Începe Festivalul de Film de la Cannes. România are două filme în competiție. Infernul din Mariupol, pe marile ecrane

Începe Festivalul de Film de la Cannes. România are două filme în competiție. Infernul din Mariupol, pe marile ecraneSursa foto: Arhiva EVZ

Festivalul de Film de la Cannes aduce în fața publicului 40 de producții cinematografice. România întră în competiție cu două filme. Și două pelicule ucrainene vor emoționa la Cannes. Vedeta principală este Tom Cruise care revine la festival după 30 de ani.

Festivalul de Film de la Cannes debutează marți, 17 mai,  cu o selecţie de nume mari de la Hollywood, nou-veniţi de răsunet şi laureaţi cu Palm d'Or la ediţiile anterioare, relatează Reuters.

Festivalul de Film de la Cannes

„Sincer, cred că aceasta este unul dintre cele mai bune programe de la Cannes din ultimii ani", a declarat Scott Roxborough, şeful biroului european al publicaţiei americane The Hollywood Reporter.

Festivalul de la Cannes, ajuns la cea de-a 75 a ediție, se desfăşoară în perioada 17-28 mai și îşi reia calendarul tradiţional după doi ani de perturbări din cauza pandemiei de coronavirus. În 2020, festivalul a fost anulat, iar anul trecut a fost mutat în iulie, când a avut loc sub protocoale stricte asociate COVID-19.

Anul acesta, festivităţile revin, iar printre producţiile hollywoodiene de "categoria grea" se numără filmul lui Tom Cruise "Top Gun Maverick", care îl va aduce pe star la Cannes pentru prima dată în ultimele trei decenii, dar şi pelicula biografică "Elvis", în regia lui Baz Luhrmann, cu Austin Butler şi Tom Hanks.

Actorul, producătorul şi regizorul american Forest Whitaker va fi recompensat cu trofeul Palme d'Or de Onoare pentru întreaga carieră precum şi pentru discretul său angajament umanitar, după cum au anunţat organizatorii la începutul acestei luni.

David Cronenberg îşi va marca revenirea la genul horror cu filmul "Crimes of the Future", în care joacă Viggo Mortensen, Kristen Stewart şi Lea Seydoux.

Filme din Asia

Va exista, de asemenea, o importantă prezenţă din Asia, în pofida absenţei Chinei, cu filme de Park Chan-wook şi Hirokazu Koreeda în competiţie şi cu actorul din "Squid Game" Lee Jung-jae care îşi va prezenta noul său film, "Hunt".

Festivalul debutează marţi cu un film cu zombi, "Final cut" ("Coupez!"), în regia francezului Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din "Z (comme Z)" pentru a elimina riscul de confuzie cu litera "Z" care apare vopsită pe blindatele ruse din Ucraina şi care este folosită pentru a susţine invazia rusă.

Infernul din Mariupol

Festivalul a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale ruse, însă va prezenta filmul "Tchaikovski's Wife" al regizorului rus Kirill Serebrennikov, exilat la Berlin, care a condamnat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat "Mariupolis 2" al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, care a fost ucis în Mariupol, oraş ucrainean puternic bombardat de forţele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la această producţie. Logodnica lui, Hanna Bilobrova, care a finalizat proiectul, va prezenta acest film.

O altă producţie ucraineană prezentată la festival este un film de debut al lui Maksim Nakonechnyi, "Butterfly Vision", care relatează povestea unei tinere din Ucraina care se întoarce în ţara sa după ce a fost capturată şi apoi eliberată într-un schimb de prizonieri, scrie Agerpres.

Producții românești

România va intra în concurs sâmbătă, când va fi proiectat lungmetrajul “RMN” al lui Cristian Mungiu. Celebrul regizor concurează cu alte 17 filme, pentru mult-râvnitul Palme d’Or, premiul cel mare, al festivalul de la Cannes.

Nu este însă primul român care o să facă vâlvă la Cannes. Şi Alexandru Belc intră în competiţie, la secţiunea “Un certain regard”, cu filmul “Metronom”. Rivalizează cu alte 14 lungmetraje, unul regizat de un tânăr ucrainean.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News