Evenimentul Zilei > Actualitate > Închisoare pe viață pentru teroristul din tren. Judecătorii francezi nu glumesc
Închisoare pe viață pentru teroristul din tren. Judecătorii francezi nu glumesc

Închisoare pe viață pentru teroristul din tren. Judecătorii francezi nu glumesc

Atacatorul imobilizat într-un tren de mare viteză care circula pe ruta Amsterdam – Paris, în 2015, ar putea primi pedeapsa cu închisoarea pe viață,

Instanța de la Paris a cerut pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru Ayoub El Khazzani, bărbatul care a fost imobilizat de pasagerii unui tren de mare viteză Thalys care circula pe ruta Amsterdam-Paris. Incidentul s-a petrecut în luna august a anului 2015, iar prin această imobilizarea lui El Khazzani, a fost evitat un masacru căruia i-ar fi picat victime numeroși civili nevinovați, după cum relatează AFP.

În același dosar, judecătorii au cerut pedepse cu închisoarea cuprinse de la opt până la 30 de ani împotriva altor trei suspecți acuzați că l-ar fi ajutat pe Ayoub El Khazzani şi pe Abdelhamid Abaaoud, coordonator al acestui atac şi al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, să ajungă în Belgia venind din Siria.

Judecătorii au început citirea rechizitoriul salutând intervenţia pasagerilor americani care l-au imobilizat pe atacatorul terorist în tren.

Filmul imobilizării teroristului

Pe 21 august 2015, Ayoub El Khazzani, care avea atunci 25 de ani, s-a îmbarcat în gara din Bruxelles, capitala Belgiei, la bordul unui tren Thalys, intenționând să comită un atac terorist. El a fost imobilizat de doi militari americani aflaţi în tren, având asupra sa un pistol-mitralieră Kalaşnikov, nouă încărcătoare, un pistol Luger, o sticlă de benzină şi un cutter cu care intenționa să dea aracul în tren.

Înarmat până în dinți, tânărul, de origine marocană, a deschis focul și i-a atacat pe câțica pasageri cu cutterul, înainte de a fi imobilizat.

El a fost oprit de trei pușcași americani, care călătoreau cu același tren și care, văzând ce se întâmplă s-au năpustit asupra teroristului și l-au neutralizat, luându-i armele. Intervenția lor a fost cu atît mai spectaculoasă cu cât agenții de securitate din tren s-au ascuns și au refuzat să se implice în incident.

Soldații americani care au reușit să-l imobilizeze pe Ayoub El Khazzani au fost decorați, de autoritățile franceze cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.