Cum se simte fetița diagnosticată cu hepatită misterioasă. Încă doi copii din România se pare că au această boală

Cum se simte fetița diagnosticată cu hepatită misterioasă. Încă doi copii din România se pare că au această boală Sursa foto: Dreamstime.com

Fetița în vârstă de cinci ani care a fost diagnosticată cu un tip rar de hepatită se simte din ce în ce mai rău. Medicii spun că singura soluție este un transplant de ficat, altfel viața sa este în pericol. Alți doi copii, de opt luni și zece ani sunt suspectați că ar avea hepatită severă de cauză necunoscută. Amândoi sunt internați în spital.

Medicii spun că fetița suferă de o boală rară, numită Wilson, diferită de hepatita cunoscută deja, dar care afectează ficatul. De trei săptămâni, copilul se află internat în spital, starea sa de sănătate fiind tot mai alarmantă.

Mama fetiței e gata să facă un transplant pentru micuța ei

Mama copilei, în vârstă de 26 de ani este evaluată de specialiștii de la Spitalul Fundeni, în vederea unui transplant de organ. Mama și fetița au aceeași grupă de sânge, astfel că este posibil ca transplantul să fie compatibil.

Fetița a ajuns la Urgențe cu simptome de vărsături, dureri abdominale și icter, fiind diagnosticată cu insuficiență hepatică în formă severă. Mai mult, aceasta nu a intrat în contact cu un alt caz raportat de cei de la OMS Europa, conform Realitatea.net.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intervenția nu poate fi realizată în România

Medicii spun că intervenția chirurgicală necesită acțiune imediată, asta pentru că „starea ei se degradează de la o zi la alta”. Din păcate însă, transplantul de ficat nu poate fi realizat în România.

„Transplantul hepatic pediatric, la această oră, nu se poate face în România deoarece Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplant hepatic pediatric iar Spitalul Fundeni unde se fac cele mai multe transplanturi hepatice, se fac la adulți și atunci singura soluție este transplantul hepatic în străinătate. Ministerul are un acord cu Italia și probabil că singura soluție va fi transplantul hepatic de la donator viu în Italia.

Noi am internat mama fetiței pentru investigații, pentru o tomografie computerizată, pentru o volumetrie, ca să putem vedea dacă lobul stâng permite transplantul hepatic de la donator viu. Din păcate nu se va putea realiza transplantul hepatic pediatric în România pentru că nu există până la ora actuală, dacă puteți să credeți, un centru acreditat pentru transplant hepatic pediatric în România”, a spus Vlad Brașoveanu, șeful secției de transplant hepatic Fundeni, conform Antena 3. 

Medicii analizează probe și de la alți doi copii suspectați a avea aceeași afecțiune gravă

Medicul Vlad Brașoveanu vorbește despre hepatita „misterioasă” care a lovit Europa: „Tot ce pot să vă spun este că în Regatul Unit, în Anglia, au fost efectuate și transplante hepatice pentru această insuficiență hepatică de cauză necunoscută. Probabil că în următoarele luni vor apărea mai multe date despre cauza acestei insuficiențe hepatice acute care apare în special la copii”, afirmă acesta.

Sursele din presă spun că ar fi fost înregistrate alte două noi cazuri de hepatită de acest tip, fiind vorba despre doi copii de aproximativ 10 ani, conform aceleiași surse citate anterior. În prezent, medicii analizează probele de laborator.

Aproximativ 200 de cazuri de hepatită „misterioasă” au fost raportate în 14 state ale lumii, printre care Canada și Japonia, dar cauzele acestei afecțiuni nu sunt cunoscute încă.