Evenimentul Zilei > Actualitate > În Zimbabwe darul de nuntă se plăteşte cu cardul. Ţara trece printr-o criză de bani lichizi
În Zimbabwe darul de nuntă se plăteşte cu cardul. Ţara trece printr-o criză de bani lichizi

În Zimbabwe darul de nuntă se plăteşte cu cardul. Ţara trece printr-o criză de bani lichizi

Organizatorii de nunţi din Zimbabwe au găsit o soluţie inedită prin care să răspundă la criza de cash prin care trece ţara. Astfel la nunţi, pe lângă flori, mâncare şi băutură, pe masa mirilor se găseşte şi un terminal POS, la care nuntaşii pot lăsa darul.

Deficitul de bani cash a forțat băncile din Zimbabwe să reducă limita zilnică de retragere de la bancomate echivalentul de până la 30 de dolari americani (3,060 ZWL). În ciuda faptului că portofoliul de depozite are o valoare de 6,5 miliarde de dolari (665 miliarde ZWL ), în circulație se află doar echivalentul a 600 milioane de dolari (61,2 miliarde ZWL).

Din cauza acestei probleme cei care veneau invitaţi la o nuntă spuneau la sfârşit că nu pot lăsa un cadou pentru că nu au putut scoate de la bancă bani numerar. Organizatorii de nunți au găsit o soluție pentru a depăși această problemă, astfel ei închiriază terminale POS, permițând nuntașilor să ofere daruri celor care se căsătoresc.

Grecia trece printr-o criză similară de lichidităţi şi, din vara anului 2015, locuitorii acestei ţări pot retrage doar 60 de euro pe zi din bancomate.