Evenimentul Zilei > Actualitate > Incubator de terapie intensivă, pentru nou-născuții prematuri, donat de Salvați Copiii Spitalului Județean Timișoara
Incubator de terapie intensivă, pentru nou-născuții prematuri, donat de Salvați Copiii Spitalului Județean Timișoara

Incubator de terapie intensivă, pentru nou-născuții prematuri, donat de Salvați Copiii Spitalului Județean Timișoara

Salvați Copiii România a dotat 77 de maternități din toată țara cu echipamente în valoare de 3.100.000 euro. Săptămâna aceasta, organizația a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”, unde a făcut o donație vitală pentru bebeluși, a treia oară.

Aproape 100 de nou-născuți cu prematuritate extremă, a căror greutate la naștere este cuprinsă între 500 și 1.500 de grame, sunt tratați anual la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”. În unitatea de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului sunt îngrijiți, anual, între 200 și 250 de nou-născuţi, o medie de 10% din numărul total de naşteri anuale, care în 2016 s-a ridicat la peste 2.550.  Spitalul este unul esențial întregii Regiuni de Vest, fiind maternitate de gradul al III-lea. Este motivul pentru care Organizația Salvați Copiii România a donat, marți, secției de neonatologie a acestui spital echipamente medicale performante, necesare unei intervenții rapide în salvarea vieții unui prematur. Medicii au astfel la dispoziție o masă radiantă cu modul de resuscitare și un incubator de terapie intensivă, în valoare totală de 30.000 de euro.

Donația, parte a amplului program de combatere a mortalității infantile, a fost posibilă cu sprijin integral de la Oriflame România.

Prof. Dr. Ilie Constantin, șeful Secției de neonatologie, a subliniat necesitatea ca medicii să aibă la dispoziție aparatură medicală adecvată, pentru a putea interveni prompt în salvarea prematurilor: ”Este imperios necesară achiziţionarea incubatoarelor și a meselor radiante, de aceea mulțumim Organizației Salvați Copiii și Oriflame România. Prin intermediul acestora le putem oferi nou-născuţilor un ambient ideal, propice dezvoltării corespunzătoare, precum și desfăşurării în condiţii ideale a procedurilor terapeutice. Evoluţia nou-născuţilor poate fi imprevizibilă în lipsa intervenţiei terapeutice eficiente şi corecte, cu afectare ireversibilă. Ne sunt foarte utile aceste echipamente, având în vedere numărul mare de naşteri, incidenţa crescută a patologiei menţionate şi a faptului că incubatoarele pe care le utilizăm în prezent sunt la limita duratei de funcţionare prevăzute şi o defecţiune poate surveni oricând, perturbând conduita medicală şi punând în pericol viaţa nou-născuţilor.”

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România.  Conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator, iar 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, arată că programul Salvați Copiii de combatere a mortalității infantile este unul complex, care a arătat cât de mult contează să intervii acolo unde e necesar și să o faci consecvent: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut considerabil. ”Orice implicare socială a unei companii este în același timp o investiție”, artată și Karolina Georgieva, director general Oriflame România.

Dotarea este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 39 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 793.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, peste 3.100.000 de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.

Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Salvați Copiii o face Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”din Timișoara, la care au mai ajuns, în 2014 și 2016, echipamente în valoare de 11.600 de euro: un monitor de funcții vitale, patru pulsoximetre și o lampă de fototerapie. În ultimii cinci ani, Organizația Salvați Copiii a dotat și secțiile de neonatologie de la Spitalul de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, valoarea totală a donațiilor ridicându-se la suma de 145.700 de euro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: