Autorităţile se pregătesc să liciteze a cincea licenţă de telefonie.
Operatorii de telefonie mobilă Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS nu vor putea participa la licitaţia pentru acordarea licenţei naţionale de utilizare a frecvenţelor radio 410-415 MHz şi 420-425 MHz, care permit furnizarea de comunicaţii mobile în bandă largă, se arată într-un proiect lansat spre consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).
Proiectul stipulează că la licitaţie nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de utilizare a frecvenţelor radio prin care se oferă sau se pot oferi servicii de comunicaţ ii mobile similare cu cele care pot fi furnizate prin utilizarea noilor benzi de frecvenţe scoase la licitaţie. Astfel, ar putea apărea cel de-al cincilea operator de telefonie mobilă din România.
Pe această frecvenţă, el va putea oferi servicii precum acces de mare viteză la internet, servicii de date, de voce sau servicii multimedia. Taxa de licenţă este de peste un milion de euro şi va fi virată la bugetul de stat. Surse din piaţă spun că planul a fost în aşa fel conceput încât actualii operatori să nu poată participa. Scopul este sporirea concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă şi folosirea mai eficientă a licenţelor deja oferite.
Condiţii anticoncurenţiale? Vodafone România nu este de acord cu faptul că nu poate participa la licitaţ ie oricine doreşte. „Condiţiile de acordare a noii licenţe vor afecta libera competiţie de pe piaţa românească, prin limitarea accesului operatorilor mobili la spectrul care face obiectul licitaţiei. Avem convingerea că autorităţile vor reanaliza cadrul legal care stă la baza organizării licitaţiei, astfel încât să se creeze condiţii echitabile pentru toţi operatorii“, a declarat pentru EVZ Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs Vodafone România.
„Nu înţelegem restricţiile impuse, deoarece spectrul licitat este complementar cu cel deţinut în prezent de Orange România. Dat fiind faptul că spectrul este unul valoros, sperăm ca preţul licitat să fie comparabil cu cel pentru licenţele 3G (35 milioane de dolari), pentru a elimina orice suspiciuni privind favorizarea unuia sau altuia dintre competitori“, a declarat Dorin Odiaţiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange România. Reprezentanţii Cosmote nu se arată afectaţi de decizia ANRCTI. OPORTUNITATE Miza: satele şi zonele slab acoperite Există în România încă multe localităţi mari, unele cu câteva mii de locuitori, care nu sunt acoperite de reţelele operatorilor de telefonie mobilă. Noul furnizor ar putea specula cu succes această nişă, mai ales că noile frecvenţe sunt mai potrivite pentru zonele rurale, deoarece acoperă zone mai mari şi, spre exemplu, nu permit servicii mai avansate, precum roamingul.
„Frecvenţa eliberată astăzi este mai joasă şi permite, cu o investiţie rezonabilă, acoperirea unor zone mai mari, ceea ce va stimula operatorul câştigător să ofere servicii în zonele rurale“, a spus Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI. Cu alte cuvinte, cu mai puţini bani se va putea crea o reţea care să acopere zone foarte mari.