Prima lună din această vară, iunie, va debuta cu ploi în mai toate regiunile țării. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dat publicității prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Este vorba despre intervalul 24 mai – 6 iunie.

Conform estimărilor meteorologilor, luna iunie va începe cu vreme călduroasă, dar și cu ploi în mare parte a țării. Prognoza meteorologică pentru următoarele două săptămâni a fost emisă de ANM pentru fiecare dintre regiunile țării.

Vremea în Muntenia

În reigunea Munteniei, începutul intervalului va debuta cu vreme caldă, cu maxime cuprinse între 25…29 de grade şi minime de 11…15 grade. Din 28 mai va interveni o răcorire a vremii, iar acest lucru va determina temperaturi în jurul celor normale (la amiază 22…25 de grade). În unele zile, însă, temperaturile vor scădea sub cele specifice perioadei cu maxime de 19…22 de grade şi minime de 8…12 grade.

O încălzire a vremii este estimată să apară începând din data de 3 iunie.

Între 26 şi 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi se pot înregistra şi cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în intervalul 1 – 3 iunie.

Vremea în zona Oltenia

Aici vom avea o vreme caldă, în primele zile luate în calcul de meteorologi. Media temperaturilor maxime va fi de 26…29 de grade, iar a minimelor de 13…17 grade. Din data de 27 mai, răcorirea vremii va determina înregistrarea unor temperaturi în jurul celor normale (la amiază 23…25 de grade), dar în unele zile chiar sub cele specifice perioadei din an (mediat regional maxime de 19…22 de grade şi minime de 9…12 grade).

O încălzire a vremii este estimată din nou după data de 3 iunie.

Între 26 şi 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi se pot înregistra pe alocuri cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în intervalul 31 mai – 2 iunie.

Cum va fi vremea în Dobrogea

În perioada 25 – 27 mai, vremea va fi răcoroasă pe litoral şi în Deltă. Aici vor fi, în medie, temperaturi de 18…20 grade. Vremea se va menține caldă în partea continentală, cu valori la amiază de 24…27 de grade. Ulterior, la nivelul întregii regiunii, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific, respectiv maxime de 22…24 de grade şi minime de 12…15 grade.

O încălzire a vremii este estimată să se producă din data de 3 iunie.

În primele zile ale intervalului de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar, cu ploi în general slabe doar pe spaţii mici. În jurul datei de 28 mai fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse, ulterior probabilitatea pentru ploi locale fiind în creştere şi în perioada 1-3 iunie.

Prognoza pentru Moldova

În prima parte a intervalului, valorile termice se vor situa în jurul celor normale sau chiar peste cele climatologic specifice. Vor fi înregistrate uşoare variaţii de la o zi la alta. Maximele vor fi de 22…25 de grade şi minime de 11…15 grade. Între 28 mai şi 1 iunie, vremea va fi în general răcoroasă, mai ales în nordul regiunii, astfel că, mediat regional, la amiază vor fi temperaturi de 18…22 de grade, iar noaptea 7…11 grade.

Ulterior, estimările indică o încălzire a vremii, spre un regim termic apropiat de cel obişnuit.

În intervalul 26-28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi pe alocuri se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 31 mai şi 3 iunie.

Prognoza meteo în Banat

În prima săptămână a intervalului de prognoză, zilele vor fi caracterizate de o vreme caldă sau apropiată de normalul termic al ultimei decade a lunii mai. Temperaturile maxime vor fi de 24…27 de grade, în medie și vor alterna cu perioade răcoroase. La amiază valorile vor fi de 18…22 de grade. Se vor înregistra minime termice de 10…13 grade, mai scăzute în ultimele nopţi din luna mai.

Cea de-a doua săptămână va debuta cu un regim termic uşor sub cel climatologic specific, cu valori diurne, mediat regional, de 20…23 de grade, ulterior fiind estimată o încălzire a vremii.

Din noaptea de 25/26 mai şi până în 30 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Vremea în Crișana

Până spre finalul primei săptămâni de prognoză, vor fi alternanţe între zile calde sau caracterizate de o vreme apropiată de normal (cu medii ale temperaturilor maxime de 24…27 de grade) cu perioade răcoroase, când la amiază se vor înregistra valori de 18…21 de grade. Minimele termice se vor situa între 11 şi 14 grade.

Vremea va fi uşor mai rece decât normal și se va menţine, în intervalul 30 mai – 2 iunie, cu valori diurne, mediat regional, de 20…22 de grade şi nocturne de 8…11 grade. Ulterior este de aşteptat o încălzire treptată.

În intervalul 28-30 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 1 şi 3 iunie.

Prognoza meteo pentru Transilvania

În prima parte a intervalului vor fi alternanţe între zile calde sau caracterizate de o vreme apropiată de normalcu perioade răcoroase, când la amiază se vor înregistra valori de 19…22 de grade. Minimele termice se vor situa între 7 şi 13 grade, iar media temperaturilor maxime va fi de 22…26 de grade.

Vremea în general mai rece decât normal se va menţine în intervalul 29 mai – 2 iunie, cu valori diurne, mediat regional, de 18…20 de grade şi nocturne de 6…10 grade. Ulterior se așteaptă la o încălzire treptată.

În intervalul 25-28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Proabilitatea de ploaie va fi ridicată şi între 31 mai şi 3 iunie.

Vremea în Maramureș

În prima săptămână a intervalului de prognoză, zilele caracterizate de o vreme caldă sau apropiată de normalul termic al ultimei decade a lunii mai (cu temperaturi maxime de 23…26 de grade, în medie) vor alterna cu perioade răcoroase, când la amiază vor fi valori medii de 18…21 de grade; se vor înregistra minime termice de 9…11 grade, mai scăzute în ultimele nopţi ale lunii mai.

Cea de-a doua săptămână va debuta cu un regim termic uşor sub cel climatologic specific, cu valori diurne, mediat regional, de 20…21 de grade, ulterior fiind estimată o încălzire a vremii.

În ziua de 25 mai, dar şi după data de 28 mai, vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse, iar local ploile vor fi mai însemnate cantitativ.

Cum va fi prognoza la munte

În prima parte a intervalului, deşi cu uşoare variaţii de la o zi la alta, valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale sau chiar uşor peste cele climatologic specifice (maxime de 14…20 de grade şi minime de 4…9 grade, cu valori mai scăzute la altitudini mari).

Între 28 mai şi 2 iunie, vremea va fi răcoroasă, astfel că la amiază vor fi temperaturi de 10…15 grade, iar noaptea 2…6 grade. Ulterior, estimările indică o încălzire a vremii, spre un regim termic din nou apropiat de cel mediu multianual.

Din data de 25 mai, vremea va fi în general instabilă, cu perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi local se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate (în special în intervalele 26-28 mai şi 31 mai-2 iunie).