Talibanii fără Bin Laden. Afganistanul va găsi mai ușor sprijin pentru procesul de refacere
- Maria Dima
- 20 august 2021, 01:30
MILLIYET. Decizia care făcea legătura între talibani și al-Qaida, cu alte cuvinte care făcea responsabil regimul din Afganistan de toate acțiunile teroriste trecute și viitoare ale lui Ossama bin Laden, a fost luată pe 15 octombrie 1999 în Consiliul de Securitate ONU.
În decizie erau enumerate acțiunile teroriste ale al-Qaida din Sudan și din Afganistan iar regimul taliban era acuzat că îl ajută și îl găzduiește pe Bin Laden. La acea vreme, în Afganistan exista un fel de coaliție între triburi iar tadjicii și uzbecii reuniți în Alianța Nordului aveau relații cu populațiile majoritare dari și paștună. Numai că după decizia Națiunilor Unite, liderul Alianței Nordului, Ahmad Shah Massoud a fost ucis, iar aceste relații au încetat.
S-a spus și s-a scris mult că Ahmad Shah Massoud a fost ucis deoarece nu susținea pregătirile lui Ossama Bin Laden în vederea comiterii de atentate împotriva SUA și că liderii talibani nu aveau cunoștință despre această ucidere. Însă este o realitate faptul că ziua de 9 septembrie 2001, când a fost săvârșită crima, a reprezentat data la care s-a ridicat cortina pentru globalizarea terorismului al-Qaida. Peste doar trei zile au fost comise atentatele de la 11 septembrie din SUA. America a pornit război împotriva Afganistanului, Bin Laden a fugit și pe 5 decembrie a fost înființat un guvern de tranziție.
Combatanții talibani care luptau în unele zone cu Alianța Nordică au început să se predea. Au început atacuri puternice împotriva forțelor talibane. Numai că în scurt timp, atenția Americii a început să se îndrepte către liderul irakian Saddam Hussein, care a invadat Kuweitul. Promisiunea președintelui american George W. Bush, "Vom construi o națiune nouă în Afganistan" a fost uitată repede iar militarii SUA au spus în mai 2003 "noi ce treabă avem?", și-au predat misiunea către NATO și au început să plece.
Invocând noua Constituție afgană, noile alegeri, luptele sporadice cu talibanii, SUA au început iar să își sporească prezența în Afganistan după ce Barack Obama a devenit președinte. Ca motiv s-a invocat nevoia de instruire a forțelor afgane. După găsirea și uciderea lui Ossama Bin Laden în ascunzătoarea din Pakistan, în 2011, numărul trupelor americane a început din nou să scadă. La o conferință organizată la Bonn i s-a promis guvernului Hamid Karzai un ajutor de 10 milioane de dolari. Lumea vestică s-a spălat pe mâini și a abandonat Afganistanul.
Au fost uitate toate promisiunile, că se va deschide accesul larg la educație în Afganistan, că țara va fi scoasă din înapoierea industrială în care nu putea produce nici măcar o șurubelniță, că va fi instaurat un sistem politic echilibrat între triburi, bazat pe reforme democratice reale și cu o funcționare modernă. Promisiunea Statelor Unite că vor aduce Afganistanului și Irakului (și acum și Siriei) democrație a ajuns un subiect de glumă atât pentru cei ce credeau în democrației cât și pentru islamiștii care susțin menținerea populațiilor într-o beznă teocratică.
În Afganistan nu a servit niciunul dintre modelele de "construcție națională" după care leșinau în anii 1950-1960 politologii vestici. S-a spus că aceste modele nu au servit la nimic nicăieri, ceea ce a stârnit râsul islamiștilor.
Declarația președintelui american Biden că "Noi nu a m promis că vom construi o națiune" este începutul unui Afganistan fără America. Acum talibanii au scăpat de un terorist arab venit din afară, Ossama Bin Laden. Acum talibanii, scăpați de perioada cotropirii sovietice și de dictatura comunistă din anii 1990, au șansa de a pune bazele unei largi alianțe cu populațiile de tadjici, uzbeci, dari și paștuni pentru a clădi o națiune.
Din primele declarații ale purtătorilor de cuvânt talibani putem desprinde senzația că și ei își dau seama că s-a schimbat epoca. Într-adevăr, lumea nu mai este ce a de acum 30 de ani. Se pare că acum Afganistanul va găsi mai ușor sprijin pentru procesul de refacere, pe care SUA nu l-au pus în aplicare. Faptul că Alianța Nordului și alți lideri locali nu se luptă cu talibanii, care au luat repede locul SUA, arată că această perioadă de dezvoltare și reconstrucție va începe într-un mod pașnic. Poporul afgan nu trebuie să rateze această șansă. (Autor Hakkı Öcal)
Traducere: Rador