Noi obligații pentru primării. Guvernul cere mai multă implicare în combaterea ambroziei

Noi obligații pentru primării. Guvernul cere mai multă implicare în combaterea ambroziei Alergie din cauza ambroziei Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul impune primăriilor să se implice în combaterea ambroziei. Planta este responsabilă pentru numeroase cazuri de alergii severe, motiv pentru care este combătută.

Primăriile trebuie să se implice și să identifice terenurile infestate cu ambrozie. De asemenea, acestea trebuie să-i someze pe proprietarii acestora să și le curețe. Ambrozia provoacă alergii serioase care determină numeroase probleme medicale celor sensibili. În multe cazuri apar probleme de respirație, dar și mâncărimi la nivelul ochilor lăcrimare, scurgeri nazale constante.

Guvernul se implică în combaterea ambroziei

Primăriile vor avea obligația să identifice terenurile infestate cu ambrozie și să ceară proprietarilor să le curețe. Guvernul a adoptat o hotărâre prin care menține această obligativitate la nivelul autorităților locale. Purtătorul de cuvânt Mihai Constantin a explicat care vor fi obligațiile autorităților locale în această privință.

„Semnalez o Hotărâre ce include măsuri pentru combaterea ambroziei, buruiană ce provoacă forme alergice severe, inclusiv . Hotărârea aprobată de Guvern menţine obligativitatea ca autorităţile administraţiei publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora şi să someze proprietarii sau deţinătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii”, a anunţat purtătorul de cuvânt după şedinţa cabinetului.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că prin acest act normativ va apărea obligativitatea distrugerii buruienii pe tot parcursul anului. Proprietarii terenurilor infestate vor putea solicita primăriilor să execute lucrări de combaterii. În schimb, beneficiarii vor suporta costurile aferente acestei activități de combatere, a stabilit guvernul.

„De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autorităţile locale”, a mai arătat Mihai Constantin.

Mihai Constantin

Mihai Constantin. Sursa foto: Captură video

Legea prevede amenzi pentru neglijenți

Proprietarii care nu se implică în combaterea ambroziei riscă sancțiuni drastice. Conform purtătorului de cuvânt, Guvernul a stabilit că pentru cei care nu distrug buruienile sancțiunile vor ajunge chiar și la 20.000 de lei.

„În cazul în care proprietarii nu distrug ambrozia, nici după avertismentul autorităţilor, se aplică amenzi contravenţionale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice”, a explicat Mihai Constantin.

Planta invazivă se adaptează cu mare ușurință la toate condițiile de sol și de climă. Astfel, ea se răspândește rapid cu ajutorul vântului și necesită să fie combătută în permanență.

Ambrozie

Ambrozie Sursa foto. EVZ

Guvernul cere măsuri mai drastice

Ambrozia poate provoca grave probleme de sănătate celor sensibili, de aceea guvernul se implică îm combaterea sa. Pacienții ajung să sufere de alergii serioase care necesită tratamente costisitoare și de durată lungă. Astfel, medicii semnalează problemele de respirație, dar și cu somnul. De asemenea, din cauza plantei se poate ajunge la anxietate și depresie.

Alergia la polenul de ambrozie duce la o sensibilitate mai crescută și la manifestări clinice complicate. Printre acestea se numără rinofaringita, rinoconjunctivita acută şi astmul. Totodată, pacienții pot prezenta urticarie sau angioedem și pot ajunge la şoc anafilactic.

Printre simptome cele mai des întâlnite sunt mâncărimile la nivelul ochilor și lăcrimarea. Celor afectați de alergie le curge nasul constant. Peste două milioane și jumătate de români sunt expuși alergiilor provocate de ambrozie.