Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Importanța relației tată–fiică | Cu românul la psiholog
Importanța relației tată–fiică | Cu românul la psiholog

Importanța relației tată–fiică | Cu românul la psiholog

Tatăl este personajul ce ocupă un rol foarte important în viața fiicei sale, iar o relație bine pusă la punct poate aduce beneficii celor doi.

 Părintele participă la evoluția ei și își pune amprenta asupra comportamentului și al personalității până ajunge ca indirect să-i influențeze deciziile și acțiunile. În literatura de specialitate, acest subiect a fost dezvoltat din diverse perspective, însa, psihanalistul Alain Braconnier în lucrarea sa, „Cum să fii un tată bun pentru fiica ta“, reușește să ofere niște explicații concrete, fiind utile atât pentru tinerii tătici cât și pentru doamnele care au nevoie de niște răspunsuri concrete. „Destinul de femeie al fiecărei fete depinde de relația pe care o are cu tatăl ei. Această relație îi va consolida întreaga existență atunci când, din fetiță, ea va deveni adolescentă, apoi femeie, iubită sau soție. A înțelege relația pe care o fată o are cu tatăl ei înseamnă a înțelege rolul pe care acesta îl joacă în formarea ei ca tânără și, apoi, ca femeie.“

Ce trebuie să învețe o fată din relația cu tatăl ei pentru a se dezvolta armonios?

● Trebuie să aibă de învățat ceva din relația tatălui cu proprii lui părinți.

● Are nevoie de modelul pe care tatăl ei îl va dezvoltă cu mama acesteia în relația de cuplu.

● Trebuie să știe că orice ar face greșit sau rău, cineva o așteaptă acasă și că tot acolo va găsi și sprijinul de care are nevoie.

● Tatăl trebuie să își încurajeze, dar și să-și complimenteze fiica ori de câte ori situația o cere.

● Pentru că relația cu tata va sta la baza relațiilor amoroase pe care fata le va avea, este necesar ca din acestă relație să reiasă aspecte legate de respectul de sine, încredere în propria persoană, abilitatea de comunicare, respectul reciproc, tandrețea, lucrul în echipă (care ulterior fata îl va dezvolta în cuplu).

● Nu există un termen limită până când tatăl ar trebui să fie implicat în viața fetei, ci mai degrabă o limită care ține de cât de mult trebuie să se implice în funcție de vârsta acesteia.

● Un alt aspect important este ca din acestă relație să învețe să facă lucruri noi, dar care să fie mereu utile. De la mersul pe role sau bicicletă până la a juca șah, toate aceste activități vor consolida relația și o vor încărca de aminitiri frumoase.

● Poate cel mai important aspect al acestei relații este atunci când fata nu procedează corect într-o situație sau greșește ceva, din relația cu tatăl ei ea va avea nevoia să găsescă sprijin și să învețe să gasescă soluții pentru că, până la urmă, mulți sunt cei care greșesc și puțin știu că orice greșală este o provocare pentru a îndrepta lucurile.

● Din relația cu tatăl nu trebuie să fie conturată doar ca o relație financiară. Adultul este cel care va avea cel mai mult de pierdut dacă își va cumpăra propriul copil prin bucurii materiale. Relația și conexiunea dintre ei trebuie să fie bazată pe alte principii.

Respectul se învață și apoi se câștigă pe măsură ce relația evolueză și de cele mai multe ori, de acest aspect este responsabil adultul pentru că el este un model. Nu se pot bucura sau mândri cu fetele lor cei care nu s-au ocupat în mod activ la creșterea și educarea unui copil.

Exemplul Cristian Boureanu

Scandalul din familia Boureanu ține de câteva zile primele pagini ale ziarelor, iar imagini șocante cu fata lui Cristian Boureanu, Ioana, de 15 ani, târâtă pe asfalt de tată, stârnesc încă vii emoții. În urmă cu o săptămână, fostul deputat își „captura“, pe un bulevard din nordul Capitalei, adolescenta fugită de acasă. Strigătele disperate ale tinerei, care susținea că va primi o bătaie soră cu moartea, dar și scandalul mediatic ce s-a propagat rapid, au făcut ca totul să se termine la poliție, iar fostul deputat, ce are custodia fiicei sale, să se aleagă cu un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului. Conflictul este departe de a fi închis. În spațiul public, Boureanu și-a acuzat fiica minoră că bea, fumează și se droghează. Mai mult, iubita de 18 ani a tătălui, Laura Dincă, a sărit să-l susțină. De partea cealaltă a baricadei s-au poziționat fiica minoră și mama acesteia, care spun că fostul deputat este abuziv și violent. (Anca Simionescu)