Huawei a dat în judecată statul român. De ce au fost refuzate rețelele 5G
- Georgiana Dragomir
- 9 aprilie 2024, 21:24
Compania Huawei a dat în judecată statul român. Gigantul chinez a cerut anularea deciziei prin care i-a fost respinsă cererea de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G. Procesul se va derula la Curtea de Apel București.
Compania Huawei a dat în judecată România. Ce riscă statul nostru
România a analizat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării(CSAT) modul în care operatorii de telecomunicații pot utiliza rețelele 5 G. Întrucât Huawei nu a primit avizul necesar, compania s-a adresat instanței, notează profit.ro.
Oficialii europeni susțin că furnizorii de echipamente de telecomunicați sunt un real pericol pentru securitatea Uniunii Europene.
Conform sursei citate, România a respins solicitarea operatorului Huawei din motive ce țin de securitatea națională.
„Ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, precum și în raport cu Uniunea Europeană și cu parteneriatele strategice bilaterale”, se arată în decizia CSAT, conform sursei citate.
Compania Huawei Techonologies este prezentă pe piața de telecomunicații din România încă din 2003. În ultimii ani, a raportat cifere de afaceri în creștere. Spre exemplu,
Procese pentru 5G. România riscă să piardă sume importante
În 2022, ultimul an raportat, afaceri de 1,89 miliarde de lei, în creștere cu 31,2% față de 2021. De asemenea, profitul net a urcat cu 23,9%, de la 47,95 milioane de lei la 59,44 milioane de lei, menționează sursa citată.
De asemenea, în octombrie 2023, o companie originară din Bulgaria, Telelink Business Services, care de asemenea nu a primit licență în România pentru a vinde echipamente pentru rețelele 5G, a deschis un proces similar, în curs de derulare, notează Europa Liberă.
În cazul în care țara noastră va pierde procesele cu operatorii de telecomunicații, riscă să plătească din bugetul de stat sume mari, cu titlul de despăgubiri.
.