Infarct la 24 de ani

Infarct la 24 de ani

Andra Apostol povesteste cum a scapat cu viata de un atac de cord aparut din senin, intai ca un junghi, apoi ca o durere puternica.

Andra Apostol, o tanara din Bucuresti, care lucreaza ca asistent de relatii publice la o firma de constructii, a facut un infarct la 24 de ani.

Medicii de la Spitalul Universitar din Bucuresti spun ca este cel mai tanar caz de infarct pe care l-au avut vreodata. De altfel, nici nu le-a venit sa creada cand fata a venit pe picioare la spital, machiata, aranjata, cu parul proaspat spalat.

„Nu era fumatoare, nu se droga, nu era hipertensiva”

„Initial nu am crezut ca este vorba despre un infarct. Durerea pe care o descria Andra era tipica unui atac de cord, iar pe EKG se vedeau modificari. Totusi, nu am avut confirmarea pana in momentul in care nu au venit de la laborator analize privind descarcarile de enzime din sange”, povesteste cardiologul Vlad Vintila de la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Atunci cand are loc un infarct, unul dintre vasele de sange care hraneste inima se blocheaza din cauza unui cheag. In zona afectata, celulele mor si incep sa elibereze anumiti produsi, cum ar fi enzimele.

„In functie de cat de mare este nivelul de enzime se pune si diagnosticul de infarct sau preinfarct. Andra avea clar infarct”, isi aduce aminte medicul.

Cum nu era fumatoare, nu se droga, nu era hipertensiva si nu facuse niciun avort, medicilor le-a fost greu sa stabileasca o cauza a infarctului. „Era putin plinuta si avea colesterolul crescut, dar valorile nu erau exagerate”, precizeaza medicul Vlad Vintila.

Daca valorile normale sunt intre 150 si 200 miligrame pe decilitru de sange, Andra avea putin peste 200. „Ritmul de depunere a colesterolului pe vase a fost dublu, comparativ cu ce se intampla in general. In mod normal, depunerea de material lipidic se face in timp. Cel mai probabil, ficatul ei a metabolizat prost grasimile si cu o rapiditate foarte mare”, completeaza doctorul Vlad Vintila.

Astfel de situatii sunt extrem de rare, adauga specialistul, precizand ca infarctul apare la varste atat de tinere mai mult la consumatorii de droguri, iar acum nu era cazul.

„Parca cineva ma injunghia cu un cutit”

Andra povesteste ca durerea a inceput ca un nod gat, intr-o dupa-amiaza de sambata. „Parca cineva ma injunghia cu un cutit. Durerea tot persista, iar spre seara abia am reusit sa adorm. Nu am vrut sa chem Salvarea pentru ca nu sunt o smiorcaita. Mi se parea caraghios sa sun la ambulanta pentru un junghi”, isi aduce aminte Andra. Cum duminica s-a trezit tot cu dureri, a hotarat ca luni sa mearga la medic, la policlinica unde isi facea de obicei analizele.

„Medicul internist care s-a ocupat de mine in cazul altor probleme de sanatate mi-a facut o radiografie si un EKG. In momentul in care au iesit rezultatele electrocardiogramei, doctorita a chemat imediat Salvarea. Am ajuns la Spitalul Universitar, dar nu pe targa, ci pe picioare. Putin mai tarziu, medicii mi-au spus ca am avut un infarct de 24 de ore si se mirau ca mai sunt in viata”, isi aduce aminte Andra.

Tanara poarta acum un stent (n.r. - mic cilindru metalic, care mentine deschise vasele de sange din zona inimii) si trebuie sa tina sub control toti factorii de risc ce i-ar putea provoca un alt infarct. „Trebuie sa aiba un stil de viata sanatos, sa faca miscare, sa nu fumeze, sa nu dezvolte hipertensiune si sa ia medicamente anticolesterol”, specifica dr. Vlad Vintila.

Pericol

A scazut varsta la care oamenii fac infarct!

Infarctul la tineri este considerat inca un fenomen neobisnuit. Cu toate acestea, la nivel mondial, a scazut varsta la care oamenii fac atac de cord. Daca, in urma cu cativa ani, astfel de incidente apareau dupa varsta de 50 de ani, acum ele au loc si intre 35 si 45 de ani.

Factorii de risc sunt abuzul de tutun, cocaina, marijuana, stresul prelungit, dar si lipsa miscarii si obiceiurile alimentare proaste. „Lumea nu mai face sport. Sta la televizor si mananca floricele, iar tinerii exagereaza cu consumul de fast-food”, avertizeaza cardiologul Vlad Vintila.

Simptome

Cum recunoasteti un atac de cord > orice durere in piept, care iradiaza pana in spate, brate ori abdomen poate semnala un infarct miocardic > durerile sunt sfasietoare, asemanatoare unor lovituri de pumnal, pot dura mai mult de 30 de minute > pot aparea si varsaturi ori senzatii de greata

Masuri

> chemati Salvarea sau va prezentati imediat la un spital de urgenta

Ne puteți urmări și pe Google News