Evenimentul Zilei > Social > Împlineşte 70 de ani, dar are voce de copil
Împlineşte 70 de ani, dar are voce de copil

Împlineşte 70 de ani, dar are voce de copil

Are cea mai frumoasă voce. Corul de Copii Radio împlineşte anul acesta 70 de primăveri.

Corul de Copii Radio este un ambasador artistic al României peste hotare, invitat frecvent la festivaluri internaţionale şi implicat în diferite proiecte culturale în ţară şi în străinătate.

Corul de Copii Radio sub bagheta maestrului Voicu Popescu

În această seară, de la ora 19.00, minunea copiilor va susţine, la Sala Radio, un concert aniversar de excepţie: „70 de primăveri”. Dacă de-a lungul ultimelor stagiuni ansamblul a dăruit publicului spectacole complexe depăşind graniţele unui simplu concert, evenimente în care momentele muzicale completate de joc dramatic şi elemente de recuzită s-au îmbinat cu proiecţii video – Romanian Roots, Lumea lui Walt Disney, Salut voios de pionier ş.a., de această dată, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, Corul de Copii va prezenta cele mai frumoase partituri din repertoriul ansamblului.

 

Poftiţi la muzică!

„La 70 de ani de existenţă, Corul de Copii Radio prezintă publicului său un concert în care îi va omagia pe toţi cei care i-au alcătuit istoria. Doresc să le mulţumesc celor care, de-a lungul timpului, şi-au dăruit anii copilăriei Corului de Copii Radio. Generaţia de azi datorează enorm copiilor, părinţilor lor şi celor care au sprijinit, promovat şi sponsorizat manifestările artistice în cei 70 de ani de existenţă. Celor care doresc ca viaţa copiilor lor să nu fie umbrită de lipsa de sensibilitate şi de toleranţă atât de evidente în ultima vreme, le spun că aici, la Corul de Copii Radio, se pot bucura de condiţii de formare deosebite, de un mediu în care disciplina lucrului, deschiderea culturală şi satisfacţiile artistice oferă copiilor şansa de a învăţa să simtă şi să trăiască frumos” – declară dirijorul Voicu Popescu.

De altfel, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, maestrul Voicu Popescu ne-a pus la dispoziţie câteva fotografii din istoria Corului de Copii Radio.

Dirijati de maestrul Ion Vanica

O istorie plină de nume celebre

 

Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica şi Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu etc.

Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Performanţele corului se valorifică periodic în emisiuni de radio şi televiziune, în înregistrări radiofonice speciale şi în apariţii discografice. Recitalurile, concertele a cappella, contribuţiile aduse interpretărilor unor capodopere vocal-simfonice alături de Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica din München, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maeştri români şi străini ca: Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Christian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvăluit deosebitele calităţi interpretative ale formaţiei.

 

Corul de Copii Radio rămâne dedicat muzicii corale româneşti clasice şi contemporane pe care o promovează atât în interiorul, cât şi în exteriorul graniţelor ţării.

Intâlniri emoţionante

La finalul spectacolului de diseară, multimedia complex, ultima piesă a serii – celebrul cântec Valurile Dunării (Iosif Ivanovici), va însemna un moment cu totul deosebit. Alături de cei care compun în prezent corul, vor urca pe scenă foşti membri ai ansamblului, o frumoasă întâlnire între generaţii.

Elena Vacarescu, dirijorul Corului de Copii

În seria de evenimente speciale programate în acest an aniversar, Corul de Copii Radio a cântat pe 26 martie în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale din Grecia, deosebit de apreciat şi pe plan european. Sub conducerea lui Voicu Popescu, corul s-a bucurat de exclusivitate în programul de deschidere al festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediţia a patra a evenimentului.

 

În agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziţiei Universale Milano 2015), Lugano (Elveţia) şi München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internaţional de muzică corală „Let the Peoples Sing”, organizat sub egida European Broadcasting Union.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: