Evenimentul Zilei > Actualitate > INCIDENTE LA VOT
INCIDENTE LA VOT

INCIDENTE LA VOT

Ca de obicei, procesul de alegere a celor care vor conduce administraţiile locale nu este lipsit de incidente. Pe parcursul zilei, vă vom prezenta problemele înregistrate la secţiile de votare, în diferite judeţe ale ţării.

DOLJ

Probleme legate de numărul bultinelor de vot şi secţii fără energie electrică

"La deschiderea secţiilor de votare din judeţ s-au înregistrat mai multe probleme legate de numărul buletinelor de vot distribuite în secţii sau de lipsa energiei electrice în birourile de secţie", potrivit preşedintele Biroului Electoral Judeţean Dolj, Lucian Zamfir.

Conform sursei citate, în Braloştiţa una dintre secţiile de votare a rămas fără energie electrică din cauza unei furtuni care au avut loc în cursul nopţii.

Judecătorul Lucian Zamfir a spus că echipe de la CEZ Distribuţie lucrează la ora transmiterii acestei ştiri pentru rezolvarea problemelor, însă cu toate acestea procesul de votare a început la secţia respectivă la ora 7.00.

În comuna Poiana Mare au fost găsite într-un sat 500 de buletine în plus pentru preşedintele Consiliului Judeţean.

"Aceste buletine urmează să fie anulate ca neutilizate, la sfârşitul procesului de votare. Aceste diferenţe de buletine s-au găsit cam peste tot pentru că în pachetele în care ar fi trebuit să fie câte o sută de buletine erau fie în plus, fie în minus", a declarat Lucian Zamfir.

Primarul din Pieleşti a reclamat Poliţiei că a fost bătut de secretarul general al PNL Dolj

Edilul comunei doljene, Constantin Nica, a reclamat Poliţiei că a fost bătut, aseară, de secretarul general al PNL Dolj, în timp ce se afla cu preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Pieleşti pentru a inspecta secţiile de votare.

"Făcusem vizita la secţiile 1 şi 2 şi ne îndreptam spre secţia 3. Pe un câmp am fost opriţi, un bărbat a sărit pe maşina mea, a încercat să spargă parbrizul cu piciorul, după care a venit la mine. Aveam geamul deschis la maşină şi m-a lovit cu pumnul. Cred că avea un box pe mână că m-a spart în jurul ochiului. Ulterior am aflat că este vorba de Isidor Răducea, membru al PNL. Eu nu mai ies azi din casă, iar domnul preşedinte al BEC Pieleşti a cerut pază dublă", a declarat Constantin Nica.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului (IPJ) Dolj, subcomisar Stanca Giucă, a afirmat că la Postul de Poliţie Pieleşti a fost înregistrată o plângere depusă de primar.

"A fost un inicident aseară la Pieleşti, unde primarul a reclamat că a fost agresat, fiind lovit cu pumnul în zona feţei de către Isidor Răducea, de 32 ani, din Craiova. Se cercetează pentru lovire sau alte violenţe", a declarat Stanca Giucă. (08:45)

Mesaj electoral vopsit pe asfalt

Conducerea PSD Dolj a depus o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean prin care a sesizat că primarul din Băileşti, Ioan Negreţ, candidat pentru un nou mandat de primar din partea PNL, a scris pe asfalt "Votaţi Negreţ Ioan! Votaţi pentru continuitate!" în faţa unei secţii de votare.

"În municipiul Băileşti, candidatul PNL la funcţia de primar, Negreţ Ioan, a inscripţionat pe asfalt, în apropierea secţiei de votare «Votaţi Negreţ Ioan! Votaţi pentru continuitate!»", se arată în sesizarea înaintată de către PSD. (15:17)

La vot cu buletinul din 1933

Un bătrân din comuna doljeană Goieşti s-a dus cu noaptea-n cap la vot, înarmat cu un act de identitate vechi de peste 70 de ani, mai precis datând din 1933.

Membrii secţiei de votare, după ce şi-au revenit din şocul iniţial, i-au spus bătrânului că nu poate să voteze, deşi acesta a insistat mult să îşi exprime dreptul de a alege. „Le-am spus celor de la Goieşti să îmi trimită şi mie o copie după buletin, pentru că sunt foarte curios cum arată. Voi solicita celor de la Evidenţa populaţiei să îmi spună dacă bătrânul figurează în listele lor”, a spus judecătorul Lucian Zamfir, preşedintele BEJ Dolj.


Berceanu vrea “realmente schimbare”

Radu Berceanu, candidatul PD-L pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a votat duminică de dimineaţă la secţia nr. 10 din Craiova, amenajată în incinta Universităţii.

„Mereu spunem că votăm pentru schimbare, dar eu de data asta am votat realmente pentru schimbare”, a spus Berceanu. Acesta a adăugat că încă de la 6.00 de dimineaţă străbate judeţul şi că intenţionează să facă acest lucru până aproape de închiderea urnelor. (16:25)

GORJ


Liderul organizaţiei de femei a PDL, amendat pentru că a continuat, ieri, campania

Liderul organizaţiei de femei a PDL Gorj, Maria Moţa, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, a fost sancţionat, aseară, de poliţiştii din localitatea Muşeteşti cu o amendă de 1.400 de lei pentru continuarea campaniei electorale după încheierea acesteia, potrivit Poliţiei Gorj.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, inspectorul principal Daniel Tică, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că amenda a fost aplicată după ce reprezentanţi ai PSD au reclamat că Moţa împărţea în localitate ziare din 29 mai în care erau tipărite articole nefavorabile candidatului PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean, Ion Călinoiou.

Maria Moţa a declarat, la rândul său, că nu ştie nimic despre nicio amendă, ea menţionând că nu i-a cerut nimeni să semneze vreun proces-verbal prin care să ia la cunoştinţă despre acest fapt. Ea a mai spus că în cazul în care a fost amendată va contesta sancţiunea în instanţă. (09:00)

DÂMBOVIŢA


Secţie de votare din Târgovişte, deschisă cu urnele nesigilate

Secţia de votare numărul 35 din Târgovişte a fost deschisă, în această dimineaţă, cu urnele nesigilate, iar după ce a fost sesizat de reprezentanţii presei în legătură cu această problemă preşedintele secţiei de votare a dispus sigilarea urnelor, în faţa membrilor comisiei şi a reprezentanţilor partidelor,

"Am uitat pur şi simplu. Am venit la ora 6:00 la secţia de votare, dar ne-am luat cu ştampilarea buletinelor de vot şi s-a făcut ora 7:00 şi am dat drumul la votare la ora 7:00, uitând să sigilăm urnele. Nu a fost nimic cu intenţie, reprezentanţii partidelor prezenţi în secţie au văzut ce s-a întâmplat, este doar o eroare tehnică, care nu a influenţat cu nimic votul în sine, nu s-a introdus vreun alt buletin în plus şi nici nu a dispărut vreunul din cele introduse de alegătorii veniţi până la această oră", a declarat Diana Drăghicescu, preşedinta Secţiei de votare numărul 35 din Târgovişte.

Potrivit judecătorului Ion Stoica, preşedintele BEJ Dâmboviţa, eroarea de la secţia de votare din Târgovişte nu a influenţat procesul electoral în sine, greşeala fiind îndreptată, iar până la ora transmiterii ştirii nu fuseseră semnalate alte probleme la secţiile de votare din Dâmboviţa. (10:00)

VRANCEA

PSD acuză

PSD Vrancea a depus, astăzi, la birourile electorale de circumscripţie din mai m ulte localităţi ale judeţului, o serie de sesizări privind existenţa unor nereguli la secţii de votare.

Conform uneia dintre sesizările PSD, aseară, în Homocea, preşedintele secţiei de votare numărul 3 din satul Lespezi, Cerasela Calfa, a vrut să plece acasă cu ştampilele cu menţiunea "VOTAT". Social-democraţii au mai semnalat faptul că de al aceeaşi secţie lipseau 800 de buletine de vot.

PSD a sesizat biroul de circumscripţie şi în legătură cu faptul că în localitatea Slobozia Ciorăşti, la Secţia de votare numărul 1, s-a constatat lipsa a 81 buletine de vot pentru alegerea Consiliului Local şi lipsa a 78 buletine de vot pentru alegerea Consiliului Judeţean.

În comuna Urecheşti, candidaţii PNL la funcţiile de primari şi consilieri locali stau în zona secţiilor de votare şi îi îndeamnă pe oameni să voteze cu formaţiunea liberală, susţine PSD într-o altă sesizare.

De asemenea, social-democraţii reclamă că, în localitatea Jariştea, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, reprezentantul PNL în circumscripţie şi candidat la funcţia de consilier judeţean, a fost surprins rupând afişe cu PSD şi lipind în loc afişe cu PNL. În acest caz a fost depusă plângere la Poliţie de către reprezentanţii PSD.

În localitatea Câmpuri, preşedintele secţiei de votare numărul 4 intră în cabine cu votanţii şi le arată pe cine anume să voteze, susţine PSD într-o altă sesizare. (10:20)

IAŞI


Ştampilă pierdută, găsită la un membru din secţia de votare

O ştampilă cu inscripţia "votat", de la o secţie de votare din comuna Moţca, a fost declarată dispărută şi apoi găsită de poliţişti în buzunarul hainei uneia dintre membrii comisiei.

"Membrii comisiei din secţia respectivă au întocmit un proces-verbal de constatare a dispariţiei ştampilei, fără a se întrerupe procesul de votare", a declarat Marian Grigoraş, membru în Biroul Electoral Judeţean Iaşi, potrivit Mediafax.

Ulterior, a fost sesizată Poliţia, care a descoperit ştampila lipsă în buzunarul hainei unuia dintre membrii comisiei.

De asemenea, Marian Grigoraş a precizat că BEJ a primit mai multe sesizări de la cetăţeni care participă la o tombolă electorală iniţiată de Partidul Democrat Liberal Iaşi.

"Apar oameni cu taloanele de participare la tombolă în secţiile de votare. Doar în ultima oră am avut patru-cinci sesizări de acest fel. Au fost şi cazuri în care cei de la secţiile de votare au chemat poliţia când au observat acest lucru, dar a fost un exces de zel din partea lor. Le-am sugerat celor de la secţiile de votare ca în aceste situaţii să li se reţină cetăţenilor acele taloane de participare", a precizat Grigoraş.

Partidul Democrat Liberal a tipărit şi distribuit în judeţul Iaşi 120.000 de taloane de participare la o tombolă în care li se promiteau oamenilor ca premii cinci televizoare cu plasmă.

Biroul Electoral Judeţean a emis o hotărâre prin care a interzis distribuirea şi folosirea acelor taloane. (10:31)

Dosare penale pentru instigare la vot
Două persoane din comuna Mirosloveşti s-au ales cu dosar penal pentru că îndemnau sătenii s1 voteze cu PD-L. De asemenea, aceştia ofereau bani şi transport gratuit până la secţia de votare unor persoane învârstă.
“Noi am sancţionat persoanele conform legii, nu ne interesează culoare politică, am acţionat conform legii.
Poliţistul din comună a fost atenţionat din nişte săteni, a făcut verificări şi am luat măsurile care se cereau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ispectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, Virginia Pralea. (17:35)

MEHEDINŢI

Alegători, transportaţi ilegal la secţiile de votare

Liderul conservatorilor mehedinţeni, Gheorghe Florescu, a dispus, în această dimineaţa, sesizarea Biroului Electoral de Circumscripţie din comuna Gârla Mare că reprezentanţii mai multor partide transportă gratuit cetăţenii de la domiciliu la secţiile de votare.

Potrivit lui Florescu, "respectiva facilitate este un mod ilegal de a direcţiona şi controla votul oamenilor spre candidaţii partidelor care au luat o asemenea iniţiativă".

"Ceea ce este şi mai grav, conducătorii echipajelor electorale îi însoţesc pe alegători şi la urne. Aşteptăm intervenţia autorităţilor pentru stoparea acestei practici", a afirmat Florescu. (10:41)

Campanie murdară
Campania electorală a căpătat la Drobeta Turnu Severin accente comice în ultima noapte de dinaintea votului.
Principalii competitori s-au întrecut în a împrăştia fluturaşi otrăviţi, a mânji cu smoală banerele sau a convinge alegătorii că un partid sau altul se va retrage din cursa electorală.

La Severin bătălia pentru postul de primar, dar şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean s-a dat pe viaţă şi pe moarte între PD – L şi PSD. Aşa se face că străzile s-au umplut de fluturaşi pe care se putea citi că „PSD Mehedinţi se retrage din cursa electorală” sau „PNL Mehedinţi renunţă la cursa electorală”, deoarece „Liviu Mazilu, candidatul pentru preşedintele CJ a condus beat şi a accidentat un copil”.

La primele ore ale dimineţii, banerele candidatului PDL pentru primăria Severin erau mânjite cu smoală. Cele mai amuzante dintre afişele aruncate îl reprezentau pe candidatul PSD pentru postul de primar al Severinului, Ion Sîrbulescu, bine băut, fotografii făcute la o petrecere de Revelion. (15:00)

O ştampilă a dispărut la Salcia-Mehedinţi, din cauza aglomeraţiei
La circumscripţia electorală nr. 55, secţia de votare nr. 1 din comuna mehedinţeană Salcia, a dispărut o ştampilă de vot.
Preşedintele secţiei de votare, Bogdan Ică, spune că a sesizat dispariţia ştampilei după ce un grup de 15 persoane ar fi intrat în secţie să voteze la nici o jumătate de oră după ce s-a deschis secţia.

Acesta a sesizat dispariţia ştampilei atât la Postul de Poliţie din comună, cât şi la BEJ Mehedinţi. Cornelia Cârjeu, locţiitorul Biroului Electoral Mehedinţi, spune că nu a fost afectat procesul de votare întrucât secţia de votare primise cinci ştampile. „Facem verificări asupra modului cum a dispărut ştampila. Mai multe amănunte nu vă putem da în acest moment”, a precizat Cornelia Cârjeu. (15:37)

Bătut lângă secţia de votare

Scandal în comuna mehedinţeană Punghina, unde reprezentantul PSD în secţia de votare numărul 1 a fost bătut cu bestialitate de un cetăţean rămas, deocamdată,neidentificat.Bărbatul a fost lovit chiar în apropierea secţiei, având nevoie de îngrijiri medicale.

Deşi fusese anunţat încă de dimineaţă despre acest incident de către preşedintele BEJ Mehedinţi, inspectorul-şef al IPJ, Constantin Radoslav, susţinea, în jurul orei 15, că nu ştie nimic despre acest incident."Acum vă aud, daţi-mi voie să verificăm despre ce este vorba", a declarat Radoslav.
Tot la Punghina, satul Recea, alţi reprezentanţi ai PSD au fost bruscaţi şi înjuraţi, fără ca forţele de ordine prezente să intervină.
(19:30)

VASLUI


Preot, amendat de poliţişti după ce a făcut campanie unui candidat

Un preot din Stănileşti a fost amendat cu 2.000 de lei de către poliţişti, fiind acuzat că a făcut campanie electorală, ieri, în favoarea candidatului PSD la primăria din localitate.

Potrivit poliţiştilor, preotul Dorin Arhire a împărţit pachete cu ulei şi zahăr în satul Chersăcosu, la sfinţirea unei cişmele din sat. Totodată, preotul i-ar fi îndemnat pe localnici să voteze candidatul PSD la funcţia de primar, difuzând chiar un spot electoral al partidului la casetofonul autoturismului proprietate personală.

"Împotriva preotului poliţiştii au luat măsura sanţionării contravenţionale în conformitate cu Legea 67/2004 privind alegerile locale, cu suma de 2.000 lei. Sancţiunea a fost luată deoarece preotul a continuat propaganda electorală după încheierea campaniei electorale", a declarat, duminică, Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui. (11:05)

ARAD


Şi la Arad a dispărut o ştampilă

O ştampilă de vot a dispărut de la secţia de votare nr.1 Gurahonţ, poliţiştii cercetând acest caz la solicitarea reprezentanţilor secţiei.

Primarul comunei Gurahonţ, Ioan Gheorghe Florea, a declarat că ştampila a dispărut în timpul procesului de vot.

"Ori a fost luată din greşeală, ori a fost luată cu rea intenţie. Poliţia face cercetări şi încearcă recuperarea ştampilei", a declarat Florea.

Preşedintele BEJ, Cristian Debreni, spune că i-a fost sesizat cazul şi că procesul de vot nu a fost întrerupt.

De asemenea, în localitatea Zărand reprezentanţii Pro Democraţia şi ai PDL au cerut mutarea cabinelor de vot dintr-o secţie, pe motiv că acestea erau amplasate lângă ferestre şi existau suspiciuni că unii alegători îşi arătau votul pe geam unui om al primarului. (11:20)

Mesaje electorale pe telefoanele STS
Locţiitorul preedintelui BEJ Arad, Szep Otto Sandor, a declarat că a primit sesizări potrivit cărora unii dintre preşedinţii secţiilor de votare folosesc telefoanele primite de la STS pentru a trimite mesaje cu conţinut electoral, deşi acestea trebuiesc folosite strict pentru comunicări privind procesul de alegeri.

Telefoanele primite la secţiile de votare trebuie folosite doar în cazuri excepţionale, precum raportarea prezenţei la vot sau incidente în timpul scrutinului.

„Am fost sesizaţi de STS că prin telefoanele mobile de la unele secţii de votare din judeţ sunt transmise mesaje cu caracter electoral. Am cerut o verificare a telefoanelor, iar în cazul în care se confirmă trimiterea mesajelor vom lua măsuri de sancţionare a celor care se fac vinovaţi de acest fapt“, a declarat Otto Sandor Szep, locţiitorul preşedintelui BEJ Arad. (14:09)

A votat în locul soacrei
Un membru al secţiei de votare nr. 4 din localitatea arădeană Mişca este cercetat penal după ce ar fi votat în locul soacrei sale, el fiind reclamat la BEJ de către doi colegi din aceeaşi secţie.

Potrivit locţiitorului preşedintelui BEJ Arad, Otto Sandor Szep, incidentul a fost semnalat de doi membri ai secţiei de votare.
"Conform relatărilor martorilor, locţiitorul preşedintelui secţiei de votate a votat în numele soacrei sale. Noi am depus o sesizare la Poliţie, iar bărbatul este cercetat penal", a spus Szep. (14:55)

CONSTANŢA

Nereguli pe litoral

În comuna Ciocârlia, cele două fiice ale candidatului PRM la Primărie, Arslan Nurlan, fac parte, fiecare, din câte o comisie a secţiilor de votare, au constatat observatorii Asociaţiei Pro Democraţia.

Raluca Ardelean, observator Pro Democraţia, a precizat că această situaţie este foarte gravă, fiicele candidatului la Primăria neavând voie să facă parte din comisiile respective.

Alte nereguli se sesizate până în prezent de observatorii Pro Democraţia sunt amplasarea de bannere electorale în apropierea unor secţii de votare din municipiul Constanţa.

Totodată, în cadrul Circumscripţiei Electorale Năvodari, membrii PSD ai comisiilor de votare sunt îmbrăcaţi în roşu şi poartă insigne cu sigla partidului. (12:35)

Secţie de votare închisă la Constanţa
În jurul orei 16,30 Biroul Electoral Municipal Constanţa a dispus oprirea votării la secţia de votare nr 58 din oraş . Decizia a fost luată după ce s-a constatat că pe toate buletinele de vot, membrii secţiei aplicaseră ştampila VOTAT în locul ştampilei de control. Aşa că toţi alegătorii care trecuseră pe la secţie au votat degeaba. Doi reprezentanţi ai BEM s-au deplasat la faţa locului dar nu au putut anula decît buletinele nevotate încă pentru că cele patru urne puteau fi deschise abia după ora 21. Preşedintele secţiei de votare riscă o amendă de la 1400 la 2000 lei. (17:00)

GALAŢI


O persoană a votat în locul alteia

O secţie de votare din incinta Grupului Şcolar "Sfânta Maria" din municipiul Galaţi a fost închisă, în această dimineaţă, pentru 50 de minute, după ce s-a descoperit că o persoană a votat în locul alteia.

Iniţial, preşedintele secţiei a dispus închiderea secţiei pentru două ore, însă după 50 de minute a decis redeschiderea acesteia.
Tentative de fraudare au mai fost înregistrate în alte trei secţii.

"Alegătorii sunt audiaţi cu privire la faptul că s-au prezentat la urne la alte secţii de votare decât cele de care aparţineau, după domiciliul stabil, iar membrii comisiilor de votare pentru că le permiteau acestora să voteze, deşi nu aveau dreptul, fie pe listele permanente, în locul altor persoane, fie pe liste suplimentare, fără motive întemeiate", a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, citat de Mediafax.

Poliţia a început anchete în toate cele patru cazuri şi a ridicat de la respectivele secţii de votare copii ale listelor electorale permanente şi suplimentare. (13:26)

Voturi false
În cel puţin 13 secţii de votare s-au depistat voturi false a unor persoane care au votat în locul celor înscrise pe listele unităţilor de votare. În doar patru cazuri s-a depistat identitatea persoanele care au votat ilegal. S-a practicat votul în locul rudelor sau a cunoştinţelor plecate în străinătate.
"Au fost 13 secţii cu probleme, în care au existat sesizări cu privire la tentative de fraude electorale. O serie de persoane au fost conduse de către poliîie pentru declaraţii, ală turi de membri ai birourilor electorale. Avem chiar şi cazuri în care membri ai comisiilor electorale au părăsit pur şi simplu biroul electoral după ce s-a depistat că pe listele lor apăreau votanţi care nu se aflau înscrişi şi care figurau că şi-au exercitat dreptul de vot", a explicat Robert Florea, preşedintele Biroului Electoral Municipal Galaţi.

BIHOR

Un spot electoral rulează pe un ecran gigant
În Oradea, PD-L şi-a continuat campania în zilele alegerilor.
Pe un ecran mare, postat pe o clădire din cartierul Cantemir, pe şoseaua ce duce la ieşirea spre Felix, rula azi dimineaţă un spot electoral. Spotul îl înfăţişa pe candidatul PD-L la Primăria Oradea, Mihai Groza, şi pe candidaţii la Consiliul local.

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Bihor, Mirea Loreley, nu a fost încălcată legea.
„Are regimul afişelor. Nici afişele nu au fost luate jos”, a declarat preşedintele BEJ Bihor.

Alegătorii stau la coadă la vot
Alegătorii din comuna Sânmartin, care au mers de dimineaţă la vot, au avut de aşteptat zeci de minute la coadă, în faţa secţiei de votare. Asta deoarece, numărul de cabine nu face faţă numărului mare de alegători dornici să voteze. Astfel, la 3000 de alegători există o singură secţie de votare, cu cinci cabine de vot.

„Este singura secţie de votare din Sânmartin şi sunt arondaţi 3000 de alegători. Avem doar cinci cabine de vot şi nu putem lăsa în sec]ţie mai mult de cinci persoane. Din această cauză se stă la coadă afară”, a declarat Simona Raţ, preşedinta secţiei de votare.
(13:47)

Tokes Laszlo consideră că lupta pentru autonomie a înregistrat un succes
Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat la ieşirea de vot că este mulţumit că pentru prima dată la alegerile locale, comunitatea maghiară are posibilitatea să aleagă între candidaţii a două formaţiuni maghiare, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Partidul Civic Maghiar.

Tokes a votat la secţia de votare amenajată în incinta Liceului Reformat Lorantffy Zsuzsanna din Oradea. A sosit la secţie în jurul orei 12:00 însă a trebuit să aştepte câteva minute, până fiul lui s-a întors acasă să-i aducă cartea de identitate, pentru că nu o avea la el.

La ieşirea de la vot, eurodeputatul a declarat că deja a fost înregistrată o victorie, ca urmare a faptului că maghiarii au avut o alternativă.

„Pentru prima dată avem posibilitatea să alegem dintre candidaţii noştri. Avem liberatea de alegere şi asta este deja o victorie, indiferent cine va câştiga. Elementul de bază al autoguvernării sunt alegerile libere. Avem şansa ca lupta noastră pentru autonomie să aibă succes pentru că prin alegeri putem să atragem maghiarimea alături de noi”, a declarat eurodeputatul. (15:30)

TIMIŞ

Se dau câte două buletine de vot pentru primar

Un observator Pro Democraţia a semnalat că în localitatea Criciova din judeţul Timiş au fost date alegătorilor şi câte două buletine de vot pentru alegerea primarului, însă preşedintele BEJ Timiş afirmă că buletinele de vot sunt prea subţiri şi se lipesc.

"În mai multe rânduri am observat că alegătorilor li se înmânează câte două buletine de vot pentru primar. La ora 11.00, când s-a epuizat primul stoc de buletine desigilate s-a constat că au mai rămas cinci buletine pentru consiliul local şi niciunul pentru primar", a declarat observatorul Pro Democraţia Elena Stănescu, citat de Mediafax. (14:00)

BACĂU

Secţii de votare în bazinul de înot
Locuitorii din două cartiere din Bacău au votat în secţii de votare amenajate în incinta Bazinul de înot din localitate, la doi paşi de apă.

Bazinul de înot din Bacău a devenit astfel prima locaţie de acest gen din ţară care găzduieşte un proces electoral.

Este şi prima întrebuinţare oficială a locaţiei, după inagurarea sa, săptămăna trecută, Lucrările de renovare au durat patru ani şi au costat 17,5 milioane de lei. (14:15)

Primar acuzat că că a furat buletine de vot

Primarul liberal din comuna băcăuană Geoseni, Bernadin Tamaş, a fost acuzat de adversarii săi politici din PDL că a sustras o sută de buletine de vot din sacii care au ajuns ăn localitate, sămbătă seara. “A fost văzut cu buletinele de vot sub braţ, iar la numărarea voturilor am constatat că lipseau o sută de buletine”, a spus un membru PDL. Primarul, care candidează la un nou mandat, a spus că nu comentează situaţia. PDL Bacău intenţiona să depună o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean, dar nu făcuse acest lucru pănă la ora 15. (17:00)

Ziarişti peste noapte

20 de persoane au devenit peste noapte ziarişti la Monitorul de Bacău. Aceştia au fost acredita]i de BEJ ca să participe la procesul de votare, deşi nu au semnat niciodată un articol de presă. În plus, aceştia au `nceput să filmeze cu camere de luat vederi `n sec]iile de votare. Conform declara]iilor unui membru al comisiei de votare aceştia sunt membri PD-L sau rude ale lor sau. "Sunt colaboratori de o săptămână la Monitorul de Bacău. Eu nu i-am trimis să filmeze, ci doar să scrie neregulile de pe teren", a declarat Alexandru Herman, redactor şef la Monitorul de Bacău. (19:35)

MUREŞ

Preşedinta secţiei de votare nr. 2 din Sâncraiu de Mureş a fost suspendată
Biroul Electoral Judeţean Mureş a decis, ieri, suspendarea din funcţie a preşedintei secţiei de votare nr. 2 din Sâncraiu de Mureş, Anna Horvath, care a fost surprinsă de membrii Biroului secţiei de votare în timp ce introducea trei buletine de vot în urnă.

Preşedintele BEJ Mureş, Constantin Barbu a declarat că a luat această decizie şi a înaintat o adresă Tribunalului Mureş pentru desemnarea altei persoane, iar atribuţiile preşedintei au fost preluate de locţiitorul secţiei de votare. „Procesul electoral nu se va întrerupe, atribuţiile preşedintei fiind preluate de locţiitor. Vom sesiza organele de cercetare penală”, a spus Barbu.

Preşedintele BEJ Mureş a arătat că din discuţiile telefonice purtate cu Anna Horvath, aceasta a recunoscut că a introdus în urmă mai multe buletine de vot, pentru socrii ei, care sunt în vârstă şi nu s-au deplasat la vot. (14:20)

PRAHOVA

Plângere penală împotriva PSD
Conducerea Partidului Naţional Democrat Creştin (PNDC) a făcut sâmbătă o plângere penală împotriva candidatului PSD la şefia Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

În sesizare se arată că mai mulţi abonaţi Vodafone au primit următorul mesaj pe telefonul mobil: „Aţi fost înscris pentru un teren de casă gratuit sau apartament cu dobândă zero. Vă rog să mergeţi la vot. Sunt un bun gospodar. Vă mulţumesc mult!”, la rubrica expeditor apărând numele Mircea Cosma şi nu un număr de telefon.

„Acest mesaj a fost primit de trei persoane, care ne-au sesizat tentativa de corupere a alegătorilor. Am depus o plângere penală”, a declarat Dragoş Gunia, preşedintele PNDC Prahova.

„Nu cunosc această situaţie, prin urmare nu pot s-o comentez. Cât despre domnul Florin Anghel, (n.r. canidatul PNDC la CJ Prahova), numai de bine”, a declarat Marian Săniuţă, preşedintele PSD Prahova.

Plângere penală împotriva PD-L
Conducerea Partidului Naţional Democrat Creştin (PNDC) a mai făcut o plângere penală, de data asta împotriva conducerii PD-L Prahova.

Potrivit reprezentanţilor PNDC, cu o zi îaninte de data alegerilor locale, mai mulţi abonaţi ai Romtelecom au fost apelaţi pentru a le fi transmis un mesaj înregistrat prin care cetăţenii erau îndemnaţi să nu voteze Partidul Naţional Democrat Creştin.

Mesajul telefonic conţinea mai multe injurii şi acuzaţii calomnioase la adresa candidatului PNDC la , Florin Anghel. (14:25)

SIBIU

Primarul Sibiului, naş de alegeri
Actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis a avut parte de o dimineaţă de duminică destul de încărcată, asta pentru că edilul sibian a fost naş la un botez al unei familii apropiate.

Extrem de degajat şi liniştit, Klaus Johannis şi soţia sa, Carmen, a zăbovit la biserică aproximativ o oră şi patruzeci de minute, după care în grabă a fugit către secţia de votare de la şcoala Generală numărul 4, acolo unde presa l-a aşteptat mai bine de o oră să vină să voteze.

Imediat după vot, Johannis s-a întors la botez, acolo unde a stat până la ora 20.00, când a plecat pentru a afla primele rezultate ale exitpol-urilor. (14:30)

SUCEAVA

PNL a depus o plângere penală împotriva preşedintei circumscripţiei Slatina
Liberalii suceveni au anunţat că PNL au depus o plângere penală împotriva preşedintelui circumscripţiei electorale din comuna Slatina, Daniela Nuţu, şi a preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare nr. 2 din Slatina, laura Bîrsan.

PNL Suceava îi acuză pe cei doi de abuz în serviciu împotriva intereselor publice şi a intereselor persoanelor. “În mod intenţionat s-a procedat la completarea biroului secţiei de votare nr. 2 cu reprezentantul de pe poziţia 2 !".

Conform comunicării PNL, în această secţie de votare trebuia să fie desemnată doamna Ţigănaşu Ilenuţa şi nu domnul Mihăilescu Marin Gheorghe, aflat pe locul 2.

"Cunoscând antecedentele penale ale actualului primar PD-L din Slatina, Ilie Gherman ne aratăm indignarea faţă de obstrucţionarea demersului democratic în această comună. În cazul în care această situaţie persistă vom fi nevoiţi să solicităm reluarea scrutinului electoral în comuna Slatina, fiind convinşi de intenţia vadită de fraudare a rezultatului alegerilor”, se spune în comunicatul PNL Suceava. (14:40)

VÂLCEA

Tentativă de fraudă

Secţia nr 2 din Câinenii Mari a fost închisă timp de oră după ce un elector a fost prins în timp ce încerca să introducă în urnă şapte buletine de vot, dintre care trei erau pentru primar. Bărbatul susţine că buletinele i-au fost date chiar de preşedintele secţiei. Acesta poate fi acuzat de fraudă electorală şi riscă între 2 şi 7 ani de închisoare.

Poliţia a oprit votul şi a decis să numere toate buletinele rămase. În urma verificărilor au fost găsite 2 pachete de câte o sută de buletine care aveau în plus cinci , respectiv trei buletine. După închiderea urnelor toţi membrii secţiei de votare vor fi audiaţi de către poliţişti.
(14:45)

BRAŞOV

Pliante manipulatorii

Pliante menite să inducă în eroare alegătorii au fost plantate în cutiile poştale ale braşovenilor, sâmbătă spre duminică. Pliantul prezintă candidatul PD-L la Primăria Braşov, actualul primar George Scripcaru, şi pe actualul preşedinte şi candidat la Consiliul Judeţean, Aristotel Căncescu. Sub îndemnul „Votaţi Poziţia Nr 1 pe toate buletinele de vot“, braşovenii nu vor vota însă Scripcaru şi Căncescu, ci Carmen Tănăsescu şi Căncescu, adică exact candidaţii PNL. (16:20)

Un braşovean a încercat să introducă şapte buletine de vot

Un braşovean din comuna Tărlungeni a fost surprins când încerca să introducă în urnă şapte buletine de vot pentru alegerea primarului din localitate, Poliţia Braşov începând o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul.

"Este vorba despre şapte buletine de vot pentru alegerea primarului. Am sesizat Poliţia Braşov, care a început imediat cercetările pentru a determina condiţiile în care s-a produs incidentul şi pentru a vedea de unde avea respectivul cetăţean buletinele de vot în plus", a declarat locţiitorul preşedintelui BEJ Braşov, procurorul Claudiu Sandu. (17:19)

Scripcaru în Biroul unei secţii de votare
PNL Braşov a sesizat BEM Braşov în legătură cu faptul că în cadrul secţiei de votare nr 48 unul dintre membrii biroului electoral este Eugen Scripcaru, fratele primarului şi candidatului PD-L George Scripcaru.

„Preşedintele secţiei de votare nr 48 a confirmat faptul că domnul Scripcaru este fratele candidatului PD-L la funcţia de primar, drept pentru care această persoană a depus o cerere prin care a declarat că se retrage din comisia biroului electoral din motive personale“, a spus Ramona Delida Szikszay, locţiitorul preşedintelui BEM Braşov.

Deşi în fond plângerea PNL era întemeiată în fond, Biroul a hotărît respingerea acesteia, ca tardiv formulată. Potrivit Legii 67/2004, din biroul electoral al secţiilor de votare nu pot face parte candidaţii în alegeri, soţii, rudele şi afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv.
pe de altă parte însă, aceeaşi lege spune că depunerea contestaţiilor referitoare la modul de constituire al birourilor secţiilor de votare se depun în termen de 48 de ore de la momentul încheierii procesului verbal de completare al biroului cu reprezentanţii partidelor politice.

În cazul secţiei de votare 48, procesul verbal a fost încheiat în 24 mai 2008, iar contestaţia a fost formulată abia pe 1 iunie.

Eugen Scripcaru nu va păţi nimic pentru că a trecut peste prevederea leagală, întrucît legea nu prevede sancţiuni în acest caz. (18:10)

BISTRIŢA-NĂSĂUD

Pană de curent în secţii de votare

Patru secţii de votare din comuna Chiuza, judeţul Bistriţa-Năsăud, au rămas fără energie electrică, duminică după-amiază, după ce în zonă s-a produs o furtună puternică, însă până la ora transmiterii acestei ştiri procesul electoral nu fusese întrerupt.

Preşedintele Biroului electoral de circumscripţie Chiuza, Ioan Bindea, a declarat că toate cele patru secţii de votare au rămas fără lumină
.
"A venit o furtună şi s-a oprit curentul. Deocamdată se mai poate vota fiindcă se mai vede, dar în curând se face întuneric şi nu ştim cum ne vom descurca. Am anunţat BEJ şi Prefectura Bistriţa-Năsăud să ia măsuri", a declarat Bindea.

Autorităţile judeţene au luat legătura cu Electrica pentru a remedia defecţiunile de la Chiuza. (18:30)

Vom reveni cu amănunte.


Citiţi şi "AZI NE ALEGEM PRIMARII"!

"Cine se scoală de dimineaţă, primar ajunge"

"Scandal la Ştefăneşti"

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: