Hamas-Israel: o amenințare la adresa stabilității regionale și a apropierii Israel-Arabia Saudită?

Hamas-Israel: o amenințare la adresa stabilității regionale și a apropierii Israel-Arabia Saudită?Militanți. Sursa: Arhiva EvZ

Ofensiva Hamas lansată sâmbătă împotriva Israelului provoacă serioase îngrijorări în regiunea unde riscul unei escaladări a conflictului ar putea compromite, potrivit specialiștilor intervievați de France 24, încălzirea în curs a relațiilor dintre statul Israel și Arabia Saudită.

Unda de șoc provocată de ofensiva de amploare lansată de Hamas, mișcarea islamistă palestiniană, sâmbătă, 7 octombrie, împotriva Israelului, stârnește temeri de destabilizare totală a regiunii din cauza amplorii și gradului său de sofisticare.

Atacul, efectuat la aproape exact 50 de ani după războiul de Yom Kippur din 1973, este cel mai sângeros din conflictul israelo-palestinian din ultimele decenii. A făcut peste 600 de morți în Israel, potrivit ultimului raport oficial al guvernului. Cel puțin 370 de civili palestinieni au fost, de asemenea, uciși în fâșia Gaza, loviți de atacurile aeriene israeliene făcute ca răspuns.

 Un conflict "multi-front"?

În paralel cu ofensiva Hamas, duminică dimineața, Hezbollah, gruparea armată libaneză susținută de Iran, care are relații strânse cu gruparea islamistă palestiniană, a revendicat tirurile asupra unei zone disputate de la granița dintre Israel și Liban. Hachem Safieddine, un înalt oficial Hezbollah, a adus un omagiu duminică "eroilor din Gaza" și a afirmat că "a venit vremea răzbunării".

Specialiștii intervievați de France 24 nu exclud posibilitatea ca un al doilea front să fie deschis de partidul șiit în nordul Israelului. În vara lui 2006, un război devastator a opus Hezbollah statului israelian, făcând peste 1.200 de morți de partea libaneză, în majoritate civili, și 160 de partea israeliană, majoritatea militari.

"Riscul extinderii conflictului este o chestiune reală, cu ceea ce se întâmplă în nord, la graniță, cu tirurile Hezbollah", a declarat David Rigoulet-Roze, cercetător asociat la Iris și redactor-șef al revistei "Orients Stratégiques". "Putem crede că dacă fâșia Gaza este ocupată (de armata israeliană, n. red.), există posibilitatea unui al doilea front care s-ar deschide [în nord], iar asta este ceva foarte îngrijorător”.

Situație dramatică

O opinie împărtășită de Hussein Ibish, cercetător rezident senior la Institutul Statelor Arabe ale Golfului, care consideră că o intervenție terestră israeliană în Gaza "ar putea împinge Hezbollah să deschidă un front în Liban". Expertul mai crede că în conflict ar putea fi implicați și alți actori locali. "Grupurile armate precum grupul 'Lion's Den' ar putea fi implicate în Cisiordania ocupată", explică el. "Atunci am putea vedea Israelul atras într-un război pe mai multe fronturi cu diferite grupuri de rezistență".

La rândul ei, Myriam Benraad, politolog și profesor de relații internaționale la Universitatea Schiller, consideră că atacul Hamas va avea un impact negativ asupra relațiilor dintre Israel și țările arabe, angajate de câțiva ani într-un proces de apropiere, în cadrul Acordurilor Avraam, semnate în 2020 sub auspiciile Statelor Unite. "Dincolo de contextul israelo-palestinian, avem un context israeliano-arab care va fi extrem de tensionat", analizează ea, subliniind că "lumea arabă" rămâne "majoritar pro-palestiniană". Hamas, la rândul său, se află, potrivit ei, "într-o logică dură care urmărește să nu permită nicio normalizare cu Israelul".

"Israelul se află într-o situație imposibilă"

Atacul fără precedent al Hamas riscă, de asemenea, să submineze încercările de normalizare dintre Israel și Arabia Saudită, 'un greu' din Orientul Mijlociu. Aceste negocieri, sub egida Statelor Unite și încă în desfășurare, ar putea face ca Arabia Saudită să recunoască Israelul în schimbul garanțiilor de securitate americane. Pe 20 septembrie, prințul moștenitor saudit Mohammed Ben Salman, supranumit „MBS”, a raportat progrese în apropierea de Israel, dar a cerut progrese în problema palestiniană, considerată o prioritate de tatăl său, regele Salman

În acest sens, momentul atacului Hamas nu este banal, potrivit specialiștilor. "Acesta este în mod clar un efort de a pune capăt procesului de normalizare israeliano-saudit și cred că [Hamas] are șanse foarte mari de a realiza acest lucru”, a spus Hussein Ibish. „Mi se pare că Israelul se află într-o situație imposibilă. Orice face pentru a încerca să împiedice acest lucru să se întâmple din nou va însemna mai multă suferință pentru palestinieni, mai multă ocupație, mai multe restricții și mai multă brutalitate din partea israeliană", continuă el. "Atunci va fi mai dificil pentru saudiți să meargă înainte".

Ploaie de rachete asupra Israelului. Numărul răniților și al morților

Rachete. sursa foto: Wikipedia

Sâmbătă, Riad și-a exprimat sprijinul pentru palestinieni, spunând că a avertizat cu privire la o "situație explozivă rezultată din continuarea ocupația [israeliene] și privarea de drepturi legitime suferită de poporul palestinian".

De la începutul negocierilor cu israelienii, petromonarhia sunnită a cerut concesii israeliene, în special recunoașterea unui stat palestinian. O cerere care complică discuțiile, pentru că actualul guvern israelian, cel mai de dreapta din istoria țării, este ostil oricărei soluții cu două state. "Toate aceste calcule au inspirat Hamas", conchide Hussein Ibish.

Umbra iraniană

Hamas și aliatul său iranian, care nu recunosc statul Israel, au condamnat această apropiere. Teheranul, care sprijină financiar și militar Hamas și Jihadul Islamic, a fost una dintre primele capitale care a salutat ofensiva lansată sâmbătă. Iranul "sprijină apărarea legitimă a națiunii palestiniene", a declarat duminică președintele iranian, Ebrahim Raissi, adăugând că Israelul trebuie "considerat răspunzător" pentru situație, după ce a vorbit la telefon cu șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Deși este încă prea devreme pentru a determina ce rol a putut juca Iranul în ofensivă, experții sunt de acord că Hamas nu ar fi putut acționa fără niciun ajutor.

"Mă îndoiesc foarte mult că Hamas singur ar fi putut să pregătească și să fi decis să lanseze aceste lovituri", analizează Karim Emile Bitar, profesor de relații internaționale la ENS. "Acesta este, fără îndoială, un punct de cotitură în istoria conflictului israelo-palestinian. Acest atac vine într-un context în care Iranul era extrem de îngrijorat să vadă această apropiere israelo-saudită concretizându-se. Aceasta s-a adăugat exasperării palestiniene, care este de înțeles, deoarece palestinienii au trăit sub ocupație timp de câteva decenii în totală indiferență din partea puterilor occidentale (…) Acest lucru a permis Iranului să folosească probabil Hamas pentru a lansa acest atac".

Și conchide: "și având în vedere istoria ultimelor decenii, nu putem decât să presupunem că răspunsul israelian va fi absolut devastator și că este începutul unui război oribil care va face sute, dacă nu mii, de victime".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / france24.com