Idila Moscova-Beijing. Apropierea Rusia-China, pericol economic pentru Germania
- Tudor Borcea
- 1 noiembrie 2020, 07:51
Gaz, mai mult gaz rusesc pentru China
Totuși, China și Rusia au un trecut deloc prietenos și bunăvoitor, dar interesele economice și de influență primează concurenței.
Anul trecut, în luna decembrie, gazoductul „Puterea Siberiei” a fost inaugurat. Noul gazoduct „Sila Sibiri-2” va ajunge până la Shanghai și va fi cel mai scump gazoduct rusesc, în valoare de 55 de miliarde de dolari.
Dincolo de gaze naturale, colaborarea ruso-chineză se concretizează în din ce în ce mai multe exerciții militare. Beijing și Moscova vor dublarea schimburilor comerciale, cu tot mai puține tranzacții făcute în dolari, ci direct în ruble și yuani.
Noua apropiare Moscova-Beijing este privită cu scepticism dar și cu îngrijorare de companiile europene. Pentru că giganții de pe vechiul continent nu văd cum China va înlocui Occidentul ca partener al Rusiei. Dar, încă din 2010, înainte de introducerea primelor sancțiuni la adresa Moscovei, China a întrecut Germania în calitate de cel mai important partener comercial.
În ultimii zece ani, decalajul dintre China și Europa în colaborarea cu Rusia crește constant. În 2020, companiile rusești au început, pentru prima dată, să cumpere mai multe produse de inginerie din China decât din Germania.
Beijing trage foloase după sancțiunile occidentale
„În contextul sancțiunilor occidentale, China este categoric acea terță parte care trage foloase din această situație”, declarat Matthias Schepp, șeful Camerei de Comerț Rusia-Germania din Moscova.
Beneficiarii ruși nu pot fi siguri că echipamentele și piesele de schimb primite din Germania vor mai fi accesibile pe viitor, dacă vor intra sub incidența sancțiunilor.
Iar patru din cinci companii germane se plâng deja de concurența tot mai aprigă a Chinei. În primul semestru al acestui an, numai 7,3% din comerțul exterior al Rusiei a revenit Germaniei, cu 0,7% mai puțin decât în perioada de referință de anul trecut.
În același interval de timp, China a reușit să-și sporească ponderea de la 16,6% la 17,8%.
Potrivit președintelui Comitetului Estic al economiei germane, Oliver Hermes, relațiile cu Rusia nu trebuie să fie scăpate din vedere.