Atacul din trenul Amsterdam-Paris: Serviciile secrete franceze nu fac diferenţa între un informator şi un terorist islamic

Atacul din trenul Amsterdam-Paris: Serviciile secrete franceze nu fac diferenţa între un informator şi un terorist islamic

Atacatorul din trenul Amsterdam-Paris, Ayoub El-Khazzani, este un marocan de 26 de ani care făcea parte dintr-o grupare islamistă radicală. Bărbatul era monitorizat de serviciile secrete din 2014 după ce autorităţile spaniole i-au alertat pe francezi cu legătură la marocan.

Potrivit presei internaţionale există însă o discrepanţă între versiunile oficialilor francezi şi spanioli.

Un funcţionar care are legături cu unitatea antiteroristă spaniolă a declarat că atacatorul a trăit în Spania până în 2014, după care s-a mutat în Franţa, apoi a călătorit în Siria, iar ulterior s-a întors în Franţa.

Ayoub El-Khazzani era supravegheat de autorităţile contraterorism din Spania şi Franţa. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta este un alt caz în care o potenţială ameninţare teroristă, marocanul care era suspectat că are contact cu Statul Islamic din Siria, reuşeşte să facă victime. Acelaşi scenariu se repetă mereu: luna trecută, un alt suspect aflat sub supravegherea Franţei a fost decapitat în incinta unei uzine din apropiere de Lyon. Suspectul a avut un dosar deschis de serviciile secrete franceze în anul 2006, dar nu a fost reînnoit în anul 2008, potrivit debka.com.

Acum trei ani, Mohamed Merah a comis o serie de atacuri armate care au avut ca țintă soldați francezi și civili evrei din orașele Montauban și Toulouse din regiunea Midi-Pyrénées. În total, șapte persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite, patru foarte grav. Autorul atacurilor a fost împușcat și ucis după ce a fost asediat de poliție timp de 30 de ore. Nu doar că Merah era cunoscut de către serviciile secrete franceze, dar acestea i-au permis acestuia ieşiri în Orientul Mijlociu şi Israel. 

Atacul sângeros din ianuarie anul acesta a cutremurat o lume întreagă: 12 oameni au fost uciși (10 jurnaliști și 2 polițiști) și 11 răniți în atacul asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, din Paris. 

De atunci Franţa este în stare de alertă. 

Vinerea aceasta a avut loc atacul din trenul aflat la graniţa dintre Belgia şi Franţa. Individul înarmat a deschis focul asupra pasagerilor din trenul care venea din Amsterdam şi se îndrepta către Paris.

În urma incidentului, trei persoane au fost rănite. Una dintre victime a fost împuşcată şi a fost transportată cu elicopterul la spital, iar o alta a fost înjunghiată. Situaţia ar fi putut deveni şi mai gravă dacă trei pasageri americani nu ar fi intervenit pentru a-l imobiliza pe agresor şi a-l deposeda de arme.

Eroii sunt Spencer Stone, membru al Forţelor Aeriene americane, Alek Skarlatos, membru în Garda Naţionala şi Anthony Sadler, prieten din copilărie al acestora. Ei au fost ajutaţi şi de un britanic care locuieşte în Franţa.

Cei trei eroi au fost decoraţi de către autorităţile franceze şi au primit felicitări chiar din partea preşedintelui Barack Obama.

Trenul de mare viteză este popular pentru traseul pe care îl are între Franţa, Belgia, Olanda şi Germania. Acesta este mijlocul te transport pentru mulţi oameni de afaceri, diplomaţi, oficiali ai Uniunii Europene şi turişti. Cu toate acestea, spre deosebire de trenul Eurostar care circulă între Paris şi Londra, bagajele nu sunt scanate.  

Președintele Francois Hollande este pe bună dreptate indignat și lovit de aceste tragedii, dar este, de asemenea responsabil pentru a preveni repetarea unor atacuri teroriste. Fiecare dintre aceste episoade au fost caracterizate de autorii lor ca fiind "cunoscute de către serviciile de inteligenţă franceză."

Prin urmare, este evident că agențiile anti-teroriste franceze au o mare nevoie de a revizui şi elabora o nouă abordare a atacurilor teroriste recurente, care să le permită să diferenţieze între informatorii din interior și teroriștii periculoși.