În cazul lui Petrişor, toate faptele s-au prescris, Ailenei scăpând cu 7 luni de închisoare, cu suspendare, în condiţiile în care prima instanţă stabilise peste 2 ani de închisoare cu executare u motivul: tot prescrierera faptelor.

Pentru ca justiţia din România să se pronunţe definitiv asupra unei escrocherii imobiliare clare ca lumina zilei, a fost nevoie de un deceniu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) a pus punct, ieri, unui dosar în care inculpată a fost şi notăriţa Doina Maximovici.

Acuzată de abuz în serviciu, uz de fals şi fals intelectual, Maximovici a fost achitată de prima infracţiune, în cazul celor de fals judecătorii constatând prescrierea faptelor.

Maximovici a scăpat şi de plata unor daune către victima escrocheriei imobiliare, ridicându-i-se şi sechestrul de pe bunuri. ICCJ a somat-o totuşi să plătească cheltuieli judiciare de 4.500 de lei.

„E o sentinţă corectă, cinstită, şi e tot ceea ce am solicitat de la începutul procesului. Din păcate, surprinzător, la Iaşi, nu am găsit ecou pentru aceste susţineri ale noastre“, a spus, după aflarea sentinţei definitive, avocata Maria Aldea, care a reprezentat-o pe notăriţă.

În aprilie 2018, în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel Iaşi o condamnat-o pe Doina Maximovici la doi ani de închisoare cu suspendare pentru faptele de fals. Prin aceeaşi sentinţă, controversatul afacerist Lucian Ailenei primea o pedeapsă de 2 ani, 3 luni şi 10 zile de închisoare cu executare, scrie Ziarul de Iași

„Rămân la părerea că era un litigiu eminamente civil. ICCJ a corectat dramatic sentinţa doamnei judecător Adam de la Curtea de Apel Iaşi“, a comentat Dragomir Tomaşeschi, avocatul celor doi afacerişti.

În acelaşi dosar au fost judecate şi alte persoane, printre care şi funcţionari de la Cadastru, pentru care s-a dispus achitarea sau încetarea procesului penal din cauza prescripţiei.

Acuzaţiile

Dosarul a vizat o serie de ilegalităţi ce ar fi fost comise, potrivit procurorilor, cu privire la vânzarea unei suprafeţe de teren. Ailenei şi Petrişor ar fi obţinut 1 hectar de teren în comuna Dumeşti după care ar fi reuşit să schimbe amplasamentul într-o zonă mai bună.

Cei doi afacerişti au vândut terenul omului de afaceri Mircea Rotariu, cu 125.000 de euro, anchetatorii considerând că, astfel, l-au înşelat pe acesta, mai ales că, ulterior tranzacţiei, a apărut şi un moştenitor al terenului.

Tunul s-ar fi dat şi cu sprijinul notăriţei Maximovici, au considerat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au instrumentat acest caz.

Acest fapt a fost confirmat şi de Curtea de Apel Iaşi, care în motivarea sentinţei din aprilie nota: „Notarul public Maximovici Georgeta Doina a încheiat contractul de vânzare – cumpărare în prezenţa unei cauze de nulitate absolută şi a uneia de nulitate relativă, ce-i erau cunoscute. Dacă obţinerea unui extras de carte funciară nu reprezenta o problemă şi nu ar fi condus la împiedicarea tranzacţiei nici dacă el ar fi fost obţinut, este dovedit faptul că solicitarea de către notar a unui certificat de neurmărire fiscală, obligatoriu, prevăzut sub sancţiunea nulităţii absolute a actului de vânzare – cumpărare, ar fi împiedicat încheierea tranzacţiei şi prejudicierea persoanei vătămate.“

Despre Ailenei şi Petrişor, aceeaşi instanţă nota că aceştia ar fi derulat „un număr impresionant de tranzacţii în perioada 2005 – 2010“.