Top Gun: 8 lucruri pe care nu le știați despre celebrul film cu Tom Cruise

Top Gun: 8 lucruri pe care nu le știați despre celebrul film cu Tom Cruise

„Top Gun” al regizorului Jerry Bruckheimer rămâne și azi un film de referință pentru membrii armatei SUA și pentru veterani.

Lansat în urmă cu 32 de ani, pe 16 mai 1986, Top Gun fost filmul cu cele mai mari încasări ale anului. Nu există un membru al Forțelor Aeriene ale SUA care să nu fi văzut clasicul cult măcar o dată. Filmul are câte puțin din toate, de la coloana sonoră celebră și romantismul ușor până la luptele epice pe F-14.

La 32 de la lansarea filmului care i-a adus notorietate lui Tom Cruise, NationalInterest prezintă opt lucruri mai puțin cunoscute despre „Top Gun”.

Ne puteți urmări și pe Google News

1. Filmul este dedicat unui pilot cascador, care a murit în timpul filmărilor. Art Scholl, pilot acrobatic, cameraman și instructor de zbor, a murit în timpul filmărilor pentru „Top Gun”. Avionul său, Pitts S-2, a intrat în vrie și a plonjat în Oceanul Pacific. Ultimele cuvinte ale lui Scholl au fost: „Am o problemă - am o problemă reală”.

2. 10.000 de dolari pe oră

Imaginile cu portavionul au fost filmate la bordul USS Enterprise, în care apar avioane ale escadrilelor F-14 VF-114 Aardvarks și VF-213 Black Lions. Pentru fiecare oră de zbor cu un F-14, Paramount a plătit 10.000 de dolari. Per total, filmul a costat aproximativ 15 milioane de dolari pentru producție, echivalentul a 32 de milioane de dolari astăzi.

3. Tom Cruise și Val Kilmer nu s-au înțeles

Tensiunile dintre cei doi piloți, Maverick și Iceman, nu au existat doar pe ecran. Se pare că Tom Cruise și Val Kilmer nu s-au înghițit deloc nici în culise, iar asta a făcut probabil să intre și mai bine în pielea personajelor.

4. Goose nu are un nume complet în film

Goose, interpretat de Anthony Edwards, nu este niciodată numit pe numele său real în film. Numele său complet era Nick Bradshaw.

5. Filmul nu a fost foarte bine cotat

Rotten Tomatoes oferă filmului doar 55%, în ciuda celor 83% ca scor de audiență. Renumitul critic Roger Ebert i-a acordat doar 2,5 din patru stele, explicând: „Filme precum Top Gun sunt greu de analizat, deoarece piesele bune sunt atât de bune, iar părțile rele sunt atât de persistente. Luptele aeriene sunt cele mai bune de la electrizantele scene aeriene ale lui Clint Eastwood în Firefox. Dar aveți grijă la scenele în care oamenii vorbesc între ei.”

6. Barul în care cântau Maverick și Goose este real

Kansas City BBQ de pe Harbor Drive din San Diego, California, este locul în care Maverick și Goose cîntau. Barul este deschis și astăzi. Deși a suferit unele daune din cauza unui incendiu, pianul prezentat în „Top Gun” este încă acolo.

7. „Top Gun” a făcut populari ochelarii de soare Ray Ban

Ochelarii de soare „Aviator” nu au fost mereu populari ca astăzi. Dar după lansarea „Top Gun”, ochelarii de soare Ray Ban ”Aviator” au înregistrat o creștere a vânzărilor cu 40% . Modelul Ray Ban 3025 este încă disponibil la vînzare. În plus, ochelarii de soare Ray Ban ”Aviator” au devenit de atunci un simbol printre piloții militari.

8. Faimoasa scenă a liftului nu se afla inițial în film

Publicul care a vizionat în teste filmul a fost fascinat de povestea romantică dintre Kelly McGillis și Tom Cruise, așa că regizorii au adăugat special scena liftului pentru a le face pe plac.