Evenimentul Zilei > International > Il Giornale. Document secret: „Varianta engleză este mai letală”
Il Giornale. Document secret: „Varianta engleză este mai letală”

Il Giornale. Document secret: „Varianta engleză este mai letală”

Știrile și perspectivele despre COVID-19, pentru moment, nu sunt deloc bune: variantele virusului sunt înfricoșătoare și nu numai pentru că ar putea pune în pericol vaccinurile.

Alarma a fost lansată de consilierul ministrului Sănătății italian, Walter Ricciardi: ideea menținerii stațiunilor de schi închise și propunerea unui lockdown nu sunt decât vârful aisbergului adevăratei probleme.

În următoarele ore, de fapt, va fi vizualizat un nou document științific, care a fost produs de un grup de lucru internațional de experți dorit de liderii marilor țări occidentale: de la noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, la cancelarul german Angela Merkel și la președintele francez Emmanuel Macron până la primul ministru britanic Boris Johnson, doar pentru a-i numi pe cei mai importanți. După cum a relatat ziarul „La Stampa”, în acest raport vizionat de Ricciardi este analizat impactul variantelor virusului în circulație, iar rezultatele sunt foarte îngrijorătoare.

Din știrile venite din Regatul Unit, varianta engleză nu ar provocat numai o creștere a contagiozității cu 50%, așa cum se spunea până acum, dar ar fi mai letală decât virusul original cu 20% și 30% mai mult: această știre, dacă ar fi confirmată, ar schimba întregul scenariu, din moment ce varianta engleză va deveni predominantă și în Italia (acum 1 caz din 5 este cu varianta engleză).

„În termen de 5 sau 6 săptămâni ar putea înlocui complet sau aproape complet cealaltă tulpină virală care circulă în prezent”, explica acum trei zile președintele Institutului Superior al Sănătății (ISS), Silvio Brusaferro.

Dar veștile proaste nu s-au terminat: documentul vorbește și despre varianta braziliană și sud-africană: prima nu ar crea imunitate, riscând să reducă drastic impactul vaccinurilor, cea sud-africană ar anula aproape complet eficacitatea vaccinului italo-englez produs de AstraZeneca, cel pe care Italia s-a bazat cel mai mult, reducându-și eficacitatea la 10%-20%.

Practic nimic. Și răsună cuvintele rostite de Merkel în urmă cu câteva zile, când spunea că „variantele reprezintă un pericol real, amenință succesele obținute, cu consecințe catastrofale”. Ricciardi este, de asemenea, pe aceeași lungime de undă și i-a propus ministrului Speranza un „lockdown scurt și specific, revenirea la testare și urmărire, vaccinarea la capacitate maximă”, a declarat într-un interviu pentru cotidianul „Il Messaggero”.

În lumina acestui document și a conținutului său, contramăsurile trebuie regândite înainte să fie prea târziu.

Ipotezele sunt numeroase, dar de această dată intenția este de a preveni: să încetăm să închidem din când în când pe baza creșterii cazurilor, ci să planificăm închideri ad-hoc cu mult timp înainte, oprindu-ne câteva săptămâni și, apoi, să repornim. Evident, este un drum în ascensiune, noul guvern va lua decizii care nu sunt ușoare și cu siguranță nepopulare.

Astăzi, însă, vom afla mai multe după ședința Comitetului Tehnico-Științific, care va discuta despre documentul în cauză, va evalua situația epidemiologică actuală și apoi va trage concluzii. Cea mai mare îngrijorare, în această etapă, vine de la redeschiderea școlilor în prezență: ne vom întoarce la învățământul la distanță sau se va decide pentru altceva? Cum se va încerca să se oprească varianta engleză? Întrebări, pentru moment, fără răspuns. (Rador)

https://www.ilgiornale.inews/cronache/varianti-sono-pi-pericolose-ecco-cosa-dice-documento-segreto-1924107.html