Împreună cu primarul oraşului Huşi, au mers împreună să vadă situaţia de la Cimitirul Evreiesc din localitate, devastat în urmă cu trei săptămâni, când 73 de monumente funerare au fost distruse, potrivit dcnews.ro

„Nu este primul incident de acest fel din România. În ultimii doi ani au fost acte similare de vandalism în Bucureşti, în Reghin, în Zalău. Acestea nu sunt doar atacuri împotriva evreilor, ca o expresie a antisemitismului, ci sunt atacuri împotriva demnităţii umane", a afirmat Klemm.

„Nu ştiu cum aţi putea explica asta. Aceste este clar un cimitir evreiesc, acestea sunt morminte ale unor evrei, marcate clar, fac parte dintr-o comunitate evreiască. Mi-e greu să găsesc altă explicaţie, altceva decât nişte acte anisemite", a mai spus Hans Klemm.

În acest context, vicepremierul Ana Birchall a afirmat că se fac toţi paşii necesari pentru repararea mormintelor, după ce ancheta va fi finalizată şi va obţine aprobarea procurorului de caz.

„Toţi paşii necesari pentru a putea fi reparate aceste morminte sunt făcuţi, doar se aşteaptă linia verde de la autorităţile legale. După cum ştiţi, este o cercetare şi până când procurorul de caz nu spune că se poate intra, legal nu se poate face acest lucru. Asemenea acte de vandalism, de antisemitism nu caracterizează România, nu caracterizează Vasluiul, nu carcaterizează Huşiul şi huşenii. Din contră, vă pot spune că asemenea acte nu fac casă bună cu românii, cu huşenii cu vasluienii. (…) Şi personal condamn asemenea acte de vandalism, asemenea acte antisemite, asemenea acte care arată o latură care cu siguranţă nu ne caracterizează", a menţionat Ana Birchall.

 

Te-ar putea interesa și: