Evenimentul Zilei > Actualitate > Începe cel mai mare proces de terorism din istoria Franței. Inamicul public nr. 1, reținut în condiții speciale
Începe cel mai mare proces de terorism din istoria Franței. Inamicul public nr. 1, reținut în condiții speciale

Începe cel mai mare proces de terorism din istoria Franței. Inamicul public nr. 1, reținut în condiții speciale

După șase ani, la Paris, în capitala Franței, începe procesul atentatelor de la teatrul Bataclan și de la Stade de France, comandate de ISIS. Singurul atacator care a supraviețuit este reținut în condiții speciale.

urmă cu aproximativ 6 ani, în noiembrie 2015, la teatrul Bataclan și la Stade de France, mureau 130 de oameni și erau răniți alți 350, în două atentate teroriste. Au fost cele mai mari tragedii din Franța, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe 8 septembrie 2021, începe cel mai mare proces de terorism din istoria Franței, despre care se spune că se va întinde pe parcursul a 9 luni. Atât se estimează că va dura până când instanța va pronunța o sentintă.

Primul termen este programat în jurul prânzului, într-o sală de judecată special amenajată în Palais de Justice din Paris.

Un număr de 20 de persoane vor fi judecate pentru atacul coordonat de ISIS, care a făcut 130 de morți și 350 de răniți la teatrul Bataclan, pe Stade de France și la mai multe terase terase din arondismentele 10 și 11, relatează BBC. În proces sunt implicate 1.800 de părți civile și peste 300 de avocați care vor interveni.

Dintre cei zece teroriști care au participat la atacurile din 2015 a supraviețuit doar franco-marocanul Salah Abdeslam. În vârstă de 31 de ani, acesta se pregătise pentru un atac sinugaș, dar și-a aruncat centura cu explozibili și a fugit la Bruxelles. A fost arestat câteva luni mai târziu, dar nu a făcut mărturisiri în timpul anchetei. Astfel, analiștii apreciază că interogarea lui va fi un punct cheie al procesului.

Supravegherea teroristului implică cheltuieli imense

Atacatorul se află într-o izolare totală de la momentul arestării. Este supravegheat printr-un sistem de amere video în permanență. Salah Abdeslam este sub atenție atât în timpul plimbărilor prin curtea închisorii, cât și în celulă. Pentru ca acest lucru să fie posibil a fost nevoie de o lege aprobată în parlament.

Potrivit autorităților, implementarea sistemului de supraveghere video a costat 160.000 de euro, în timp ce cheltuielile de personal se ridică la 390.000 de euro anual.

Născut la 15 septembrie 1989 în Belgia, Salah Abdeslam a fost deja judecat, într-un alt proces, la Bruxelles în 2018 pentru că a tras asupra unor polițiști cu câteva zile. Acest lucru s-a întâmplat cu puțin înainte de arestarea sa, în martie 2016. A fost condamnat în Belgia la 20 de ani de închisoare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: