Haos în ancheta atacurilor din Bruxelles. Numărul jihadiştilor implicaţi este mult mai mare. Cum au rămas în libertate fraţii infractori El Bakraoui, aflaţi în vizorul poliţiei, care s-au apoi detonat la aeroport şi metrou

Haos în ancheta atacurilor din Bruxelles. Numărul jihadiştilor implicaţi este mult mai mare. Cum au rămas în libertate fraţii infractori El Bakraoui, aflaţi în vizorul poliţiei, care s-au apoi detonat la aeroport şi metrou

Poliţia şi serviciile secrete din Belgia încearcă să-l identifice pe cel de-al patrulea terorist implicat în atacurile sângeroase din Bruxelles. Cel puţin alţi trei belgieni din Molenbeek sunt căutaţi de poliţie. Unul dintre ei - Mohamed Abrini – este înarmat şi se crede că a participat şi la atentatele din Paris.

După ce iniţial anunţaseră că ambii fraţi El Bakraoui, cetăţeni belgieni, s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem, anchetatorii au rectificat informaţia precizând că Khalid El Bakraoui, identificat după amprenete, s-a detonat, de fapt, în staţia de metrou Maelbeek (unde au murit şi alâi 20 de oameni nevinovaţi). Fratele său, Brahim, este unul dintre autorii masacrului de la aeroport, soldat cu 11  pierderi de vieţi omeneşti.

La Zaventem a acţionat şi Najim Laachraoui – bărbatul în alb din celebra captură video cu trei bărbaţi aflaţi în spatele unor cărucioare pentru bagaje în incinta aeroportului - care ar fi reuşit să părăsească în viaţă locul dezastrului.

Potrivit dailymail.co.uk, anchetatorii încearcă să-l identifice pe bărbatul în negru, din stânga celebrei capturi video care nu poate să fie Khalid El Bakraoui din moment ce acesta a murit la metrou.

Dar nici în cazul lui Najim Laachraoui lucrurile nu sunt foarte clare. Deşi presa belgiană scrie că despre el ar fi vorba, anchetatorii nu au confirmat încă oficial această informaţie, dar nici nu au dezminţit-o.

Poliţia belgiană a reuşit să identifice miercuri alte două persoane bănuite de implicare în atentatele de marţi iar surse din cadrul echipei de anchetă au precizat că numărul celor implicaţi ar putea fi mult mai mare. Tot dailymail.co.uk informează că investigatorii încearcă să dea de urma unui suspect pe nume Mohamed Abrini, implicat în atacurile de marţi şi “despre care se crede că ar fi reuşit să plece din Bruxelles alături de unul sau chiar doi complici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei federale belgiene.

Un alt dispărut în ceaţă şi căutat acum frenetic de autorităţi este un belgian de origine turcă, în vârstă de 22 de ani, aflat în vizorul poliţiei anti-teroriste de mai multă vreme. Se pare că acesta a fost văzut plecând în viteză, la volanul unui Audi S4, de la aeroportul din Bruxelles cu doar două ore înainte de producere atentatelor. Se pare că el ar fi călătorit recent în Arabia Saudită alături de alţi patru bărbaţi.

Abrini, 30 de ani, a fost fotografiat într-un Renault Clio negru, la o benzinărie din nordul Parisului (foto jos), cu două zile înainte de atentatele din noiembrie 2015. Abrini a călătorit alături de Salah Abdeslam şi fratele acestuia, Brahim Abdeslam, în noaptea care a urmat carnagiului din Paris, reuşind să treacă graniţa înapoi în Belgia fără probleme.

Abdeslam, capturat de autorităţi abia săptămâna trecută, la patru luni de la atentatele din Paris, şi Abrini sunt prieteni din copilărie. S-au jucat pe străzile Molenbeekului, cartierul în care, după ce s-au radicalizat, au plănuit nestingheriţi unele din cele mai sângeroase atentate din istoria Europei. Fratele mai mic al lui Abrini, Suleymane, 20 de ani, a murit în 2014, în Siria, unde a luptat în aceeaşi unitate ca şi temutul  Abdelhamed Abaaoud, creierul atentatelor din capitala Franţei şi care a fost ucis pe 18 noiembrie în cartierul Saint-Denis din nordul Parisului. Unul din vecinii lui Abrini a fost chiar Ayoub El Khazzani, atacatorul din trenul de mare viteză de pe ruta Amsterdam-Paris, din august anul trecut.

Anchetatorii au decis să-l dea în urmărire generală pe Mohamed Abrini (foto jos), dar îi avertizează pe cetăţeni că jihadistul este înarmat şi deosebit de periculos, motiv pentru care le solicită să informeze poliţia şi să nu se apropie de el.

Atentatele de marţi din capitala Belgiei, soldate cu 32 de morţi, sunt conectate, cu siguranţă, cu capturarea lui Abdeslam de acum câteva zile. Unii experţi opinează că jihadiştii au decis să acţioneze şi pentru că începuse să se strângă laţul în jurul cuibului lor de teroare iar prinderea lor era doar o chestiune de zile.

Toţi indivizii implicaţi direct în comiterea atentatelor, dar şi complicii lor erau “cunoştinţe” mai vechi ale anchetatorilor. Cum şi de ce au reuşit mereu să scape şi să se mute cu uşurinţă de la o adresă la alta sunt întrebări la care vom afla curând sau niciodată răspunsul.

Interesant e faptul că fraţii El Bakraoui au fost – AMBII – arestaţi de poliţie în urmă cu doar câţiva ani. Khalid el-Bakraoui, care apare şi pe pagina de web a Interpolului, a fost arestat în 2011 pentru furt de maşină iar Brahim, 30 de ani, în octombrie 2010 după ce a deschis focul împotriva poliţiei. Şi mai interesant e că cei doi au reuşit să scape teferi dintr-un schimb de focuri cu poliţia întâmplat în urmă cu opt zile.

Cel puţin 32  de oameni au murit în cele trei explozii produse, marţi dimineaţă în capitala Belgiei. Alte peste 270 de ersoane sunt rănite iar Belgia este în alertă teroristă maximă.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News