Informații noi despre cel mai mare pericol pentru omenire! Moarte la tot pasul. Atenție, nu e niciun virus cunoscut

Informații noi despre cel mai mare pericol pentru omenire! Moarte la tot pasul. Atenție, nu e niciun virus cunoscut

Dezastrele meteorologice din 2021 au adus realitatea schimbărilor climatice peste tot în lume. Valuri de căldură extremă, inundații și megasecete… Știrile despre aceste fenomene meteo s-au înmulțit în ultimii ani, iar redactorii de la National Geographic au remarcat că „vremea din acest an ne-a arătat că schimbările climatice sunt aici și sunt mortale″.

Vremea s-a schimbat radical pe mapamond

De la căldura dogoritoare din America de Nord la inundații-record în Europa și Asia, vremea din acest an ne-a arătat cum este să trăim într-o lume care s-a încălzit cu 2 grade Fahrenheit (1,1 grade Celsius) în ultimul secol.

„Schimbările climatice periculoase sunt deja aici. Aceasta este o realitate dură pe care trebuie să o recunoaștem″, spune Michael Wehner, cercetător în domeniul vremii extreme la Lawrence Berkeley National Laboratory.

Fenomenele meteorologice extreme iau case, întreprinderi și vieți. Inundațiile recente din Canada ar putea fi cele mai costisitoare din istoria țării, cu un cost potențial estimat la 7,5 miliarde de dolari.

Cele 18 dezastre meteorologice care au lovit Statele Unite în 2021 au costat împreună peste 100 de miliarde de dolari, potrivit celor mai recente estimări.

În luna august, Wehner și alți oameni de știință din cadrul Grupului interguvernamental de experți despre schimbările climatice au publicat un raport în care arătau că acum sunt mai încrezători ca niciodată că schimbările climatice influențează cele mai grave fenomene meteorologice din lume.

Valul de căldură din sud-vestul Canadei a ucis sute de oameni

Valul de căldură din nord-vestul Pacificului și sud-vestul Canadei - o regiune care întreține aproximativ 13 milioane de oameni și care este cunoscută pentru vremea ploioasă și blândă - a fost mortal în această vară.

Orașe mari precum Portland, Seattle și Vancouver, unde mulți locuitori nu au aer condiționat, au înregistrat temperaturi istorice care au depășit 38°C (100°F).

sursa: Arhiva EVZ

Căldura intensă a fost rezultatul unui fenomen meteorologic numit dom de căldură, în care o zonă de presiune ridicată acționează ca un capac pe o oală și menține căldura captivă deasupra unei anumite regiuni.

Cercetările despre valul de căldură au constatat că intensitatea acestuia ar fi fost „practic imposibilă″ fără gazele cu efect de seră care încălzesc planeta și care au fost emise în atmosferă în ultimii 120 de ani.

Ca urmare a căldurii, sute de oameni au murit în regiune. Un studiu publicat în această vară arată că mai mult de o treime din toate decesele cauzate de căldură la nivel mondial ar putea fi puse pe seama schimbărilor climatice.

Iar cei care suferă deja cel mai mult - din cauza veniturilor scăzute, a sănătății precare sau a vârstei înaintate - sunt cei mai afectați de căldură.

Au murit miloane de animale marine

Plantele și animalele se luptă și ele pentru a face față căldurii extreme. În nord-vestul Pacificului, milioane de animale marine au murit, la fel ca multe animale de pe uscat. Fermierii au văzut cum li se prăjesc fructele de pădure.

Megasecetă în Vest! În august, SUA au declarat penurie de apă pe râul Colorado. A fost o premieră pentru acest curs de apă. Lacul Mead, unul dintre cele mai importante rezervoare ale râului, a scăzut la niveluri istorice.

În timp ce declarația a declanșat reduceri de apă pentru fermierii din Arizona și din unele părți ale statului Nevada, aproximativ 40 de milioane de persoane care depind cel puțin parțial de râu pentru apă, dar și secetele viitoare ar putea determina reduceri mai ample ale apei.

O megasecetă afectează vestul țării din anul 2000. În timp ce regiunea s-ar fi confruntat probabil cu seceta indiferent de influența umană, oamenii de știință spun că schimbările climatice fac ca situația să fie mai gravă decât a fost în ultimii 1.000 de ani.

Seceta poate crea bucle de reacție periculoase. Pe măsură ce aerul se încălzește, acesta absoarbe mai multă umiditate din râuri, lacuri, plante și chiar din sol, ceea ce, la rândul său, poate face ca solul să fie și mai cald, dar și mai uscat.

Seceta istorică în vestul Statelor Unite ale Americii

foto: news.ucar.edu

În timp ce seceta din vestul Statelor Unite a fost istorică, schimbările climatice vor agrava probabil seceta în întreaga lume, regiunile aride din Africa și Orientul Mijlociu fiind cele mai afectate.

Incendiile din vestul SUA. În acest an, incendiul Dixie din California a fost al doilea cel mai mare din istoria statului. Acesta a ars o jumătate de milion de hectare și aproximativ 400 de case, contribuind la o serie de sezoane de incendii aglomerate care au afectat Vestul.

America de Nord nu a fost singura. Incendii mari de vegetație au izbucnit în Turcia, Grecia - și poate cel mai surprinzător - în Rusia siberiană.

Când căldura extremă și seceta coincid, eliminând umiditatea solului și creând câmpuri de vegetație uscată, este nevoie doar de o mică scânteie pentru a aprinde un incendiu mortal.

Pe măsură ce schimbările climatice înrăutățesc căldura și seceta, se creează condițiile pentru incendii mai mari și mai frecvente. În unele părți din vest, sezonul incendiilor durează acum tot anul.

Incendiile au amenințat speciile pe cale de dispariție

Nu numai că incendiile din acest an au amenințat imediat casele și întreprinderile, dar au produs și o poluare masivă a aerului. De asemenea, au amenințat speciile pe cale de dispariție, inclusiv faimoșii arbori sequoia din California.

Inundațiile extreme din Canada, SUA, Germania, China au fost cauzate de precipitații extreme. Inundațiile au afectat întreaga lume în acest an. În fiecare dintre aceste locuri, volumul de precipitații a fost istoric.

În Columbia Britanică, 20 de orașe au stabilit recorduri de precipitații. În Nashville s-a înregistrat a patra cea mai ploioasă zi din istorie. În Central Park a căzut mai multă ploaie într-o singură oră decât a mai căzut vreodată în acest interval de timp. Orașele germane au fost inundate de mai multă ploaie în două zile decât se întâmpla normal într-o lună.

O zi de ploaie în Zhengzhou, China, a depășit cantitatea medie anuală de precipitații de un an. Ploile mai intense sunt rezultatul încălzirii temperaturilor.

Pentru fiecare creștere de 1,8°F (1°C), atmosfera poate reține cu 7% mai multă umiditate. Având mai multă apă la dispoziție, furtunile au potențialul de a arunca suficiente precipitații pentru a provoca inundații.

foto: pxhere.com

Transporturile spre și dinspre Asia au fost grav afectate

Vremea extremă a afectat și transporturile. De exemplu, mărfurile transportate spre și dinspre Asia au rămas blocate în portul din Vancouver din cauza inundațiilor. În marile orașe, tunelurile de trenuri subterane au fost inundate, iar străzile s-au transformat în râuri.

Uraganul Ida. De la New Orleans la New York, este din ce în ce mai evident cum schimbările climatice înrăutățesc situația uraganelor. Uraganul Harvey, care a lovit Houston în 2017, a fost unul dintre cele mai extreme exemple în acest sens. Furtuna a fost devastatoare în unele părți din Texas.

Dar uraganul Ida a fost cel care a exemplificat o altă trăsătură periculoasă a uraganelor încărcate de schimbările climatice: intensificarea rapidă.

Aceasta are loc când vânturile unui uragan cresc cu cel puțin 35 de mile pe oră în mai puțin de 24 de ore. Ida a depășit cu mult această rată, crescând cu aproximativ 60 de mile pe oră într-o zi, de la o furtună de categoria 1 la una de categoria 4, cu vânturi maxime de 150 mph.

În timp ce Ida s-a deplasat relativ repede, oamenii de știință se așteaptă ca viitoarele uragane să se deplaseze în medie mai încet deasupra uscatului, aruncând mai multă ploaie pe o anumită zonă și provocând inundații extreme.

Uragane din ce în ce mai violente și distrugătoare

Uraganul Harvey a făcut exact acest lucru deasupra orașului Houston. În 2020, uraganul Sally s-a oprit deasupra statului Alabama. Cercetătorii anticipează că viitoarele furtuni intense și lente vor provoca mai multe distrugeri. Pe măsură ce nivelul mării continuă să crească, se vor înrăutăți și valurile mortale ale furtunilor provocate de uragane. Este doar începutul!

Oamenii de știință continuă să cerceteze modul în care schimbările climatice vor influența vremea și sunt din ce în ce mai încrezători că încălzirea Arcticii produce furtuni de iarnă mai aspre.

Un studiu publicat recent a găsit o posibilă legătură între înghețul din septembrie din Texas și schimbările climatice, sugerând că bariera dintre aerul rece arctic și aerul cald tropical devine mai instabilă și că vortexul polar - fluxul de aer care se deplasează prin stratosferă – are șanse din ce în ce mai mari să producă furtuni de iarnă intense.

Urmează vremuri grele în Statele Unite ale Americii

Pe măsură ce vremea din toată lumea devine mai tumultoasă, publicul ar putea începe să perceapă schimbările climatice în mod diferit. O actualizare recentă a unui sondaj arată că 70 la sută dintre americanii intervievați au considerat că schimbările climatice influențează vremea.

În istoria de 14 ani a sondajului, credința în schimbările climatice a fost cea mai mare din istorie: 76 la sută dintre americanii intervievați au crezut că se întâmplă și 52 la sută au considerat că sunt afectați personal de acestea.

Temperaturile vor continua să crească, astfel că fenomenele meteorologice extreme ar putea continua să influențeze convingerile privind schimbările climatice. Asta a transmis unul dintre autorii sondajului, Edward Maibach, expert în comunicarea despre schimbările climatice la Universitatea George Mason.

„Adevărul crud este că majoritatea comunităților americane se vor confrunta aproape sigur cu evenimente climatice mai multe și mai grave în deceniile următoare″, a declarat acesta, conform nationalgeographic.com.

Ne puteți urmări și pe Google News