Hoții dau iama în uleiul de măsline. Magazinele au pus sub lacăt conservele și sticlele

Hoții dau iama în uleiul de măsline. Magazinele au pus sub lacăt conservele și sticlele UIei de măsline / sursa foto - Dreamstime

Furtul din magazine a devenit o problemă atât de mare în Spania. Furtul din magazinele alimentare a devenit frecvent în Europa în ultima vreme de la declanșarea pandemiei, iar hoții din Spania au vizat „aurul lichid”. Problema i-a determinat pe proprietarii lanțurilor de magazine să pună stocurile de ulei de măsline sub lacăt pentru a împiedica furtul.

Furtul din magazine a devenit o problemă atât de mare în Spania, încât supermarketurile își securizează stocurile de ulei de măsline, cu cheie sau lacăt. Măsura funcționează, momentan.

„Vedem o creștere majoră a furtului din magazine”, a declarat Ruben Navarro, directorul general al lanțului spaniol de supermarketuri Tu Super, care are peste două duzini de magazine în Spania. „Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru ei să-l fure”. 

Grupul își încuie conservele mari de cinci litri de ulei de măsline și sticlele în supermarketurile sale încă din septembrie și a constatat că măsura, deși este extremă, a ajutat la reducerea furtului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este o măsură nebună, extremă, dar a funcționat”, a spus Navarro.

Alți comercianți din Spania, inclusiv Carrefour și Auchan, au implementat, de asemenea, măsuri pentru a combate furtul din magazine, cum ar fi utilizarea etichetelor de securitate pe sticlele de ulei de măsline, care pot fi deblocate numai de personal.

Furtul de ulei de măsline nu este un fenomen nou în Spania. Dar, în ultima vreme, țara, care este cel mai mare producător și exportator de ulei de măsline din lume, a fost confruntată cu condiții meteorologice extreme, care au dus la o penurie de măsline.

Acest lucru, la rândul său, a determinat creșterea prețurilor exponențial. În ultimii doi ani, prețurile uleiului de măsline au crescut cu 150% în Spania, a relatat Reuters, transformând ingredientul de bază al bucătăriei mediteraneene într-o marfă prețioasă.

Prețurile la măsline au crescut

Situația s-a intensificat pe măsură ce alți mari producători europeni de ulei de măsline, inclusiv Grecia și Italia, au văzut, de asemenea, condiții meteorologice nefavorabile care au afectat producția de ulei de măsline. „Cred că cel mai important lucru de urmărit este calitatea uleiului de măsline”, a declarat analistul firmei de informații de piață Mintec, Kyle Holland, pentru Fortune.

„Impactul pe care l-am văzut când prețurile uleiului erau foarte ridicate a fost că oamenii s-au schimbat”, a spus el, observând că uleiurile de rapiță și de floarea-soarelui erau unele dintre alternativele la care au recurs. Prețurile în creștere, împreună cu un cost ridicat al vieții, au deschis calea pentru jafuri sofisticate de ulei de măsline.

În august, aproape 50.000 de litri de ulei de măsline extravirgin, în valoare de peste 550.000 de dolari, au fost furați de la o moară din regiunea spaniolă Cordoba. În Grecia au fost raportate cazuri de furturi de ulei de măsline la scară mare, deoarece marfa devine din ce în ce mai greu accesibilă.

UIeiul de măsline a ajuns valoros ca aurul în Spania și Grecia, sursa foto - Dreamstime

UIeiul de măsline a ajuns valoros ca aurul în Spania și Grecia, sursa foto - Dreamstime