Liderii participanți la Summitul G7 solicită probe noi privind originea coronavirusului. Mesajul lor pentru Rusia
- Konecsnik Emil
- 13 iunie 2021, 22:00
În ultima zi a summitul G7, schimbările climatice au fost tema principală pe agenda politicienilor. Totodată, pentru a doua oară în ultimele zile, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Castelul Windsor.
Întâmpinați de garda de onoare la castelul Windsor, soții Biden au luat ceaiul cu regina, în cursul întrevederii private. Este a doua întâlnire a lor după ceea de vineri, în cadrul summitului G7, alături de ceilalți lideri ai marilor puteri.
Regina Elisabeta a II-a, care a împlinit în primăvară 95 de ani, s-a întâlnit cu 13 președinți ai Statelor Unite. Joe Biden este și cel mai apropiat de vârsta sa, avea 78 de ani când a preluat mandatul, anul trecut. După cum a precizat Casa Albă, au trecut 39 de ani de când Biden, pe atunci senator, o întâlnise ultima oară pe regină, scrie Daily Mail.
Sâmbătă, preşedintele Biden a avut o întrevedere separată şi cu presedintele Franţei.
În cea de-a doua zi a summitului lor, liderii G7 au promis o distribuire mai echitabilă a dozelor de vaccin anti-Covid în lume și o economie globală mai onestă.
În ceea ce priveşte originea Covid, liderii G7 au cerut “un raport transparent, rapid, bazat pe studii ştiinţifice cu experţi de la OMS cu privire la virusul din China”.
Referitor la mediu, “ne angajăm să accelerăm tranziţia de la combustibili auto fosili la vehicule cu zero emisii”.
Seara au fost invitați la un grătar pe plaja stațiunii Carbis Bay, din Cornwall - cu macrou, crab și homar în meniu, plus bezele moi, coapte la foc, în cel mai tradițional stil al locului. Oaspeţii au gustat vin spumos de Cornwall și bere producție locală, și au ascultat cântece marinărești. De asemenea au avut parte de un spectacol privat Red Arrows, formația de acrobație a Forțelor aeriene britanice.
Duminică, gazda, premierul Boris Johnson, s-a trezit dis-de-dimineaţă pentru o baie în mare înaintea celei de a treia - şi ultima - zi a summitului G7.
Schimbările climatice au fost tema principală a agendei în ultima zi a sumitului - cu stabilirea unor planuri pentru reducerea emisiilor de carbon și refacerea bio-diversității.
Renumitul naturalist David Attenborough, ajuns și el la 95 de ani, li s-a adresat liderilor principalelor națiuni industrializate ale lumii. Și i-a avertizat că deciziile luate în aceşti ani, în privința schimbărilor climatice, sunt cele mai importante din istoria omenirii.
Liderii G7 cer Rusiei să pună capăt “activităţilor destabilizatoare”
Liderii celor şapte state mai industrializate (G7) au căzut de acord duminică să ceară Rusiei să pună capăt “activităţilor destabilizatoare”, să respecte drepturile omului şi să-i “tragă la răspundere” pe responsabilii de atacuri informatice de pe teritoriul său.
„Cerem Rusiei să ancheteze de urgenţă, să explice într-un mod credibil şi să furnizeze explicaţii credibile privind utilizarea de arme chimice pe teritoriul său, să pună capăt represiunii sistematice împotriva societăţii civile şi a media independente şi să-i identifice şi tragă la răspundere pe cei care, dintre graniţele sale, lansează atacuri cibernetice”, se arată în comunicatul final al summitului de la Cornwall (Anglia).
Aceştia fac apel la “toate statele să identifice şi să oprească reţelele de piraterie informatică care acţionează pe teritoriile lor”, în finalul reuniunii. Întîlnirea s-a desfăşurat la scurt timp după atacul cibernetic asupra conductei Colonial, cea mai mare din SUA, şi cel care a afectat operaţiunile procesatorului de carne JBS USA din America de Nord şi Australia.