Franţa - tărâm sub numele terorii. Cronologia celor mai sângeroase atentate comise pe teritoriul francez

Franţa - tărâm sub numele terorii. Cronologia celor mai sângeroase atentate comise pe teritoriul francez

Peste 80 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul terorist petrecut joi seară la Nisa, când un camion a lovit din plin mulţimea de oameni adunaţi să vadă artificiile spectacolului organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

AFP prezintă o cronologie a celor mai sângeroase atentate comise pe teritoriul francez în ultimul an şi jumătate:

 • 7-9 ianuarie 2015: Doi bărbaţi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov au intrat în redacţia revistei satirice Charlie Hebdo, din Paris, unde au ucis 12 persoane, printre care opt caricaturişti. O poliţistă a fost împuşcată mortal lângă Paris, a doua zi, în timp ce un bărbat înarmat a luat ostatici într-un supermarket evreiesc. Patru dintre aceştia au fost ucişi. Atacatorii de la Charlie Hebdo şi cel de la supermarket au fost ucişi în schimburi de focuri cu forţele de ordine, dar nu înainte de a-şi exprima loialitatea faţă de Al-Qaida, respectiv Statul Islamic.
 • 3 februarie 2015: Trei militari care păzeau un centru comunitar evreiesc din Nisa au fost atacaţi de un bărbat înarmat cu un cuţit. Agresorul, în vârstă de 30 de ani, Moussa Coulibaly, a fost arestat. În închisoare, el şi-a exprima ura faţă de Franţa, faţă de poliţie, de armată şi de evrei.
 • 19 aprilie 2015: Sid Ahmed Ghlam, un student algerian la IT, a fost arestat la Paris sub suspiciunea că a ucis o femeie care a fost găsită împuşcată într-o maşină şi că plănuieşte un atac vizând o biserică din suburbia pariziană Villejuif. Procurorii au anunţat că au descoperit documente despre al-Qaida şi ISIS în locuinţa sa şi că avea contacte cu un presupus jihadist din Siria, cu care discutase despre un atac asupra unui lăcaş de cult creştin.
 • 26 iunie 2015: Francezul Yassin Salhi, în vârstă de 35 de ani, şi-a ucis şi decapitat şeful, pe Herve Cornara, şi i-a expus capul în gardul unei centrale, înconjurat de drapele ISIS. El a încercat să arunce în aer centrala, dar a fost arestat. S-a sinucis în închisoare, în decembrie.
 • 13 iulie 2015: Patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, inclusiv un fost soldat, sunt arestaţi pentru că planificau un atac vizând o tabără militară, pentru a decapita un ofiţer, în numele jihadului. Ei şi-au proclamat apartenenţa la ISIS.
 • 21 august 2015: Pasageri americani, britanici şi francezi au evitat o baie de sânge la bordul unui tren de mare viteză Thalys, care circula de la Amsterdam la Paris, imobilizând un bărbat care deschisese focul. Acesta era înarmat cu o puşcă de asalt Kalaşnikov, un pistol automat şi un cutter. Agresorul a fost identificat drept un marocan de 25 de ani, Ayoub El Khazzani, cunoscut serviciilor de informaţii pentru legăturile cu islamul radical.
 • 13 noiembrie 2015: Nouă bărbaţi, majoritatea care au luptat în Siria alături de ISIS, au detonat explozibili în apropiere de Stade de France şi au deschis focul asupra oamenilor aflaţi la mai multe terase şi restaurante din Paris, precum şi în sala de concerte Bataclan. În total, 130 de oameni, inclusiv doi români, au fost ucişi, iar 350 au fost răniţi. Pe 14 noiembrie, ISIS a revendicat atacul.
 • 18 noiembrie 2016: Un profesor la o şcoală evreiască din Marsilia a fost înjunghiat de trei persoane care strigau sloganuri antisemite şi care şi-au exprimat susţinerea faţă de ISIS, Bărbatul, evreu, a fost rănit la braţe, la picioare şi la stomac.
 • 1 ianuarie 2016: Un francez de origine tunisiană a încercat să calce cu maşina militarii care păzeau o moschee din oraşul Valence. El a fost inculpat pentru tentativă de crimă, după ce le-a spus serviciilor de urgenţă că “vrea să fie ucis de soldaţi şi să ucidă soldaţi”, pentru a deveni martir.
 • 7 ianuarie 2016: Un bărbat înarmat cu un satâr şi având asupra sa emblema ISIS a fost împuşcat în timp ce încerca să atace o secţie de poliţie din Paris. Condamnat pentru furt în 2013, bărbatul a fost identificat drept Sallah Ali, născut în oraşul marocan Casablanca în 1995.
 • 13 iunie 2016: Ofiţerul de poliţie Jean-Baptiste Salvaing, în vârstă de 42 de ani, şi partenera sa, Jessica Schneider, de 36 de ani, au fost ucişi la locuinţa lor din Magnanville, la vest de Paris, de Larosssi Abballa, în vârstă de 25 de ani. Salvaing a fost înjunghiat, iar lui Schneider i-a fost tăiat gâtul în faţa fiului lor. Aballa a fost ucis de o echipă a forţelor speciale, dar apucase să revendice crimele în numele Statului Islamic, pe reţelele de socializare.
 • 14 iulie 2016: Un terorist a ucis cel puţin 80 de persoane, printre care şi copii, la Nisa şi a rănit alţi cel puţin 50 de oameni, după ce a intrat cu viteză, cu un camion, în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais, la Nisa. Atacul nu a fost revendicat, dar grupurile online pro-ISIS au sărbătorit atacul.

Sursă: realitatea.net  

Ne puteți urmări și pe Google News