Evenimentul ZileiSportÎncă o tragedie în lumea fotbalului. A murit Paolo Rossi, legendarul golgheter italian

Încă o tragedie în lumea fotbalului. A murit Paolo Rossi, legendarul golgheter italian

Încă o tragedie în lumea fotbalului. A murit Paolo Rossi, legendarul golgheter italian
Cunoscutul atacant, Paolo Rossi, eroul Italiei la Cupa Mondială de fotbal din Spania disputată în 1982, a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 64 de ani, a anunțat familia sa.

Paolo Rossi a jucat pentru echipe ca Vicenza, Perugia, Juventus, Milano și Hellas Verona, dar va rămâne în istorie pentru cele șase goluri ale sale din Cupa Mondială în Spania. A marcat în finală împotriva Germaniei, două reușite în semifinala împotriva Poloniei și un hat-trick împotriva Braziliei.

Între 1977 și 1986 Paolo Rossi a marcat 20 de goluri pentru naționala Italiei. A mai câștigat de două ori titlul în Serie A, Cupa Campionilor Europeni și Cupa Italiei cu Juventus Torino.

Știrea tristă despre decesul marelui jucător a fost anunțată de Enrico Varriale, director adjunct al Rai Sport și publicată de toată presa italiană. De fapt, Federica Cappelletti, soția lui „Il Bambino di Oro”, a publicat pe rețelele sale de socializare o fotografie a amândurora care confirmă tristul eveniment. „Pentru totdeauna”, a scris ea, după care a postat o inimioară.

Simultan, directorul adjunct al RaiSport, Enrico Varriale, a anunțat dispariția lui „Pablito”: „O veste foarte tristă, ne-a lăsat un om de neuitat, care ne-a făcut să ne îndrăgostim cu toții în acea vară a lui 82”.

Hat-trik cu Brazilia la Copa Mondială

Memorabilul său hat-trick a eliminat favorita Brazilia într-un meci pe care mulți fani îl consideră unul dintre cele mai mari din istoria Cupei Mondiale.

Este unul din cei trei jucători care au câștigat de-a lungul timpului toate cele trei trofee acordate în cadrul unui Campionat Mondial (Gheata de Aur-golgetereul competiției, Balonul de Aur – cel mai bun jucător și Cupa Mondială), alături de Garrincha în 1962 și Mario Kempes în 1978.

În 2004, a fost numit de legenda braziliană Pelé drept unul dintre cei mai mari 125 de fotbaliști în viață, scrie prosport.ro.

După ce s-a retras din fotbal la sfârșitul anilor 1980, Rossi a lucrat ca expert pentru Sky, Mediaset și Rai și era unul dintre cei mai îndrăgiți foști jucători ai Italiei.

Premiu înmânat de Gino Iorgulescu

Acum 6 ani, Paolo Rossi a primit trofeul Maestrelli, premiu acordat unei personalități marcante a fotbalului peninsular, chiar de la Gino Iorgulescu – șeful LPF-  adversarul său direct în meciurile Italia – România din anii 80.

În 1983, la București, tricolorii, cu Ilie Balaci și Gino Iorgulescu printre titulari, au învins cu 1-0 fosta campioană mondială, iar ziarele au scris că Paolo Rossi nu a mișcat în fața fundașului Sportului Studențesc, Gino Iorgulescu.

„Mă simt ciudat să primesc acest premiu la București. Îmi face mare plăcere să revin aici după foarte mulți ani. Și eu și Gino facem parte dintr-un fotbal romantic, care se juca în primul rând cu inima, nu din rațiuni financiare”, declara Rossi la acel eveniment găzduit de un restaurant din București.

 


Accesează: