Potrivit publicației de limbă arabă Al-Araby care apare la Londra, incidentul a avut loc în apropierea orașului Mayadin din provincia Deir el-Zor  din . Motivul conflictului a fost reținerea unui convoi rus la un punct de control iranian. Doi soldați iranieni au fost uciși în schimbul de focuri care au urmat.
Siteul Al-Arabi informează că s-au produs deja mai multe ciocniri între poliția militară rusă și părți din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice Iraniene din Siria. Potrivit publicației, este vorba de o luptă pentru controlul instalațiilor strategice din Siria.
Al-Araby menționează, de asemenea, un incident în zona aeroportului internațional din Alep. Rușii au cerut părții iraniene și aliaților lor să părăsească zona. După ce au întâmpinat un refuz, a avut loc un schimb de focuri care s-a încheiat abia după ce un elicopter militar rus a apărut deasupra aerodromului. Incidentul s-a soldat cu mai multe victime.
Primul batalion al poliției militare ruse, așa-numitul batalion cecen, a fost desfășurat în Siria în 2016. Misiunea sa este de a asigura statul de drept și securitatea personalului Centrului Rus de Reconciliere, acțiuni de deminare, precum și securitatea personalului spitalelor mobile și a convoaielor umanitare.