Începe marea testare în România! Medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru Covid-19

Începe marea testare în România! Medicii de familie vor putea face teste rapide antigen pentru Covid-19

Guvernul României a aprobat marţi o Ordonanţă de urgenţă (OUG) care permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează Covid-19. Atenție, testarea nu va putea fi făcută decât de medicii care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Medicii de familie vor putea achiziţiona testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Pentru fiecare testare realizată, medicii de familie vor primi 50 de lei pe persoană, ceea ce include contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării″, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

De asemenea, el a completat că pacienţii eligibili pentru testare sunt cei suspectaţi că ar fi infectaţi, conform metodologiei elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Ne puteți urmări și pe Google News

foto: pixabay.com

Pentru a elimina orice confuzie, este important să știți că medicii vor putea face doar teste rapide antigen din probă nazo-faringiană, nu și teste pe bază de salivă. La testare pot veni persoanele înscrise pe listele medicului de familie, dar și cele fără medic de familie sau înscrise pe lista altui medic. Testarea se va la cabinet sau la domiciliu.

Nu mai este nevoie de cardul de sănătate

Cei interesați trebuie să știe că nu se vor putea testa la intervale mai mici de 48 de ore. Asta înseamnă un test la două zile. Totodată, pentru testare nu va fi nevoie de prezentarea cardului de sănătate. În ceea ce îi privește pe medicii de familie, ei trebuie încheie cu CNAS un contract distinct, de natură civilă, pentru a putea face testele amintite.

Medicii de familie pot vaccina împotriva COVID-19, iar pentru vaccinare la cabinet, aceștia primesc acum 40 de lei. Când merg la domiciliul celui care dorește să se vaccineze, medicii primesc 60 de lei. Mai departe, proiectul de OUG trebuie spă fie adoptat de Guvernul României și publicat în Monitorul Oficial.

foto: Agerpres

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.144 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că au fost efectuate peste 47.000 de teste. Dintre cele 1.144 de cazuri, 57 au fost pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima trecere prin Covid-19.