Scumpirea gazelor a împins inflaţia anuală de luna trecută la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.
Inflaţia anuală reprezintă creşterea preţurilor din ultimele 12 luni. Potrivit datelor publicate ieri de Institutul de Statistică (INS), inflaţ ia anuală înregistrată în februarie a fost de 7,97%. O inflaţie mai mare a fost consemnată în luna martie 2006, de 8,41%.
Pe de altă parte, în februarie preţurile de consum au scăzut uşor faţă de luna precedentă de la o inflaţie de 0,86% la 0,7%.
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat, în februarie, la mărfurile nealimentare: de 1,08%. Influenţa decisivă a avut-o preţul gazelor care a crescut cu 8,42%. La acesta s-au adăugat scumpiri de 1,47% la cărţi, ziare şi reviste şi de 1,29% la combustibili.
Serviciile s-au scumpit, luna trecută, cu 0,51%. Preţurile au avansat în special pentru transportul urban cu 3,54% şi pentru apă, canal şi salubritate cu 2,05%.
Alimentele, la coada scumpirilor
Luna trecută, alimentele s-au situat la coada scumpirilor, cu creşteri de preţuri de 0,38%. Cel mai mult s-au scumpit laptele de vacă (+3,27%), brânza de vacă (+2,61%) şi citricele (2,41%). Însă alimente precum legumele şi conservele de legume, fasolea boabe, cartofii şi ouăle s-au ieftinit în februarie comparativ cu ianuarie. Analiştii se aşteaptă ca nivelul anunţat al inflaţ iei să aibă un impact pozitiv asupra monedei naţionale. „Cifra este inferioară celei din ianuarie şi aproape de estimă ri, astfel că ne aşteptăm ca impactul asupra leului să fie de la neutru la pozitiv. Credem că BNR va menţine neschimbată dobânda de politică monetară în şedinţa programată pentru 26 martie“, a declarat Florian Libocor, economistul şef al BRD, citat de Mediafax.
Analiştii care prevăd totuşi o majorare a dobânzii băncii centrale se aşteaptă la o creştere nu mai mare de 0,5 puncte procentuale, până la 9,5%.