Indicele ROBOR la trei luni, în scădere. A ajuns la valoarea înregistrată în anul 2007

Indicele ROBOR la trei luni, în scădere. A ajuns la valoarea înregistrată în anul 2007 Sursa foto: EVZ

Indicele ROBOR la trei luni, ce este folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele luate în lei, a scăzut luni și a ajuns la valoarea de 7,35%, față de 7,40% cât a fost la ședința anterioară.

O valoarea similară a acestui indice a mai fost atinsă în 23 august 2007. Indicele a început să crească semnificativ odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. ROBOR la trei luni a crescut atunci de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

ROBOR la trei și șase luni, în scădere

La începutul anului 2022, indicele ROBOR a fost de 3,02%, în timp ce în luna martie, imediat după izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina, a ajuns la 4,25%. La debutul anul 2021, indicele ROBOR avea o valoare de 1,98%. Acum, acesta a înregistrat o ușoară scădere, de la 7,40%, la 7,35%. Și indicele ROBOR la șase luni a scăzut treptat și a ajuns la 7,59%, de la 7,65%, cât era anterior.

De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,94% de la 7,97%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, potrivit antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băncile dau mai puține credite ipotecare

Pe fondul situației actuale, românii care vor să se împrumute de la bancă se confruntă cu o situație dificilă, având în vedere că instituțiile financiare sunt mult mai stricte în aplicarea regulilor de creditare.

Astfel, în multe cazuri, sumele maxime pe care băncile le vor acorda, sub formă de credite, vor fi mai mici față de estimările inițiale. De asemenea, în cazul celor aflaţi la limită cu gradul de îndatorare de 40% pe familie, băncile nu mai acceptă acordarea de noi credite.

În același timp, Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a anunțat că, în 2023,  România va evita recesiunea și că rata inflației ar putea scădea.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a anunțat că, în 2023,  România va evita recesiunea și că rata inflației ar putea scădea. Mai mult, el a declarat că ROBOR stagnează și că nu vor mai fi situații neplăcute ca anul trecut. „Evităm o recesiune, considerăm că nu va fi o recesiune în 2023. Aproape cu certitudine, nu vedem semnale de recesiune, chiar dacă creșterea economică va fi mai mică decât în 2022.

ROBOR stagnează, a coborât ușor, nu mai sunt șanse să se apropie de 8%, așa cum am avut în cursul anului trecut. Maximul s-a atins, dar o scădere semnificativă se va simți abia când vom avea o scădere semnificativă a inflației, mai accentuat spre trimestrul al treilea”.