Încă un dosar DNA a fost desființat la Curtea Supremă. După 7 ani, un fost deputat a primit verdictul

Încă un dosar DNA a fost desființat la Curtea Supremă. După 7 ani, un fost deputat a primit verdictul

Decizie luată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul lui Cornel Mircea Sămărtinean, fost deputat din partea PMP.

Cornel Mircea Sămărtinean, fost deputat din partea PMP, a primit achitare, la începutul acestei săptămâni, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Politicianului îi fusese întocmit un dosar, în urmă cu șapte ani, de DNA, iar procurorii formulaseră acuzații ce vizau abuzul în serviciu și conflictul de interese.

Decizia de achitare a fost dispusă de Completul de 5 al ICCJ. Ce a fost alcatuit din judecătorii Constantin Epure, Simona Cîrnaru, Oana Burnel, Săndel Macavei și Elena Barbu, conform celor de la luju.ro.

Verdict favorabil la fond, dat pentru inculpați, în dosarul întocmit de DNA

În acest dosar a fost menținută sentința dată fond, la data de 9 octombrie 2020. În urma căreia Sămărtinean fusese achitat pentru ambele acuzații în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penală - „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Totodată, decizia de achitare a fost dată și în privința altor doi inculpați din același dosar, mai arată sursa citată.

Acuzatiile au privit modul în care au fost închiriate în anul 2010 spațiile din Aeroportul Traian Vuia condus de Cornel Sămărtinean. Procuroii au acuzat favorizarea unei societăți, dar și comiterea unui prejudiciu de aproximativ 240.000 lei.

„Adevărul este însă cu totul altul decât cel prezentat de DNA. Mai exact, prin modul în care au fost închiriate spațiile comericale din aeroport în mandatul lui Cornel Samartinean veniturile încasate din chirii au crescut în 2010 cu circa 45% în comparație cu anul precedent. Mai mult, au fost cele mai mari venituri din chirii încasate de Aeroportul Traian Vuia în perioada 1989-2010”, mai scrie sursa citată.

Iată ce s-a transmis în minuta celor de la ÎCCJ

„Respinge, că tardiv, apelul formulat de partea civilă SN Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara împotriva sentinței penale nr. 400 din dată de 9 octombrie 2020 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, în dosarul nr. 4761/1/2015*. Respinge, că nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție  - Direcția Națională Anticorupție, partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală și inculpatul Blaga Lucian împotriva sentinței penale nr. 400 din dată de 9 octombrie 2020 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția penală, în dosarul nr. 4761/1/2015*.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penală, obligă apelantul intimat inculpat Blaga Lucian, apelanta parte civilă SN Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara și apelanta parte civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. în baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Blaga Lucian și intimații inculpați Mezin Marius Florin și Samartinean Cornel Mircea, până la prezentarea apărătorilor aleși, în cuantum de câte 217 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 5 aprilie 2021”.

Ne puteți urmări și pe Google News