Vortexul polar lovește România. Urmează să ne confruntăm iar cu ninsori puternice, ploi și viscol

Vortexul polar lovește România. Urmează să ne confruntăm iar cu ninsori puternice, ploi și viscol Sursa foto: arhiva EVZ

Vremea se schimbă din nou, iar temperaturile vor scădea brusc în toată țara, fiind așteptate fenomene meteo extreme în mai multe țări europene, atrag atenția meteorologii.

Nouă țări europene, printre care și România, vor fi lovite de un vortex polar care va aduce ninsori puternice, ploi și viscol. Valul de aer rece va pune stăpânire peste vestul, centrul, sudul şi estul continentului. Furtuna Mathis ajunge şi în România duminică seară, iar efectele acesteia se vor face simțite imediat, temperaturile urmând să scadă brusc.

Temperaturile scad brusc în toată țara

Furtuna Mathis s-a format în Oceanul Atlantic, iar ulterior a înaintat spre Europa, unde a porvocat mai multe daune, în țări precum în Anglia, Franţa, Spania, Belgia, Germania, Elveţia, dar şi în nordul Italiei, iar în următoarele ore va ajunge şi în România.

Va fi vremea rea și în noaptea de luni spre marți, când temperaturile vor scădea în toată ţara, iar diferenţele ar putea ajunge chiar şi la 10 grade Celsius de la o zi la alta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La sud de ţara noastră evoluează un ciclon, denumit de meteorologi Mathis. Asociat acestui ciclon va fi un front atmosferic care va pătrunde în ţara noastră începând de luni ce va aduce precipitaţii, la început în sudul teritoriului, apoi acestea se vor extinde şi în restul ţării.

Vorbim despre ploi în sud ce se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare pe parcursul nopţii, dar şi pe parcursul zilei de marţi, mai ales la munte, dar şi în zonele joase din jumătatea de nord a teritoriului”, a explicat Iris Răducanu, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Vreme deosebit de rece în prima parte a săptămânii

Dacă luni temperaturile vor scădea ușor, marți vremea va fi deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii.

Conform spuselor meteorologului ANM, dacă temperaturile pe parcursul zilei de luni, vor mai fi, în sud, apropiate de cele normale ale acestei perioade, cuprinse între 11 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi până la 17 grade în sudul teritoriului, pe parcursul zilei de marţi nu vom vorbi de temperaturi mai mari de 13-14 grade Celsius, potrivit antena3.ro.