Herro Mustafa: Oligarhii din Bulgaria își spală imaginea prin ocuparea unor poziții extrem de influente
- Adriana Popescu
- 24 ianuarie 2023, 18:45
În Bulgaria, oligarhii au o poziție extrem de puternică. Ei primesc puterea de la politicieni. O păstrează, folosindu-și capacitățile economice. Apoi fac tot posibilul și folosesc aceste mijloace economice pentru a-și spăla imaginea. Reforma adevărată va avea loc numai și doar atunci când va exista reformă și aceasta va fi dusă la îndeplinire în sectorul judiciar și în procuratură”, a afirmat ambasadorul american la Sofia, Herro Mustafa, într-un interviu pentru emisiunea „120 de minute” de la bTV. Cuvintele sale au fost ca răspuns la o întrebare despre cei sancționați în mandatul ei, aflat aproape de final, în temeiul Legii Magnitsky, precum și despre faptul că unul dintre ei se află încă în primul rând în parlamentul bulgar. (Evident, vorbim despre deputatul de la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, Delian Peevski, care nu a fost nominalizat, dar a fost numit de către moderator „politicianul”).
Vineri, ambasadorul Mustafa a declarat într-un discurs în cadrul unei conferințe cu participarea principalelor asociații ale investitorilor străini din Bulgaria că „un grup foarte mic a creat [în Bulgaria] un sistem care îmbogățește clasa oligarhică și acaparează resursele statului”.
„Dacă „Magnitsky” a fost un semnal, credeți că elita politică a înțeles asta cât de cât”, a mai întrebat Svetoslav Ivanov. „Suntem foarte mândri de realizările noastre în lupta împotriva corupției, susținem sancțiunile pe care le-am impus - acestea sunt doar o modalitate din numeroasele eforturi pe care le depunem împreună pentru a încerca să luptăm împotriva corupției, să consolidăm statul de drept. Reforma adevărată trebuie să fie făcută întotdeauna de bulgari”, a răspuns Mustafa.
Despre reforma judiciară și Procuratură
De cel puțin două ori în conversație, ambasadorul SUA a vorbit despre necesitatea unor modificări legislative, chiar în acest Parlament, ca parte a reformei în aplicarea legii și a locului urmăririi penale în aceasta.
"Corupția rămâne o problemă serioasă. Cea mai bună apărare împotriva ei este o justiție puternică. De aceea este de mare importanță - și spun asta ca prieten, ca partener - reforma judiciară", a spus ea. "Și acum aveți proiecte de lege în Parlament care sunt cerute de Planul de Redresare, de exemplu. Unele dintre ele sunt texte ale proiectelor de lege din 2009", a continuat Herro Mustafa.
„Sunt proiecte, au fost revizuite de experți, Comisia Europeană și Comisia de la Veneția au dat linii directoare cu privire la modul de reformare a Parchetului General. În opinia mea, este timpul ca aceste reforme judiciare, aceste texte legislative să nu fie doar aprobate, ci și implementate în întregime și nu numai selectiv”.
Adresându-se prezentatorului și amintind de faptul că are o fiică, aceasta a spus că reforma ar trebui făcută măcar de dragul copiilor Bulgariei. „Acestea sunt reforme importante, pentru a se depăși această corupție”. Svetoslav Ivanov a răspuns că unii ar spune că, în momentul de față, în Bulgaria este complicat cine va realiza toate aceste schimbări. "Am învățat că, dacă există voință politică, există și o cale. Dacă aceasta lipsește, veți primi justificări, obstacole... Când vine momentul să mergi înainte?", a întrebat ambasadorul SUA.
Despre influența rusă
Rugată să comenteze dacă afirmația conform căreia Bulgaria este țara din UE cu cea mai puternică influență rusă este exagerată, Mustafa a răspuns: „Știu că Bulgaria are o istorie îndelungată cu Rusia, un sentiment special față de Rusia. Folosirea cuvântului” influență” în acest context înseamnă putere negativă, exercitată direct sau indirect - nu doar în energie, ci și asupra știrilor false, dezinformării, tranzacțiilor comerciale…”
„Această influență împiedică Bulgaria să fie independentă, să-și folosească întregul potențial economic și să beneficieze de dreptul său la suveranitate. (...) Nu doar potrivit SUA, ci și conform multor bulgari, exemplul (de proximitate periculoasă cu Rusia - n. red.) este legat de sectorul energetic".
Ea a menționat ruperea de această dependență de aproape 100 la sută din aprilie 2022 cu tranzacțiile de gaze, creșterea ponderii în portul Alexandroupolis, legătura de gaz cu Grecia, diversificarea furnizorilor de combustibil nuclear. Mustafa a calificat acordul Bulgariei cu Botas din Turcia ca fiind „foarte bun” pentru utilizarea rețelei de transport a gazelor din Turcia și a terminalelor de gaze lichefiate.
Despre armata bulgară
"Bulgaria este un aliat NATO absolut de încredere. (...) Sunt mândră că suntem împreună în această alianță", a comentat Mustafa la începutul conversației despre atitudinea Bulgariei față de războiul din Ucraina și starea armatei.
„Modernizarea armatei este o prioritate bulgară și, în calitate de parteneri ai dv., lucrăm împreună în această direcție”, a spus ea când a fost întrebată dacă Washingtonul a exercitat presiuni pentru a se încheia acordul pentru avioanele de luptă F-16 de către guvernul lui Boiko Borisov.
„Ați menționat o achiziție, dar vreau să subliniez că nicio parte a forțelor armate bulgare nu a fost modernizată – nici în forțele terestre, nici în forțele aeriene, nici în forțele navale. Armata bulgară vrea să se modernizeze, are nevoie de modernizare și mai multe parlamente bulgare au susținut asta”, notează dnevnik.bg
“Bulgarii sunt mândri de armata lor și ar dori forțe armate puternice și moderne”, a adăugat ambasadorul SUA la Sofia.
(Traducerea Rador)