Avertismentul lui Borrell: Dosarul privind migranții riscă să dizolve Uniunea Europeană

Avertismentul lui Borrell: Dosarul privind migranții riscă  să dizolve Uniunea Europeană Migranți / Sursa foto: Arhiva EVZ

Din cauza diferențelor culturale profunde dintre țările europene și a incapacității lor pe termen lung de a ajunge la o politică comună, migrația ar putea fi "o forță de dizolvare pentru Uniunea Europeană".

Avertismentul lui Borell vizează problema migrației. Este semnalul de alarmă tras de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, într-un interviu acordat "The Guardian". La baza cuvintelor sale, în ciuda creării unei frontiere externe comune, există diferențe culturale profunde între țările europene și incapacitatea acestora de a ajunge la o politică comună de migrație pe termen lung. Naționalismul este în creștere în Europa mai mult din cauza unor factori legați de criza migratorie decât de euroscepticism: Unii membri UE au un stil "japonez" sau – explică oficialul european – nu vor să se amestece.

"Nu dorim migranți. Nu vrem să acceptăm oameni din afară. Vrem puritatea noastră", observă Borrell conform căruia, în schimb, Europa "are nevoie" de migranți împotriva declinului demografic. Apoi, face referire la Brexit. "Ne temeam că Brexit-ul ar putea fi o epidemie. Și nu a fost. A fost un vaccin. Nimeni nu vrea să urmeze exemplul ieșirii britanicilor din Uniunea Europeană".

Uniunea Europeana

Hai să vorbim despre... modificarea tratatelor / Sursa foto: Twitter

Avertismentul care pune UE pe jar

Diplomatul spaniol dă exemplul Spaniei, care are o lungă istorie în primirea migranților: "Paradoxul este că Europa are nevoie de migranți, pentru că avem o creștere demografică atât de scăzută. Dacă vrem să supraviețuim din punct de vedere al muncii, avem nevoie de migranți". Borrell a recunoscut, totuși, alegerile dificile cu care se confruntă Europa în limitarea imigrației prin încheierea de acorduri cu țări precum Tunisia, subliniind că este de datoria sa să apere nu numai valorile europene, ci, în același timp, interesele europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Borrell, războiul din Ucraina nu alimentează controversele actuale privind imigrația: "Problema este că presiunea migratorie a crescut, în principal din cauza războaielor – nu a războiului împotriva Ucrainei. Sunt războiul din Siria, războiul din Libia, loviturile de stat militare în Sahel". "Trăim într-un cerc de instabilitate de la Gibraltar la Caucaz și acest lucru s-a întâmplat înainte de războiul din Ucraina și va continua și după războiul din Ucraina. Migrația în Africa nu este cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Cauzele fundamentale ale migrației în Africa sunt lipsa dezvoltării, a creșterii economice și guvernarea proastă".

"Italia nu respectă" sistemul de "readmitere" prevăzut de Convenția de la Dublin "și până când Italia nu va face acest lucru, nu vom mai primi refugiați", care au aterizat în țară, a declarat ministrul german de interne, Nancy Faeser, intervievată în cadrul programului de aprofundare politică "Maybrit Illner" de la postul public ZDF. "Un mecanism de solidaritate a fost convenit în Uniunea Europeană. Roma trebuie acum "să se întoarcă la noi și să-și îndeplinească obligațiile", a adăugat Faeser.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / rainews.it