CAZ HALUCINANT în JUSTIȚIE. DECIZIA Curții Supreme este ZDOBITOARE

CAZ HALUCINANT în JUSTIȚIE. DECIZIA Curții Supreme este ZDOBITOARE

Doi moguli imobiliari din Iaşi şi un notar celebru au scăpat de un dosar penal cu acuzaţii grave după ce majoritatea faptelor lor, confirmate de o primă instanţă, s-au prescris. Ieri după-amiază, Curtea Supremă a pronunţat sentinţele definitive în dosarul de fraudă imobiliară în care notăriţa Doina Maximovici şi afaceriştii Lucian Ailenei şi Mihai Petrişor au fost acuzaţi că au înșelat un ieşean cu suma de 125.000 de euro.

În cazul lui Petrişor, toate faptele s-au prescris, Ailenei scăpând cu 7 luni de închisoare, cu suspendare, în condiţiile în care prima instanţă stabilise peste 2 ani de închisoare cu executare u motivul: tot prescrierera faptelor.

Pentru ca justiţia din România să se pronunţe definitiv asupra unei escrocherii imobiliare clare ca lumina zilei, a fost nevoie de un deceniu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) a pus punct, ieri, unui dosar în care inculpată a fost şi notăriţa Doina Maximovici.

Acuzată de abuz în serviciu, uz de fals şi fals intelectual, Maximovici a fost achitată de prima infracţiune, în cazul celor de fals judecătorii constatând prescrierea faptelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maximovici a scăpat şi de plata unor daune către victima escrocheriei imobiliare, ridicându-i-se şi sechestrul de pe bunuri. ICCJ a somat-o totuşi să plătească cheltuieli judiciare de 4.500 de lei.

„E o sentinţă corectă, cinstită, şi e tot ceea ce am solicitat de la începutul procesului. Din păcate, surprinzător, la Iaşi, nu am găsit ecou pentru aceste susţineri ale noastre“, a spus, după aflarea sentinţei definitive, avocata Maria Aldea, care a reprezentat-o pe notăriţă.

În aprilie 2018, în calitate de primă instanţă, Curtea de Apel Iaşi o condamnat-o pe Doina Maximovici la doi ani de închisoare cu suspendare pentru faptele de fals. Prin aceeaşi sentinţă, controversatul afacerist Lucian Ailenei primea o pedeapsă de 2 ani, 3 luni şi 10 zile de închisoare cu executare, scrie Ziarul de Iași

„Rămân la părerea că era un litigiu eminamente civil. ICCJ a corectat dramatic sentinţa doamnei judecător Adam de la Curtea de Apel Iaşi“, a comentat Dragomir Tomaşeschi, avocatul celor doi afacerişti.

În acelaşi dosar au fost judecate şi alte persoane, printre care şi funcţionari de la Cadastru, pentru care s-a dispus achitarea sau încetarea procesului penal din cauza prescripţiei.

Acuzaţiile

Dosarul a vizat o serie de ilegalităţi ce ar fi fost comise, potrivit procurorilor, cu privire la vânzarea unei suprafeţe de teren. Ailenei şi Petrişor ar fi obţinut 1 hectar de teren în comuna Dumeşti după care ar fi reuşit să schimbe amplasamentul într-o zonă mai bună.

Cei doi afacerişti au vândut terenul omului de afaceri Mircea Rotariu, cu 125.000 de euro, anchetatorii considerând că, astfel, l-au înşelat pe acesta, mai ales că, ulterior tranzacţiei, a apărut şi un moştenitor al terenului.

Tunul s-ar fi dat şi cu sprijinul notăriţei Maximovici, au considerat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au instrumentat acest caz.

Acest fapt a fost confirmat şi de Curtea de Apel Iaşi, care în motivarea sentinţei din aprilie nota: „Notarul public Maximovici Georgeta Doina a încheiat contractul de vânzare – cumpărare în prezenţa unei cauze de nulitate absolută şi a uneia de nulitate relativă, ce-i erau cunoscute. Dacă obţinerea unui extras de carte funciară nu reprezenta o problemă şi nu ar fi condus la împiedicarea tranzacţiei nici dacă el ar fi fost obţinut, este dovedit faptul că solicitarea de către notar a unui certificat de neurmărire fiscală, obligatoriu, prevăzut sub sancţiunea nulităţii absolute a actului de vânzare – cumpărare, ar fi împiedicat încheierea tranzacţiei şi prejudicierea persoanei vătămate.“

Despre Ailenei şi Petrişor, aceeaşi instanţă nota că aceştia ar fi derulat „un număr impresionant de tranzacţii în perioada 2005 - 2010“.