Evenimentul Zilei > Politica > Important primar PSD își așteaptă sentința. Dosar cu prejudiciu de 6 milioane de euro
Important primar PSD își așteaptă sentința. Dosar cu prejudiciu de 6 milioane de euro

Important primar PSD își așteaptă sentința. Dosar cu prejudiciu de 6 milioane de euro

Fostul primar al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc ar putea afla joi, 30 ianuarie, dacă el și fiica sa vor fi condamnați pentru luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. Judecătorii Tribunalului București au finalizat pe 16 ianuarie dosarul fostului primar din Pitești și a anunțat că ar putea da o soluție pe 30 ianuarie.

Dosarul în care este judecat Tudor Pendiuc are ca obiect un contrct de achiziție a 80 de autobuze de către firma Publitrans 2000 SA, care asigura transportul public în Pitești și care avea ca acționar Consiliul Local. Sub pretext că Publitrans nu avea fondurile necesare achiziției, Tudor Pendiuc ar fi făcut făcut demersuri pentru ca societatea să intre într-un parteneriat cu două societăți private, CNCD și Girexim Universal SA. Acordul de parteneriat – un contract în participațiune – prevedea că cele două firme private erau obligate să deţină autobuzele în proprietate.

În baza parteneriatului, Primăria a plătit celor două societăți diverse sume, sub formă de subvenție pentru transportul de persoane efectuat, banii fiind folosiți pentru achiziția în sistem de leasing a autobuzelor pe care CNCD și Girexim Universal SA ar fi trebuit să le dețină deja la semnarea parteneriatului, Cu alte cuvinte, mijloacele de transport cu care au intrat în asociere cele două societăți au fost plătite din bugetul Primăriei.

La finalul asocierii, CNCD SA și Girexim Universal SA au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat un profit substanțial, în timp ce Publitrans 2000 a rămas în aceeași situație, fără mijloace de transport.

În schimbul favorizării acestui contract, Tudor Pendiuc este acuzat că a primit, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament în municipiul Bucureşti în valoare de 130.900 euro.

La ultimul termen, reprezentantul DNA a cerut condamnarea a zece persoane, inclusiv a fostului primar Tudor Pendiuc și a fiicei sale, precum și confiscarea apartamentului primit ca mită. Primăria Municipiului Piteşti s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 28.556.450 lei (peste 6,3 milioane euro).