Vortexul Polar se extinde către Europa. Cum va fi iarna 2023 - 2024

Vortexul Polar se extinde către Europa. Cum va fi iarna 2023 - 2024Vreme de iarnă. Sursa foto: Pixabay

Meteorologii au anunțat că vom avea parte de o toamnă călduroasă, iar la începutul ei temperaturile sunt aproape caniculare. Cu toate acestea, iarna se apropie, iar un nou vortex polar se formează în stratosferă. Trecerea va fi una bruscă, însă temperaturile vor fi oscilante.

Iarna se apropie cu pași repede. Meteorologii au anunțat o toamnă călduroasă, cu temperaturi peste mediile normale ale perioadei. Trecerea la iarnă va fi una bruscă, însă temperaturile vor fi oscilante, spune climatologul Roxana Bojariu. Probabilitatea ca iarna să vină mai devreme în acest an este de 90%, potrivit experților.

Climatologul spune că un nou Vortex Polar se formează în stratosferă, deasupra Polului Nord. Acesta se extinde rapid și va continua să se consolideze spre iarna 2023 - 2024. Vortexul Polar este cunoscut pentru impactul pe care îl are asupra vremii de iarnă din SUA și Canada. Acum, acesta se întinde și în Europa.

Masa de aer foarte rece se află deasupra Polilor Nord și Sud. Meteorologii sunt rezervați în a emite prognoze pe termen lung, însă spun că șansele ca iarna să vină mai devreme sunt de 90%.

Iarna ar putea veni mai repede în acest an. Trecerea va fi una bruscă

El Nino, masele de aer rece și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit. Aceste evoluții ar putea duce la ierni mult mai friguroase în multe țări, până la începutul lui 2024. Cele mai afectate vor fi Europa și SUA, spune meteorologii.

Pentru climatologi, expresia de vortex polar reprezintă puterea circulației polare stratosferice. Pe măsură ce înaintăm în toamnă, în regiunile polare începe să se răcească. Fenomenul are loc pentru că Soarele coboară, iar la Polul Nord ajunge mai puțină energie. Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale. O circulație mare, de joasă presiune (ciclonică), începe să se dezvolte în emisfera nordică și se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acest proces este cunoscut sub numele de Vortex Polar, o circulație pe scară largă în atmosferă.

Vortexul poate fi împărțit în două părți: una superioară, stratosferică, și una inferioară, troposferică. Ele au roluri diferite, iar specialiștii le monitorizează separat. Partea superioară (stratosferică) este mai circulară și mai simetrică pe măsură ce se învârte deasupra solului, la mari altitudini. Structura inferioară a Vortexului Polar este mult mai neuniformă și în principal perturbată.

Vortexul Polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, de la sol în sus, dar poate avea forme diferite la diferite altitudini.

Accuweather a actualizat prognoza meteo pentru ianuarie. Un ciclon se abate spre România. Când se va instala iarna

Sursa: Twitter

Rolul Vortexului Polar în prognoza meteo

Răcirea peste Polul Nord a început deja. Ea începe de obicei în august, crescând în puternic în septembrie și octombrie. În lunile noiembrie și decembrie, stratosfera atinge cea mai rece perioadă, iar Vortexul Polar este cel mai puternic.

Privind prognoza pentru sfârșitul lunii septembrie, climatologul spune că se poate observa că Vortexul Polar este mult mai dezvoltat. Acesta crește rapid în dimensiune și influență. Pe măsură ce presiunea scade în Vortexul Polar, acesta crește viteza și adâncimea vântului. Cu cât devine mai puternică, cu atât ne poate influența mai ușor vremea la suprafață.

Vortexul Polar are puterea de a face multe lucruri în ceea ce privește vremea, mai ales în timpul iernii, când este cel mai puternic. O anomalie puternică a vântului stratosferic este în curs de desfășurare peste Ecuator și va juca un rol cu ​​Vortexul Polar în iarna viitoare. Aceasta se numește oscilație cvasi-bienală (QBO), cunoscută și sub numele de „bătăile inimii atmosferei”. Ea este o variație regulată a vântului sus deasupra Ecuatorului.

În funcție de QBO, riscul de condiții de iarnă în emisfera nordică poate diferi în fiecare dintre faze. Când este negativ, există o șansă crescută de un curent cu jet mai slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Statele Unite, Canada și Europa. Când este pozitiv, șansa pentru un curent cu jet mai puternic și un Vortex Polar mai puternic. Asta înseamnă o iarnă mai blândă, deoarece aerul mai rece este blocat în regiunile polare.

Climatologul ANM anunță schimbarea anotimpurilor

El Nino este ceea ce numim anomaliile oceanului cald/pozitiv din Oceanul Pacific tropical. Se formează în anumite condiții și poate schimba vremea la nivel global la scară sezonieră. Fenomenul a ajuns la maturitate în 2023, iar efectele sale se resimt deja, spune climatologul ANM, Roxana Bojariu.

Ea arată că din acest motiv vom avea „o nouă ordine climatică și se schimbă caracteristicile anotimpurilor”. Climatologul ANM avertizează că iarna acestui an va fi una cu temperaturi ridicate, dar și cu episoade de iarnă severă.

„Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News