Încă doi români au murit după ce s-au infectat cu varianta Delta. Ambii aveau două puncte comune

Încă doi români au murit după ce s-au infectat cu varianta Delta. Ambii aveau două puncte comune

Doi români care călătoriseră în Finlanda au murit după ce s-au infectat cu coronavirus. Niciunul nu se vaccinase împotriva virusului și nu era protejat.

Încă doi români infectați cu varianta Delta a coronavirusului SARS-COV2 au murit. Este vorba despre doi bărbați din Bacău, care nu erau vaccinați împotriva coronavirusului și ambii călătoriseră în Finlanda. Unul dintre pacienții care și-au pierdut viața avea 35 de ani, iar celălalt împlinise 62 de ani.

”Conform informațiilor primite in urma cu puțin timp de la INSP, alte doua decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta.

Persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din judetul Bacau și erau nevaccinate, deși aveau condiții medicale preexistente”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima victimă, o femeie în vârstă de 72 de ani din Argeș

Primul deces provocat de infectarea cu această tulpină a fost înregistrat în România la data de 24 iunie. Este vorba despre o femeie de 72 de ani din Argeș, care nu fusese imunizată împotriva coronaviruslui.

La nivelul județului Bacău există un focar familial de COVID-19, cu 6 cazuri. Unul este al unuia dintre bărbații decedați, iar alte 5 cazuri sunt asimptomatice.

Patru dintre cazurile confirmate în cadrul focarului sunt cu varianta Delta. Toate persoanele infectate au fost izolate, iar cei cu care au intrat în contact au fost plasați în carantină.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

Varianta Delta stârnește mare îngrijorare

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare, avertizează autoritățile.

Varianta Delta, care a fost detectată pentru prima dată în India, considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare. Este de două ori mai contagioasă decât tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât varianta Alpha, cunoscută ca varianta britanică, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Vaccinare.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale sunt în continuare eficiente în fața acestei tulpini, dacă sunt făcute ambele doze, spun specialiștii. Vaccinul Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%, potrivit comunicatului.

„Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta”, se mai arată în comunicat.