Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal politic în Grecia. Guvernul se clatină sub acuzații fără precedent
Scandal politic în Grecia. Guvernul se clatină sub acuzații fără precedent

Scandal politic în Grecia. Guvernul se clatină sub acuzații fără precedent

Guvernul din Grecia se clatină sub mai multe acuzații de agresiune și abuz sexual, după ce un important om de cultură a fost pus sub acuzare și arestat pentru viol.

Guvernul din Grecia se clatină sub acuzații de abuz sexual. Guvernul grec a fost pus sub presiune de o anchetă judiciară care vizează acuzații de agresiuni și hărțuire sexuală. Ancheta a început după apariția unor denunțuri care îl vizează pe directorul artistic al al Teatrului naţional grec, Dimitris Lignadis (foto). Acesta a fost arestat și este anchetat pentru violuri în serie asupra unor minori, relatează AFP.

Sindicatul actorilor greci (SEI) a anunţat că a primit sute de denunţuri care-l vizează pe Dimitris Lignadis, precum şi alte personalităţi ale teatrului. Spyros Bibilas, preşedintele SEI, a depus la parchetul din Atena elemente ale acestui, potrivit unei surse judiciare.

De altfel, parchetul din Atena a dispus o altă anchetă pornind de la articolele publicate în media care evocă violențe sexuale asupra unor copii migranți. Aceștia ar fi picat victime după ce au participat la cursuri de actorie și de teatru cu Dimitris Lignadis.

Guvernul se clatină sub acuzații de abuz sexual

Ancheta împotriva lui Dimitris Lignadis, de 56 de ani, a intervenit în urma unor plângeri depuse de două presupuse victime. Acestea au evocat violenţe sexuale, printre care şi violuri, în 2010 şi respectiv 2015, într-o perioadă în care erau minore.

El a respins acuzațiile, însă a fost constrâns să demisioneze din funcţia de director al teatrului naţional. În arest preventiv de sâmbătă seară, Dimitris Lignadis urmează să fie prezentat unui judecător de instrucţie. Arestarea sa a provocat rumoare în guvernul conservator aflat în funcţie din iulie 2019.

Ministrul culturii, Lina Mendoni, care l-a numit în fruntea Teatrului naţional  a devenit ținta atacurilor opoziției și a media. Acesteia i se cere să demisioneze din funcție din cauza scandalului.

Principalul partid de opoziţie de stânga SYRIZA a acuzat guvernul că încearcă „să camufleze” scandalul.

Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că vor fi luate „iniţiative” de a pregăti „coduri de deontologie” pentru a lupta împotriva agresiunilor sexuale.

Scandalul a izbucnit la jumătatea lui ianuarie

Scandalul privind agresiuni sexuale în mediile sportive și culturale din Grecia s-au înmulțit de la jumătatea lunii ianuarie. Mai multe denunțuri au fost formulate după ce sportiva Sofia Bekatorou, dublă campioană olimpică la iahting. Ea a declarat că la vârsta de 21 de ani a fost victima „hărţuirii şi violenţelor sexuale din partea unui membru al federaţiei de iahting. Mărturia sa a încurajat alte atlete, precum şi studente, jurnaliste şi actriţe să rupă tăcerea asupra agresiunilor sexuale.

În ultimele săptămâni au început să apară dezvăluiri şi despre hărţuiri sexuale asupra minorilor, un subiect tabu în Grecia.

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost suspendat din funcţie după ce părinţii unui copil au depus plângere împotriva sa. Aceștia l-au acuzat că pe vremea când copilul avea opt ani a fost abuzat sexual, potrivit unei surse judiciare.