cheltuielile judiciare suportate de stat în apelul Ministerului Public rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (6) C.pr.pen. onorariile apărătorilor desemnați din oficiu pentru toate societățile inculpate și al mandatarului Cabinet Insolvență «Țugui Vasile», în cuantum de câte 1360 lei, vor fi avansate din fondurile MJ și rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată prin punerea la dispoziție, prin mijlocirea grefei, azi, 6.07.2023”, se arată în decizia definitivă, după cum relatează Just News.