Homeschooling s-a extins în România. De ce își educă părinții copiii acasă

Homeschooling s-a extins în România. De ce își educă părinții copiii acasă

Fenomenul homeschooling s-a extins și în România. Din ce în ce mai mulți părinți aleg să își educe copiii acasă și să nu îi mai trimită la școală, chiar dacă riscă amenzi mari.

Fenomenul homeschooling s-a extins și în România, chiar dacă nu este recunoscut de autorități. Din ce în ce mai mulți părinți preferă să își educe copiii acasă și să se ajute de telefonul mobil.

Există mai multe diferențe între sistemul educațional clasic și homeschooling. Acesta din urmă se bazează pe interesele copilului, punând accent pe dezvoltarea punctelor sale forte. Copilul urmează a fi educat după valorile și principiile morale, etice și spirituale ale părinților.

Nu este legal în România

Conceptul de homeschooling în România nu este reglementat. Părinții care nu își înscriu copiii la școală riscă amenzi mari sau o vizită din partea Protecţiei Copilului. Alți părinţi se tem că homeschoolingul îi va priva pe copii de socializarea cu cei de aceeaşi vârstă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sistemul educațional de tip homeschooling nu este recunoscut în România”, a comunicat ministerul Educației inspectoratelor școlare într-o notă internă.

Învățământul este obligatoriu în România, începând cu grupa mare a grădiniței. Articolul 16 din Legea educației, prevede:

(1) Învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.Art. 13.

Homeschooling s-a extins în România. De ce își educă părinții copiii acasă

Homeschooling s-a extins în România. Sursa Dreamstime

(1) Învățarea pe tot parcursul vieții este un drept garantat de lege.Art 59. din Legea 1/2011Alternativele educaţionale Structura sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, spune că:(4) La toate formele de învăţământ alternativ în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în limbi de circulaţie internaţională, se poate înscrie şi pregăti orice cetăţean român.În Constituție se menționează la art 32.

Dreptul la învățătură:(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

Motivele pentru care părinții aleg școala de acasă

- Un mediu de învățare sigur

- Capacitatea de a satisface nevoile individuale ale copilului

- Dorința de a insufla filozofii religioase, culturale sau educaționale

- Nemulțumirea față de educația pe care o primesc copiii lor în școlile publice, potrivit Ziare.