Alergiile la ambrozie. Alimentele care accentuează simptomele alergenice

Alergiile la ambrozie. Alimentele care accentuează simptomele alergeniceAlergie din cauza ambroziei Sursa foto: Arhiva EVZ

Toamna se numără bobocii și alergiile la ambrozie. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a transmis o serie de recomandări referitoare la identificarea, prevenția și tratamentul acestor afecțiuni din ce în ce mai răspândite. 

Alergiile la ambrozie cresc la nivel mondial, în mare parte din cauza schimbărilor climatice și a poluării excesive. Doi factori care contribuie la creșterea producției și a concentrației de polen în atmosferă.

Persoanele sensibile la polenul de ambrozie dezvoltă rinoconjunctivită și astm. Totodată, cu prelungirea sezoanelor polinice crește și durata simptomelor care afectează considerabil calitatea vieții pacienților alergici.

sursă foto: Arhiva EvZ

Copii sunt cei mai afectați de alergiile la ambrozie

În țara noastră, în condiții normale durata sezonului specific alergiilor la ambrozie variază în funcție de mediu. Se manifestă cu precădere în la sfârșitul verii și începutul toamnei. Dar, au fost cazuri în care alergiile la ambrozie au fost raportate și în luna octombrie.

În general, simptomele rinitei alergice este resimțită la 1 din 5 copii cu vârste de 2-3 ani. În cazul copiilor cu vârste de până la 6 ani, alergiile la ambrozie sunt resimțite într-o proporție de 40%.  Și de 30% în cazul adolescenților.

În vestul României, datele din ultimele 10 ani indică o creștere a cazului de alergii cauzate de ambrozie. În rândul persoanelor care au dezvoltat rinoconjunctivită procentul celor afectați de ambrozie este de aproximativ 60%. Pacienți care de altfel, pot prezenta în timp și simptome de astm.

Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de violente încât persoanele alergice sunt nevoite să părăsească orașul în perioada polinică de vârf, potrivit stiripesurse.ro.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele includ, strănut, obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică se poate extinde la ochi, urechi și sinusuri. Cel mai des alergiile la ambrozie sunt asociate cu simptomele oculare, determinate prin prurit sau înroșirea ochilor ori prin edem palpebral bilateral.

Este recunoscut faptul că sunt pacienți care dezvoltă și asm urmat de tuse seacă, respirație dificilă sau zgomotoasă. Pacienții care au alergii la ambrozie pot manifesta reacții și la consumul unor alimente banale precum: pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de mușetel și păpădie.

Recomandările experților

Persoanele afectate de ambrozie se pot diminua efectele alergiilor dacă țin ferestrele mașinilor sau caselor închise, evit expunerea în perioadele de vârf sau instalează filtre cu particule de înaltă eficiență.

“Terapia farmacologică recomandată de ghidurile internaționale cuprinde produse sigure, eficiente și ușor de administrat, care trebuie personalizată în funcție de simptomele fiecărui pacient de către medic.

Durata terapiei trebuie să acopere toată durata sezonului polinic, cât mai precoce și, în cazul celor cu simptome de astm sa fie prelungită cu încă o lună după încetarea sezonului, deoarece inflamația alergică se menține.

De asemenea, pentru a limita efectele aceste afecțiuni din ce în ce mai răspândite, este nevoie de o informare corectă, din surse oficiale, privind prevenția și tratamentul acesteia”, a declarat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, Președinte SRAIC.