Încă un pas spre digitalizare. Guvernul reglementează procedura de identificare video la distanță

Încă un pas spre digitalizare. Guvernul reglementează procedura de identificare video la distanță Patru bănci elimină operațiunile de schimb valutar la ghișee. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul reglementează procedura de identificare video de la distanță pentru solicitanții de servicii online. Procedura va fi implementată în baza unei Ordonanțe de Urgență al cărei proiect a fost pus în dezbatere publică.

Guvernul reglementează procedura de identificare video la distanță pentru persoanele care solicită servicii online.

Persoanele fizice sau reprezentanții firmelor vor fi identificate de la distanță, prin mijloace video, atunci când vor solicita servicii online. Această procedură va fi reglementată printr-o Ordonanță de Urgență inițiată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Proiectul actului normativ a fost pus în dezbatere publică pe pagina Autorității.

Identificarea persoanei la distanță prin mijloace video este definită de legiuitor drept un proces de recunoaștere unică prin mijloace video a persoanei fizice. Acest lucru se face în baza documentelor transmise, a imaginilor capturate și/sau informațiilor comunicate în timp real. Cartea de identitate, cartea de identitate proivizorie și pașaportul sunt documentele de identitate acceptate în acest proces de identificare video.

Ne puteți urmări și pe Google News

Furnizorii de servicii de identificare la distanță prin mijloace video pot fi mai multe categorii de prestatori. Este vorba despre prestatorii de servicii de încredere, cei de servicii de plată. De asemenea, pot fi instituțiile și autoritățile publice sau firme care furnizează servicii de verificare a identității prin mijloace video.

Ce prevede nota de fundamentare

Conform notei de fundamentare a proiectului, instaurarea încrederii în mediul online este esențială în contextul evoluției economice și sociale post-pandemie. Astfel, criza actuală forțează instituțiile, companiile și cetățenii să își desfășoare activitatea prin mijloace electronice. Or, în aceste condiții este nevoie de instrumente care să ofere încredere utilizatorilor.

Metodele de identificare prin mijloace video sunt recunoscute de organisme de evaluare a conformității ȘI implementate țări UE.

Prin noile acte normative se urmărește simplificarea procesului de autentificare la achiziția serviciilor online. Aceasta pentru a nu mai fi nevoie de prezența fizică a persoanelor la ghișee.

„Simplificarea procesului de autentificare, fără a mai fi nevoie de deplasarea persoanei la ghișeu în vederea identificării fizice va accelera procesul de digitalizare atât în administrația publică, cât și în mediul privat.”, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul reglementează procedura de identificare video la distanță

Reglementarea cadrului general privind utilizarea mijloacelor video pentru identificarea persoanei la distanță presupune stabilirea obligațiilor și responsabilităților pentru entitățile implicate. Acestea trebuie să îndeplinească o serie de cerințe tehnice.

Procedura de identificare la distanță va trebui să respecte reglementările legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Proiectul prevede și amenzi pentru încălcarea, de către prestatorii de servicii de încredere, regulilor stipulate în proiectul de OUG. Amenzile variază de la 5 puncte până la 20 de puncta. Un punct reprezintă valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată. În 2021, acesta a fost stabilit la nivelul de 2.300 de lei.