1977, degradarea economică ia amploare. Alex Mihai Stoenescu: ”Se trece la raportările aberante”. VIDEO
- Catalin Dumitrescu
- 16 noiembrie 2024, 13:46
„În 1977, începe faza a doua a regimului Ceaușescu, aceea de degradare economică. A venit și cutremurul. Ceaușescu refuză să scadă procentele de investiții și să mai dea la consum, o mare eroare. Apoi, mișcarea minerilor. Astea merg până prin 1980, când aspectele negative iau amploare”, spune Alex Mihai Stoenescu.
Istoricul vorbește și despre Criza Petrolului, un moment internațional greu.
Criza petrolului din 1973, denumită și Prima criză petrolieră a început în octombrie 1973, când OPEC (avându-i ca membri la acea dată și Egiptul, Siria și Tunisia) a proclamat embargo asupra livrărilor de petrol. Deci și arena internațională.
Criza mondială nu e pe placul lui Ceaușescu
”Pe aceste timpuri, i se cer împrumuturile înapoi de cătreBanca Mondială, împrumuturi pentu dezvoltare, cresc dobânzile,i se cer dobâzi peste termen. Ceaușescu nu avea cum să fie mulțumit. Statul se pregătește să intre în criză. Ceea ce s-a produs în 1986”, spune Alex Mihai Stoenescu.
”Ultima parte, între 81 și 89, Ceaușescu cere personal Consiliului de planificare (CSP) să fie falsificate realizările economice ale țării. Procentul cel mai mare de falsificare apare în cazul agriculturii – 300%. De asemenea, Partidul Comunist se prăbușește organizatoric ca putere funcțională. Vedem o destructurare a acestui partid care devine supus unei singure persoane. Ședințele de partid devin formale. Începe disoluția...”, rememorează istoricul.
România era un producător agricol de top în rândul ţărilor din Europa de Est, însă randamentele erau inferioare celor din ţările Occidentale.
Se spune că obsesia lui Ceausescu legată de agricultură venea din faptul că în anii '50 s-a ocupat de implementarea, inclusiv prin mijloace violente, a colectivizării. Ţăranul român a fost desprins de glie, i s-a luat peticul de pământ şi vaca din ogradă şi a fost obligat să muncească la CAP sau la IAS. Odată comasat, pământul ţării a fost lucrat fără încetare. E drept, între 1960 si 1989 productia la hectar s-a dublat, iar sistemul de irigaţii construit de Ceauşescu uda peste 2 milioane de hectare de teren. O cifră uriaşă faţă de cele 300.000 de hectare irigate în prezent. În schimb, s-au utilizat intensiv şi uneori fără cap îngrăşămintele chimice, iar în unele zone pânza freatică a fost otrăvită cu nitraţi şi nitriţi.