Harta corupției în lume situează România pe la mijloc. Care este cea mai coruptă țară din Europa

Harta corupției în lume situează România pe la mijloc. Care este cea mai coruptă țară din EuropaCorupție. Sursa foto: Dreamstime

Potrivit Transparency Internațional care a realizat o astfel de hartă la nivel mondial, România se află undeva pe la mijloc. Asta în contextul în care țara noastră a înregistrat o creștere față de anul trecut.

Potrivit celor de la TY zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cel mai slab. Astfel, pe unitatea de măsură precizată,  România înregistrează 46 de puncte în acest moment. Asta în contextul în care anul trecut erau 45 de puncte, practic avem de a face cu o îmbunătățire la capitolul corupție. În ceea ce privește Europa, Ungaria se pare că a devansat Bulgaria din perspectiva corupției. Astfel în acest moment Ungaria este considerată cea mai coruptă țară din Europa.

Aceste lucru este constatat și de Bloomberg într-o analiză. La polul opus cu cele mai scăzute niveluri de corupție din lume se află țările nordice. Alături de ele mai figurează și Noua Zeelandă, Elveția și Olanda. La polul opus se află Coreea de Nord, Siria și mai multe țări din Africa. Tot la capitolul nivel ridicat de corupție este și Nicaragua sau Venezuela. În analiza făcută de cei de la TY se arată că majoritatea țărilor nu reușesc să pună capăt corupției.

Niciun progres în materie de corupție în sistemul public în 155 de țări

De altfel există și un clasament a 180 de țări din lume în care s-a acordat punctaj pe corupția în sistemul public. Algoritmul folosit este același, 0 cea mai coruptă, 100 cea mai puțin coruptă. La acest capitol media globală este de 43. Ea a rămas neschimbată de mai bine de un deceniu. Două treimi dintre țări au scor sub 50, iar 26 dintre ele înregistrează cel mai mic scor vreodată. În 155 de țări s-a constatat că nu a fost înregistrat niciun progres.

Deși provocările în materie de corupție sunt diferite, indicele din acest an relevă o stagnare în toată lumea. În ceea ce privește Europa, în Vest s-a înregistart o stagnare. În Uniunea Europeană s-a înregistrat un declin în ultimii 10 ani. Amenințarea la adresa statului de drept subminează în continuare eficacitatea guvernelor. Nici țările aflate la polul opus nu reușesc să facă progrese semnificative.

Ne puteți urmări și pe Google News