India si China, cooperare in domeniul energiei nucleare

Premierul indian, Manmohan Singh, a invitat China la o cooperare bilaterala in domeniul energiei nucleare civile, un domeniu pe care cei doi colosi vor sa il dezvolte in urmatorii ani, anunta AFP.

"India cauta o cooperare in domeniul nuclear civil, si s-a inteles cu China", a declarat Singh, in a treia zi de de vizite in China, fara sa explice insa tipul de cooperare stabilit.

"Este natural ca marile puteri, legate prin interdependenta lor economica, sa caute sa coopereze pentru beneficiul lor reciproc. India si China trebuie sa faca parte din aceasta cooperare", a comentat premierul indian intr-un discurs la Pekin, la Academia Chineza de Stiinte Sociale.

India, tara care poseda bomba atomica, dar care nu a aderat la Tratatul de neproliferare nucleara, a incheiat un acord istoric cu SUA, in iulie 2007, in ceea ce priveste domeniul nuclear civil.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acea vreme, guvernul de la New Delhi a negociat cu Agentia Internationala a Energiei Atomice aplicarea acestui acord care va permite Indiei sa beneficieze de combustibil, tehnologie si reactoare nucleare civile americane, in conditiile in care si Congresul American va aproba acordul.

De cealalta parte, Rusia si Franta vor ca reactoarele nucleare sa le fie vandute lor.                          China, in schimb, are un plan ambitios de dezvoltare a energiei nucleare pentru a reduce dependenta de energie fosila, costisitoare si poluanta, in special dependenta de carbon.           

In vizita sa in China, premierul indian, Manmohan Singh, a abordat in special teme legate de cooperarea si de comertul bilateral cu aceasta tara.