Evenimentul Zilei > Actualitate > Ion Iliescu cere zid în jurul lui Adrian Năstase. PSD e precaut
Ion Iliescu cere zid în jurul lui Adrian Năstase. PSD e precaut

Ion Iliescu cere zid în jurul lui Adrian Năstase. PSD e precaut

Fostul preşedinte crede că Adrian Năstase n-ar trebui îndepărtat din partid, dacă va fi condamnat de justiţie. Unii lideri PSD evită să se solidarizeze.

Cu suspansul verdictului în dosarul "Mătuşa Tamara" menţinut de instanţă, social-democraţii sunt în expectativă în ceea ce priveşte eventuala sancţionare politică a lui Adrian Năstase.
Apelul la mobilizare lansat, ieri, de preşedintele de onoare Ion Iliescu în favoarea sa nu a impresionat prea mulţi colegi de partid.
Numai Marian Vanghelie s-a pronunţat deschis pentru menţinerea lui Năstase în partid în cazul unei condamnări.
Restul PSD-iştilor contactaţi de EVZ preferă poziţia de expectativă şi mai ridică o sprânceană critică la adresa lui Iliescu.
"E clar că e o făcătură acest proces. Noi trebuie să fim solidari cu el, chiar dacă va fi condamnat", a declarat Iliescu, într-un interviu acordat pentru ziare.com, apreciind că nu are trebui să i se ceară lui Năstase să se autosuspende.
Singurul sprijin, Vanghelie: "Nu sunt fanul lui"
Cu excepţia lui Vanghelie semnalul seniorului nu a fost receptat cu entuziasm de liderii PSD.
„Eu cred că trebuie să fim alături de domnul Adrian Năstase. Ţin să precizez nu sunt fan Adrian Năstase. Am urmărit şi eu cazul, nu cred că trebuie condamnat pentru nişte elemente de campanie, când avem oameni care aduc deservicii statului în valoare de zeci de milioane de euro. Eu nu sunt pentru lovirea unui om când e jos, căzut. Eu întotdeauna m-am luptat cu oameni puternici. De aceea nu cred că trebuie să-l suspendăm sau să se autosuspende din partid dacă va fi condamnat. Eu cred că, chiar dacă ar fi vorba de Victor Ponta, fie de Traian Băsescu, nu trebuie să se ajungă la extreme, la condamnări în justiţie din cauza luptelor politice. Trebuie făcută o departajare. Dacă ne uităm pentru ce este făcut responsabil domnul Năstase, atunci ar trebui dracului să executăm 90 % din clasa politică pentru unde a făcut unul căciulilile alea, care fularele, cine afişele!", a declarat, pentru EVZ, liderul PSD Bucureşti.
Decizia instanţei, între speranţe şi fiori
Cu experienţă în justiţie, şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, se arată iritat de apelul lui Iliescu: "Ar mai trebui să se abţină de la astfel de declaraţii. Să vedem mai întâi ce va spune justiţia şi după aceea să ne pronunţăm".
Rezervat este şi preşedintele Comisiei de Integritate şi Arbitraj, Dan Şova. "Nu ştiu ce ar trebui să facă partidul, este de competenţa CEx al PSD. Personal nu am auzit niciun fel de discuţie în partid despre autosuspendarea domnului Năstase în caz de condamnare. Eu sper că nu se va ajunge la o astfel de situaţie şi că va fi achitat", ne-a declarat senatorul PSD.
Fostul purtător de cuvânt, Radu Moldovan, este mai interesat de bugetul pe 2012 decât de problema Năstase.
"Preocuparea mea în momentul de faţă este cum să reuşesc să obţin ceva pentru judeţul meu", parează Moldovan.

Liderul PSD Iaşi, primarul Gheorghe Nichita "crede" în nevinovăţia lui Năstase. „Nu este cazul să avem acum o asemenea discuţie. Bineînţeles, în cazul unei decizii a instanţei, eu cred că primul care trebuie să ia o decizie este domnul Năstase. Eu am fost într-o astfel de situaţie în 2005 cu DNA, am mers în instanţă atunci, am fost la partid, le-am explicat şi le-am cerut: dacă cumva cred că se crează o anumită imagine să-mi spună ce doresc să fac. Într-o astfel de situaţie fiecare trebuie să se gândească ce ar trebui să facă pentru binele său, şi ce ar trebui să facă pentru binele partidului", a mutat Nichita pionul în terenul lui Năstase.
"Dacă ne uităm pentru ce este făcut responsabil domnul Năstase, atunci ar trebui dracului să executăm 90 % din clasa politică!”
MARIAN VANGHELIE, lider PSD Bucureşti

CONCURENŢĂ
Ponta ar scăpa de fostul premier
Semnalul pro-Năstase dat de Iliescu vine pe fondul ultimelor declaraţii făcute de liderul Victor Ponta pe această temă.
Într-un interviu acordat Hotnews, el declara că decizia instanţei va fi respectată şi sugera că nu va mobiliza partidul pentru a face zid, dacă Năstase va primi o sentinţă nefavorabilă în dosarele instrumentate de către DNA.
Ulterior, se pare că a avut o discuţie cu Năstase în care i-a comunicat acestuia să nu se bazeze pe concursul partidului.
Potrivit statutului partidului, Năstase riscă şi pierderea funcţiilor politice deţinute în PSD, fie prin procedura de suspendare, fie prin cea de autosuspendare.
Citiţi şi:

  • Decizia în dosarul "Mătuşa Tamara" a fost amânată pentru 15 decembrie. Năstase: "Nu meritam să fiu hărţuit timp de şapte ani"

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: